Modlete se! Smutná rada Michala Horáčka začínajícím podnikatelům

01.07.2012 9:15

Skvělý textař, úspěšný podnikatel, spisovatel a producent Michal Horáček začal své první peníze vydělávat už v patnácti letech jako černý bookmaker v Chuchli. Není tedy divu, že s těmito zkušenostmi vstoupil po roce 1989 do světa byznysu. Po patnácti letech ho opustil, aby se jako bohatý podnikatel věnoval jen věcem, které ho baví – studiu, psaní knih a textů písní, cestování a rodině. Co radí člověk, kterému se daří téměř všechno, na co sáhne, dnes začínajícím podnikatelům? „Zajděte občas do kostela a upřímně se pomodlete. Možná že to nepomůže, ale docela určitě neuškodí. Jiný recept nemám,“ řekl Michal Horáček ParlamentnímListům.cz.

Modlete se! Smutná rada Michala Horáčka začínajícím podnikatelům
Foto: michalhoracek.cz
Popisek: Michal Horáček

Patřil jste k úspěšným podnikatelům, patnáct let jste budoval firmu Fortuna, máte tedy mnoho zkušeností z podnikání. Jak se vám podnikalo v České republice?

To se mi obtížně hodnotí, protože ke kvalitnímu soudu bych potřeboval více zkušeností z podnikání mimo Českou republiku. Vzhledem k tomu, že jsme působili i v Polsku a na Slovensku, mohu říci, že na Slovensku to bylo o něco obtížnější a v Polsku, prorostlém korupcí na všech úrovních a z podnikatelského hlediska nepřetržitě ohrožovaném nekonečnými požadavky silných odborů, opravdu velmi problematické. Přes všechny potíže jsme tedy na tom jako podnikatelé byli doma relativně slušně.

Myslíte si, že bylo těžší začít s podnikáním v 90. letech než dnes?

Nemyslím. Historický zvrat podobného rozsahu jako byl ten, kdy se po pádu komunismu začalo rodit úplně jiné prostředí, je zcela výjimečná událost a nabízí výjimečné příležitosti. Tehdy měl proto takřka jakýkoli dobrý nápad spojený s ochotou usilovně pracovat také výjimečnou šanci na úspěch. Dnes už jsou v drtivé většině oborů karty rozdány, za ta léta uhynuli slabí a zesílili silní, a to v mnoha případech tak, že nováček s nimi může soupeřit jen obtížně. Dnes musí být nápad opravdu nový, jedinečný. I takové se však v lidských hlavách líhnou, možnosti až zázračného úspěchu dnes nabízí internet. Ostatně, takový Mark Zuckerberg taky vstupoval do soutěže se silnými hráči a vida, uspěl úžasně.

V čem se podle vašeho názoru liší podnikatelské prostředí dnes a po roce 1989? Zhoršují se podmínky pro podnikání, nebo zlepšují?

Obávám se, že podmínky se zhoršují. Uvedu to na prostém příkladu: když jsem začínal s Kudykamem, zatěžovala cenu vstupenky DPH ve výši pět procent. Zanedlouho to bylo devět procent, pak deset. To - vzestup z 5 na 10 - není zvýšení o pět procent, ale o sto. A později se ten růst ještě zvýšil, napřesrok to nejspíš bude 15 procent... Ceny vstupenek zvyšovat nelze, byly by neprodejné, z vybrané tisícikoruny je však namísto původních 50 korun nutné odevzdat státu 150 korun... Rozdíl na jedno představení činí 100 000 korun. I to byl jeden z důvodů, proč jsem Kudykama, hraného vesměs před vyprodanými sály největších českých divadel, raději ukončil. Z uměleckého hlediska už jsem byl bohatě saturovaný a z ekonomického hlediska Kudykam přestal mít smysl. Mnoho diváků toho nepochybně zalitovalo, ale rád bych věděl, zda toho lituje i ministr Kalousek: dostával pro státní kasu z Kudykama pěkné peníze, chtěl víc a ještě víc a skončilo to tak, že nedostává a nedostane nic. Filozofie "účetního" má pro ministra financí jisté limity, řekl bych.

Co byste dnes poradil začínajícím podnikatelům, kteří se potýkají s ekonomickou krizí, zvyšováním daní a korupčním prostředím?

Zajděte občas do kostela a upřímně se pomodlete. Možná že to nepomůže, ale docela určitě neuškodí. Jiný recept nemám. Upřímně řečeno: kdybych jej měl, nesděloval bych jej v interview, ale učinil svou komparativní výhodou v podnikatelském prostředí. Nicméně fakt nemám.

Jak vy, který jste se osobně angažoval v roce 1989 v občanské  iniciativě Most, která pomohla otevřít cestu k parlamentní demokracii a prvním svobodným volbám po mnoha letech, vnímáte současnou politickou situaci, kdy ve sněmovně sedí poslanci nepravomocně odsouzení, jeden zákonodárce sedí ve vazbě kvůli korupci a další jsou vydávání k trestnímu stíhání?

Současná politická situace? To, že i mocní jsou konečně vydáváni k trestnímu stíhání, vidím jako posun správným, a nikoli špatným směrem. Špatné bylo, když byli zdánlivě beztrestní. Proto je po mém soudu současná politická situace nadějnější, než ta předchozí. Neříkám lepší, říkám nadějnější. Mrzelo by mě, kdyby se ta naděje zase rozplynula.

Nikdy jste nebyl členem žádné politické strany a vždy jste zapojení do politiky odmítal, ale nemáte pocit, že by se lidé, kteří něčeho dosáhli, v byznysu nebo umění, a mají určitý kredit, měli více zapojit do politiky nebo občanských hnutí a iniciativ, aby se nepromrhalo všechno, čeho jsme za dvacet let svobody dosáhli? Neuvažujete o tom?

Já jsem se neúčastnil politiky, ale revoluce. Na politiku nemám povahu, protože většinou jsem sólista, a ne člen týmu, jemuž bych delegoval svou odpovědnost; chci za sebe ručit plně, a plně nést prohry i výhry. Nadto jdu vždycky za svou vizí radikálně a zostra, zatímco podstatou politiky je dělat kompromisy. Takže si nemyslím, že bych kdy do politiky přímo vstoupil. Nepřímo se jí ovšem účastním, protože jednak jsem v představenstvu Českého helsinského výboru, zabývajícího se obranou lidských práv, jednak píšu do novin - ty eseje vydaly už na dvě knihy - kde se otevřeně k politice vyjadřuji. Myslím, že čím víc takových počinů, tím hutnější a smysluplnější může náš společný veřejný prostor být.

Spisovatel Radek John byl vaším přítelem, ale teď stojí v čele kontroverzní strany Věci veřejné, která do politiky vnesla podivné manýry, třeba špiclování a nahrávání vlastních stranických kolegů. Není to důkaz, že nadšení pro důvěryhodnou práci v politice nestačí?

S Radkem jsem nemluvil nejméně deset let a nemám na něho ani mobil. O jeho motivaci pro vstup do VV a do politiky vůbec nic nevím. Mohl bych o tom jen spekulovat, což nedělám, protože mě to až tak nezajímá. No, samozřejmě že nadšení pro důvěryhodnou práci, ať už v politice nebo kdekoli jinde, nestačí.

Jste úspěšný téměř ve všem, na co sáhnete, teď máte i novou rodinu a malou dcerku, která vám zjevně působí velkou radost. Existuje něco, co vás v dnešní doběštve?

Ovšem že mě štve mnoho věcí. Ale ne natolik, abych si tím omlouval své neúspěchy, kterých taky není málo. Jestli je politika prorostlá klientelskými sítěmi, v nichž se ztrácí dost z toho, co jako občané České republiky vytvoříme, je to... řeknu to takhle: připravili mě o peníze, ale dobrou náladu a chuť tvořit dál mi neukradne nikdo. Víte, když jsem se narodil, byly ještě cítit rány z heydrichiády a na svých trůnech seděl Stalin i Gottwald. Zažil jsem okupaci, normalizaci... S touhle životní zkušeností už můžu porovnávat a s plným přesvědčením říkat: Navzdory všemu, žijeme v nádherné době.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…