Ze státních důchodů nevyžijete, varuje studie. Komunista: Za tím bude vláda

27.06.2012 21:44

Ze současných 46 procent na 26 procent v roce 2050 – takový propad čeká náhradový poměr průměrného nástupního důchodu k průměrné mzdě v následujících letech. Pokud tedy dnes lidé s průměrnou mzdou 25 tisíc korun vstupují do penze s částkou 11 240 korun, dnešní třicátníci by od státu dostali jen 6 500 korun. Vyplývá to z aktuální studie think tank IDEA při akademickém pracovišti CERGE-EI.

Ze státních důchodů nevyžijete, varuje studie. Komunista: Za tím bude vláda
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Důchodci demonstrovali proti vládě

Propad životní úrovně přitom musí očekávat i ti, kteří do důchodu právě vstoupili. Během následujících dvaceti let totiž budou od státu dostávat důchody nižší cca o 10 procent.

Nelze spoléhat jen na stát, bylo by to fatální

„Výsledky této studie jsou pádným argumentem na mezi Čechy stále nebezpečně rozšířené spoléhání se na stát. Ano, nějakou penzi od něj dostanou, ale na plnohodnotný život to v žádném případě stačit nebude,“ varuje Ondřej Schneider, výzkumník think tanku IDEA. Dnešní důchodový systém je pak nejvíce nevýhodný pro mladší generace – ty by do něj odvedly třikrát více, než by z něj získaly.

To významným způsobem zvyšuje výhodnost vstupu do II. pilíře penzijní reformy pro mnohem širší skupinu lidí, než se doposud předpokládalo. Zatímco poslední výpočty expertů jedné z nejvýznamnějších českých bank, která si studii nechala zpracovat (ČSOB) z počátku letošního roku hovořily o jeho výhodnosti pro cca 35 procent dospělé populace (odhad těch, kteří i vstoupí na úrovni 15 procent), při zohlednění pohledu CERGE-EI by se pohybovaly okolo 40 procent.

Druhý pilíř? Vhodný pro polovinu českých mužů

„Pokud bychom vycházeli ze studie CERGE-EI, vstup do druhého pilíře by se vyplatil až padesáti procentům mužů a třiceti procentům žen,“ upřesnil pro ParlamentníListy.cz Karel Svoboda, generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita. I to totiž vyplynulo ze zmiňované studie, kterou pro ČSOB Penzijní fond Stabilita zpracoval think tank IDEA při akademickém pracovišti CERGE-EI.

A vysvětlil i to, proč je takový rozdíl mezi výhodností pro muže a ženy. „Je přímo závislý na předpokladech, kdy žena zůstává s dětmi na mateřské dovolené a dožívá se delšího průměrného věku. Z tohoto důvodu se ženám vyplatí spíše první pilíř. Naopak nejvýhodnější je druhý pilíř pro muže ve věku 20 až 35 let,“ dodal Karel Svoboda. Jak ještě upřesnil, druhý pilíř je zajímavý pro lidi, kteří vydělávají měsíčně více než 18 tisíc korun – pro lidi s nižšími příjmy výhodný není (proto se uvádí zmiňovaná polovina mužů a třetina žen).

Lidé nejsou schopni uvažovat v horizontu desítek let

Podle něj však bohužel právě lidé v uvedené věkové kategorii nejsou zvyklí přemýšlet v horizontu desítek let. Je proto důležité, abychom se během následujících let pokusili tento přístup změnit a nastolit to, co běžně funguje ve vyspělých státech zemí EU, kde si lidé začínají s nástupem do prvního zaměstnání spořit zhruba deset procent příjmu na stáří.

Výsledky studie CERGE-EI poukázaly na ještě jeden důležitý bod. Totiž, že nejen první, ale ani druhý pilíř nelze vnímat jako samospasné cesty k zajištění plnohodnotného stáří.

„Všem lidem doporučuji, aby si vytvořili co nejširší portfolio spořicích produktů, které bude odpovídat jejich možnostem a očekáváním. Penzijní připojištění, stavební spoření, životní pojištění, spořicí účet a podílové fondy by neměly chybět v žádné domácnosti. Smysl dává i investice do nefinančních aktiv – nemovitostí, drahých kovů a podobně,“ doplnil dále Karel Svoboda z Penzijního fondu Stabilita.

Češi se začínají probouzet, zájem o zajištění stáří narostl

Důkazem toho, že si to česká veřejnost opravdu začíná uvědomovat, je i patrný nárůst zájmu o zajištění na stáří, který se projevuje zvýšeným počtem nově uzavřených smluv v penzijním připojištění a navyšováním měsíčních úložek.

