Češi pijí stále více vodu z kohoutku než balenou. Šetří

22.07.2012 14:10

Češi v posledních letech stále méně kupují balené nealkoholické nápoje. Jejich spotřeba klesla vloni o dvě procenta a to na 25,07 milionu hektolitrů. Vyplývá to z čísel, kreté poskytl ČTK Svaz výrobců nealkoholických nápojů. Až o desetinu se spotřeba snížila od roku 2008. Tento pokles způsobila hlavně finanční krize z roku 2008. Lidé proto dávají přednost vodě z kohoutku namísto džusů či limonád. Na oblibě naopak nabírá nealkoholické pivo.

Češi pijí stále více vodu z kohoutku než balenou. Šetří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

„Jednou z příčin tohoto poklesu spotřeby je současná ekonomická krize. Kupní síla domácností se snižuje a spotřebitelé mnohdy stojí před volbou, které nápoje budou pít,“ potvrdil výkonný tajemník svazu Zdeněk Huml.

„Z průzkumu vodárenské společnoti Pražské vodovody vyplívá, že i když spotřeba pitné vody v Česku klesá, tak podíl lidí užívajících vodu k pití mírně roste v posledních letech,“ řekl mluvčí společnosti pro ČTK Ondřej Pokorný. I zvýšená spotřeba sirupů potvrzuje trend pití vody z kohoutku, kterou si jimy ochucují.

V posledních letech byl také zaznamenám pokles spotřeby balených vod, které tvoří jednu třetinu v celkové spotřebě nealka. Dále omezují konzumaci sycených nápojů a džusů. Na oblibě naopak nabírá pití energetických nápojů. Oproti minulým letům byla spotřeba ledového čaje až dvojnásobná, a to přitom od roku 2008 klesala.

I přesto, že vodárenské firmy rok od roku zdražují, tak voda z kohoutku zůstává stále nejlevnější variantou. Litr pitné vody totiž vyjde spotřebitele jenom na 5 haléřů, tak v discountech na 3 korun za litr. Cena se dále zvyšuje dle značky vody a původu. Ohledně limonád platí, že točená je stále levnější než balená, a proto nabývá více na oblibě.

reklama

autor: afk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …