Bude se zdaňovat podezřelý majetek? Víme, jaké šance to má uspět

04.07.2012 19:50

Daňové kontroly podle francouzského modelu? Je to naprostá hloupost, zvlášť v zemi s tolika závistivci, shodují se poslanci ODS nad nápadem zpětně zdaňovat podezřele nabytý majetek. Návrh, který by do konce roku mohly představit resorty financí a spravedlnosti, bombardují zleva i sociální demokraté. Stejnou normu prý koalice shodila ze stolu jen proto, že ji předložili socialisté.

Bude se zdaňovat podezřelý majetek? Víme, jaké šance to má uspět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Kdo zná francouzskou komedii ´Blbec k večeři,´ ví o čem je řeč. Daňový úředník Lucien Cheval slídící po bytu bohatého nakladatele, aby na základě nalezených luxusních předmětů vyměřil podstatně vyšší daň přijde obyvatelům Česka jako postava ze žánru sci-fi. Jenže už po roce 2013 může být zdejší realitou. Ale jen tam, kde padlo podezření ze spáchání trestného činu, byť nebyl nikdo prokázán, upozorňují politici, kteří s návrhem přišli. O záměru uvést takový nápad v život informovaly Hospodářské noviny.

Stát totiž dosud nemá páky, kterými by dokázal alespoň řádně zdanit majetek, který mohl nabyvatel získat nelegálně, přičemž pro toto neexistují důkazy. Deset milionů v hotovosti tak zřejmě nepřitíží zatčenému poslanci Davidu Rathovi, protože se role vlastníka hotovosti obětavě zhostil jeho otec. Podobně nemusí zatím nikdo vysvětlovat, kde vzal jeho příbuzný miliony na půjčku, za níž on sám koupil luxusní byt.

V českém prostředí? Nikdy!

Jenže řešením není ani nápad, kdy by Finanční úřad mohl majetek, pravděpodobně pořízený za peníze, které nepochází z legálních příjmů, patřičně zdanit, popřípadě v ostřejší verzi návrhu i zabavit. Upozorňují na to poslanci ODS, podle nichž na takové opatření nesmí pravicová vláda ani pomyslet. Poskytlo by totiž prostor například pro osobní mstu vůči bohatým.

"Zatím o tom návrhu nic nevím. V ODS jsme vždycky majetková přiznání odmítali. Je to jen cesta, jak připravit problémy někomu, kdo má větší majetek než vy," hodnotí legislativní nápad poslanec ODS Marek Benda. Podle něj je naprosto absurdní, aby bylo možno dodatečně danit majetek lidem, u kterých se nepodaří prokázat vinu. "To se ještě uvidí, do té doby máme času dosti," hodnotí Benda ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz záměr připravit normu do konce příštího roku.

"Něco podobného je ve Francii, u nás bych to zatím neviděl jako záměr, ale spíš diskusi. O daňovém odpustku, amnestii či podobných věcech. V českém sociálním prostředí je to ale nerealizovatelné. Navíc pokud někdo něco nepřizná v daňovém přiznání, dopouští se přečinu i nyní," uvedl pro naši redakci  František Laudát (TOP 09). V Česku by to podle něj vyvolalo vlnu udávání. "Ve Finsku si policista najde vaše daňové přiznání a od toho se odvíjí pokuta. V zemích, kde jsou obyvatelé na patřičné úrovni to jde, v Česku ne," vysvětluje Laudát.

Tak levicový, že nemůže projít

Stejné nebezpečí si uvědomuje i Jan Vidím z ODS. "Cest, jak přijít k majetku je celá řada a zkoumat dary příbuzných či dědictví by bylo nesmírně právně složité. Nicméně bude mě zajímat až podoba návrhu, do té doby těžko cokoliv soudit," konstatuje poslanec.

Jeho kolega z klubu Boris Šťastný pak doufá v zachování presumpce neviny. "Tak by měla pravicová vláda pohlížet na každého občana. Pokud chce navrhovat modely omezování osobních svobod, nevěřím tomu, že to navrhuje pravicová vláda. Toto bych připsal spíš sociálním demokratům nebo komunistům," říká Šťastný s tím, že neoprávněně nabytý majetek musí bezpodmínečně prokázat Finanční úřad.

"Je to stejná levicová zrůdnost jako návrhy a komunistů na majetková přiznání. Osobně věřím, že nový mi nistr spravedlnosti Pavel Blažek na nic takového nepřistoupí. Toto totiž není protikorupční opatření, černé peníze se přeci perou přes firmy nebo třetí osoby," dodal poslanec.

Jenže protikorupční záměr, který ale může dopadnout i na ´obyčejné´, nikdy neusvědčené zloděje, kritizuje zleva i opozice. Ne ale proto, že by byl podle ní špatný a dal se zneužít.

"Divím se, že koalice s něčím takovým přichází. Je vidět že její poslanci nečtou návrhy opozice. Stejný zákon o kterém se hovoří, navrhla hned dvakrát sociální demokracie. Jmenuje se to Zákon o přiznání registrovaného majetku a například paní místopředsedkyně vlády pro boj proti korupci proti tomu hlasovala. Nevím, proč chtějí teď navrhnout to samé," uvedl pro ParlamentníListy.cz stínový ministr spravedlnosti Jeroným Tejc (ČSSD).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…