Proč (ne)mít Kalouska ve vládě: Ekonomové se přou a padají fakta

21.07.2012 6:25

Buď už Miroslav Kalousek oslavil bilion korun dluhů, nebo má krátce před oslavou, říká o svém nástupci v křesle ministra financí Vlastimil Tlustý. Reagoval tak na nedávný výrok předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, že si nedovede představit pokračování kabinetu bez ministra financí Kalouska. „On je skutečně hlava a srdce reforem,“ řekl šéf diplomacie. Co o práci ministra financí soudí ekonomové?

Proč (ne)mít Kalouska ve vládě: Ekonomové se přou a padají fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Chyby v odhadech ekonomické situace přiznala i samotná vláda, když poopravila výhled české ekonomiky a schválila pomalejší snižování schodku státního rozpočtu.

Podle Tlustého je spoluodpovědný za finance v České republice posledních deset let právě současný ministr financí Miroslav Kalousek. „Je to osoba, za níž došlo k nejvyššímu zadlužení v české historii, kam se na něj hrabe i mnou tolikrát kritizovaný Bohuslav Sobotka,“ řekl Tlustý pro ParlamentníListy.cz.

Kalousek se podle něj sice prezentuje v médiích jako bojovník proti dluhům, ale úspěšný je prý zejména v jejich prohlubování. „Od roku 2002, kdy jako předseda rozpočtového výboru sněmovny nebo ministr financí spolurozhoduje o státních financích, vzrostl dluh České republiky o zhruba bilión korun,“ upozorňuje dnes už bývalý ekonomický expert ODS. Kritizuje kontroverzního politika, který ho vystřídal na pozici ministra financí v Topolánkově vládě za to, že „nejen dělá dluhy, ale je zodpovědný i za zvyšování daní“. „Ale i když neustále zvyšuje daňové sazby, výběr daní se snižuje,“ dodal Tlustý, který v minulosti mnohokrát varoval před tímto důsledkem zvyšování daňových sazeb. „Kalousek je špičkový trojčlenkář, který převedl trojčlenku ze světa provizí, kde funguje, do světa daní, kde trojčlenka nefunguje. Neplatí, že zvýšení daní vede automaticky ke zvýšení jejich výběru, protože lidé nejsou blbci, jak si Kalousek myslí. Najdou způsob, jak státu neplatit,“ říká.

Ekonom: Každý – i Kalousek – je nahraditelný

Také analytik a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník potvrzuje, že „od jisté úrovně je zvyšování daňových sazeb kontraproduktivní“. „Poplatník si najde alternativy, v případě vysokých nepřímých daní nakupuje jinde, nebo v případě zvýšení přímé daně optimalizuje své příjmy, nebo je nepřiznává, nebo odvádí daně jinde,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz ekonom. A dodává, že samotné zvyšování daní „fiskální situaci nespraví“. „Já bych vytvářel větší tlak, aby se vyčerpaly všechny peníze, které jsou z Evropské unie k dispozici, pak by se nemuselo hýbat se sazbami daní tak neohrabaně, jak se to děje,“ radí. Kalousek podle něj dnes už jen vylaďuje parametry daňového systému, které nastavil v minulém volebním období, kdy došlo ke snížení přímých daní a ke zprůhledňování daňového systému. Ale nemyslí si, že by byl Kalousek nenahraditelný, jak tvrdí jeho straničtí kolegové.

Ekonomka Markéta Šichtařová tvrdí, že za současnou ekonomickou recesi není zodpovědný jen ministr financí, ale celý jeho úřad i poradní orgány, které mu dodávaly informace. „Selhal celý aparát, už vloni v srpnu jsme tvrdili, že česká ekonomika nemůže růst o 2,5 procenta, což byla hodnota, na které byl postaven celý státní rozpočet,“ řekla ParlamentnímListům.cz. A druhým selháním bylo zvýšení daní - té „nešťastné“ DPH, i když se odhady o nižším výběru daní už potvrdily, což dál podlomilo soukromou spotřebu,“ kritizuje postup Kalouskova úřadu. Nyní musel resort přiznat reálnější čísla ekonomického růstu kolem nuly.

Nějaké reformy probíhají ve zdravotnictví a sociální oblasti

Tlustý tvrdí, že od současného ministra financí nikdy žádnou reformu neviděl. „Žádnou nikdy neprezentoval, natož aby ji zavedl. Zvyšování daní, které navíc vede ke snížení jejich výběru, není možné za reformu považovat. Mění jen dílčí parametry, ze tří stovek daňových výjimek zrušil jednu, a to stravenky,“ dodává Tlustý.

Zahradník však upozorňuje, že Kalouskova TOP 09 je spojována i se zdravotnictvím a sociálním systémem, což jsou oblasti, které řídí její členové – ministři Leoš Heger a Jaromír Drábek. „A tam se nějaké reformy uskutečňují, ať už jde o zdravotnictví, penze nebo adresnost sociálních dávek,“ míní Petr Zahradník.

Zámečník: Jedno inkasní místo je Kalouskovo dítě

Ale ekonom Miroslav Zámečník upozorňuje, že dobíhají dva velké projekty, které jsou velmi významné, jako je státní pokladna a jedno inkasní místo. Jde o velké projekty, které mají zajímavé efekty, jakmile budou fungovat, záleží podle něj ovšem i na tom, kolik se na jejich rozjetí vynaloží peněz.

O jednom inkasním místu ovšem mluvil i předchůdce současného ministra Vlastimil Tlustý. „Ale s jeho přípravou začal až Kalousek, je to jeho dítě. Jedno inkasní místo ještě nefunguje, v souvislosti s návazností ekonomiky to má dopad do výběru daní. Je zjevné, že růst ekonomiky je slabší, takže výběr daní je také slabší, což je nemilé,“ řekl ParlamentnímListům.cz Zámečník. Pozitivně hodnotí, že ministr financí Kalousek udělal i pohyby v daňové struktuře. “I když poslední balíček je z ekonomického hlediska sporný,“ dodává Zámečník. Oceňuje však ministrovy předchozí pokusy o zmenšení váhy přímých daní

Bývalý ekonomický expert ODS Vlastimil Tlustý však žádné úspěchy nevidí. Nemůže zapomenout, že expremiér a někdejší šéf ODS Mirek Topolánek dal před daňovou reformou ODS, kterou vypracoval Tlustý a která úspěšně funguje na Slovensku, přednost Kalouskově „nereformě“. „Já jsem měl 350 stránek výpočtů a grafů, Kalousek neměl nic, přesto si ho Topolánek na přelomu roku 2006 a 2007 vybral za parťáka do intenzivní byznysové spolupráce, v jejím rámci byly reformy ODS zavrženy,“ vzpomíná s těžko skrývanou zahořklostí bývalý šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. A tvrdí, že jeho koncepce by znamenala plus v peněženkách pro 97 procent domácností, Kalouskova antireforma přinesla 95 procent minus. Podle něj byla potíž v tom, že výsledek se vždy ukáže až po několika letech.

Tlustý: Jedinou vizí ODS je udržet se u moci

Bývalý občanský demokrat kritizuje, že poslanci za ODS zvedají ruce pro Kalouskovy návrhy na zvyšování daňových sazeb, což je v rozporu s programem této pravicové strany. Říká, že dnes v ODS není skupina, která by měla nějakou ideu nebo vizi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…