Nečas a další premiéři V4 poslali vysokým představitelům EU dopis

22.06.2012 15:14

Řešit problémy v eurozóně tak, aby nenarušily evropský jednotný trh a konkurenceschopnost. Tak vidí budoucnost Evropské unie premiéři zemí Visegrádské čtyřky (V4), která momentálně zasedá v pražském Obecním domě. Svoji vizi sepsali a poslali nejvyšším zástupcům evropských institucí.

Nečas a další premiéři V4 poslali vysokým představitelům EU dopis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

"Nežijme v představě, že je možné oddělit eurozónu od EU. To, co se děje v ní, se týká všech. Eurozóna by o svých tématech neměla jednat sama, měla by komunikovat s ostatními, propojení je hlubší," uvedl po jednání slovenský premiér Robert Fico, jehož země jako zatím jediná z Visegrádské čtyřky platí eurem.

Dopis premiérů V4 je adresován prezidentovi EU Hermanovi Van Rompuyovi, šéfovi Evropské komise Josému Barrosovi a předsedovi Evropského parlamentu Martinu Schulzovi. "Dopis shrnuje naše společné klíčové priority," řekl premiér Petr Nečas.

V souladu s výsledky zasedání z 23. května jsou předsedové vlád připraveni k debatě o dalších opatřeních nebo nástrojích, jež půjdou za rámec krátkodobých řešení k současné dluhové krizi, která má dopad na všechny státy EU. Předsedové Nečas, Fico, Maďarska Viktor Orbán a Polska Donald Dusk se sešli zhruba týden před dalším summitem EU. Sešli na závěr českého předsednictví V4. Podle názoru čtyř premiérů je k opětovnému nastartování růstu v EU potřeba soustředit se na otázky hlubokých strukturálních reforem v členských zemích, které povedou ke zdravým veřejným financím a posílí konkurenceschopnost na národní úrovni.

Klíčem k úspěchu jsou investice

Významné je také mimo jiné dokončení jednotného evropského trhu, který reprezentuje "jeden z nejdůležitějších a evidentních úspěchů evropské integrace", uvedli. Všechny další návrhy v této oblasti by podle šéfů vlád zemí V4 měly dodržovat princip snižování administrativní zátěže a regulace. Lídři zemí V4 míní, že důležitým nástrojem podpory růstu a tvorby pracovních míst je víceletý finanční rámec EU (rozpočet) pro léta 2014 až 2020, který by měl být přijat nejpozději do konce letoška. Koncentrovat by se měl na investice, které podpoří právě konkurenceschopnost. Premiéři v dopise jako klíčový nástroj zmiňují kohezní politiku a nutnost orientovat se na prorůstové oblasti a vyrovnávání rozdílů bohatství mezi regiony.

"Kohezní politika se nesmí stát obětí možných škrtů ve víceletém rozpočtu," zdůraznili předsedové vlád v dopise. "V případě úspor nemůžou tyto úspory jít pouze na úkor kohezní politiky, musely by se týkat všech oblastí rozpočtu EU," řekl Nečas. V zájmu ČR není to, aby největší položkou v unijním rozpočtu byly třeba výdaje na společnou zemědělskou politiku. Premiéři V4 se také vyslovili se také pro pružnější využívání strukturálních fondů, mělo by podle nich být umožněno na národní úrovni do určité míry přesouvat prostředky. Speciální pozornost má být věnována oblastem výzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…