„Jen za první letošní pololetí bylo u nás uzavřeno 42 tisíc nových smluv, což je o třicet procent více než za stejné období v předchozím roce. Více než 70 tisíc stávajících klientů si pak navýšilo pravidelné měsíční úložky nejčastěji ze sta korun na tři sta, respektive z pětiset korun na tisíc,“ uvedl čísla jako důkaz svých slov Svoboda.

Průměrná výše úložky na penzijním připojištění se tak nyní pohybuje na úrovni cca 500 korun, což je sice pozitivní, avšak podle Karla Svobody stále nedostatečné. Optimální výše měsíční úložky by totiž měla být tisíc korun, aby bylo dosaženo maxima státní podpory od roku 2013.

Nenechme se zastrašit – bojkotujme II. pilíř!

Ihned po zveřejnění studie se ozvali komunisté. Podle nich je to tady. Vláda byla stále z určitých míst kritizovaná, že pro propagaci důchodové reformy a zejména jejího  II. důchodového pilíře dělá málo. A tak zřejmě uvolnila finance, zaúkolovala zainteresované a vyzvala k pomoci média. Atmosféra je nepříznivá, musí se prý zlomit.

„Zatímco ti, kteří tomu trošku rozumí a mají vyšší příjem, urychleně uzavírají ještě „staré“ smlouvy o penzijním připojištění se státním příspěvkem - za 1. čtvrtletí 163 tisíc nových smluv, což je nárůst oproti loňsku o 35 procent - neboť změněné podmínky od 1. 1. 2013 budou ve III. pilíři méně výhodné, zájem o nový II. pilíř, který má být spuštěn také od 1.1. 2013, je zatím minimální. A ne každý bude mít na II. i III. pilíř,“ vnáší do zveřejněných informací nové světlo a úhel pohledu pro ParlamentníListy.cz poslanec Miroslav Opálka, který je zároveň místopředsedou stínové vlády KSČM pro sociální strategii.

Podle Opálky jde zřejmě o to využít toho, že jen necelá pětina občanů (dle průzkumů) rozumí skutečně principu českého důchodového systému. „To je ideální stav pro záměr vyděsit lidi. Vystrašený občan se dá totiž lépe ovládat, je tvárný, dychtivý po dobré radě, která předurčí jeho konání. A média mohou vedle paniky šířit a nabízet i řešení. K nim se pak přidají podomní prodejci důchodových produktů, reklama a podobně,“ připomíná komunistický poslanec.

Studie vznikla na pracovišti profesora Jana Švejnara

A dále Opálka upozorňuje na to, že zveřejněná studie, kterou nyní připravil institut IDEA pro ČSOB Penzijní fond Stabilita byla zpracována součástí akademického pracoviště CERGE-EI jako nezávislý projekt Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Vznikla z iniciativy a pod vedením prof. Jana Švejnara, což skutečně objasňují mimo jiné i volně dostupné informace na internetu.

A že studie upozorňuje na to, že státní důchody nebudou stačit na běžný život, prý nebylo nutné zdůrazňovat.

„Již v předminulém volebním období prosazovala ODS rovný státní důchod na úrovni životního minima a v minulém volebním období obhajoval Petr Nečas, tehdy ve funkci ministra práce a sociálních věcí, snížení náhradového poměru státního důchodu ke mzdě ze 40 na 25 či až na 20 procent. Dnes jen spolu s koaličními partnery prosazuje tento dlouhodobý program. Pokud však vystrašený občan – volič vezme rozum do hrsti, a ve volbách již nepřipustí, aby se politické strany s takovýmito programy dostaly do vlády, je celá „studie“ k ničemu,“ doporučuje prostřednictvím ParlamentníchListů.cz Miroslav Opálka.

Nutno dodat, že KSČM prosazuje takový důchodový systém, aby každý pracující občan byl na své stáří zabezpečen solidně již z I. státního pilíře.

„Jde o reálný projekt stabilizace tohoto pilíře cestou parametrických a solidárních změn. Další soukromé pilíře – součásti důchodového systému považujeme za dobrovolný nadstandard a soukromou záležitost každého občana. Nenechme si oslabit státní solidární důchodový pilíř! Zajistěme zdroje pro jeho zabezpečení cestou sociálně spravedlivějšího přerozdělování nově vytvořených hodnot. Jde přece o jistotu solidárního kolektivního zabezpečení většiny občanů na slušně prožité stáří. Bojkotujme proto nově ustavený II. pilíř, který je produktem celosvětového finančního kapitálu, státní pilíř oslabí a klientům jistotu nezaručí,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz svůj pohled na aktuální studii ohledně vývoje českých důchodů Opálka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…