Drastický výpočet vrchního seniora: Staří budou žít za 48 korun na den

06.08.2012 17:17

Morbidní záležitost, řekl předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes o zéměru jednoho ministerstva, který hodlá zavést od září. Začne totiž posílat do domácností poradce, kteří mají pozůstalým pomoci vyrovnat se se vším okolo pohřbu. Podle Pernese by ale než takovéto nesmyslné nápady důchodcům spíše pomohlo, kdyby pro ně někdo opětovně řešil sociální bydlení, či dávku v hmotné nouzi.

Drastický výpočet vrchního seniora: Staří budou žít za 48 korun na den
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Důchodci demonstrovali proti vládě

To, že důchodci nemají v Česku zrovna na růžích ustláno, je vcelku známá věc. Vyšší nájmy, vyšší DPH, dražší léky – jedna pohroma za druhou se na seniory v posledních měsících přímo valí. Místo toho, aby ale stát starším spoluobčanům pomohl, a to již třeba tím, že by jim opět přispíval na pohřeb jejich zesnulého blízkého, tak se pravicová vláda vytasila s něčím jiným: nyní bude pozůstalým a truchlícím nabízet profesionální utěšitele.

Rada seniorů ale proti takovému záměru nejen protestuje, ale dokonce vypočítává i to další, co nyní sebere těm starším chuť do dalšího života.

„Důchodci bojují o přežití kvůli menším penzím a vyšším nájmům a teď budeme mít ty poradce? To je morbidní, divná iniciativa státu," poznamenal k tomu pro ParlamentníListy.cz.předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes a okamžitě začal ze sebe sypat to, co seniory trápí, ale stát jejich nářky vůbec neposlouchá.

Nejhůř jsou na tom "novodůchodci"

„Vezměte si třeba ´novodůchodce´, kterým jsem nyní i já. Těm byl snížen výpočet penzí v loňském roce na základě výroku Ústavního soudu. Takže i já teď budu mít o 600 korun nižší penzi, než bych měl před dvěma lety. Jenže se nesníží jen výpočet penzí, ale i valorizace. Když jsem to nedávno spočítal, tak mi vyšla částka 1800 korun – tedy  600 korun za sníženou penzi a menší valorizace  pak dělala 1200 korun,“ oznámil k tomu Pernes.

Podle něj nyní pro seniory bude tristní už ona ohlašovaná zvýšená sazba DPH. „Já jsem to počítal. Za loňský rok zdražila inflace spotřební koš o 463 korun na měsíc. To je dost. A to má být pro důchodce kompenzováno jenom 150 korunami?“ otázal se ironicky Pernes.

Připomeňme, že vláda na příští rok plánuje zvednout obě sazby DPH. Snížená se má zvednout z 14 na 15 procent a základní pak z 20 na 21 procent. Snížená sazba daně z přidané hodnoty již přitom letos vzrostla z 10 na 14 procent.

„Důsledek toho je ten, že lidé nemají na zbytné potřeby, což je třeba ošacení a objevuje se to nyní i na potravinách. Někteří důchodci jsou na tom už tak zle, že kradou v samoobsluhách třeba rohlíky. A teď jim ty důchody budou valorizovat ještě jen o jednu třetinu,“ poukázal dále předseda Rady seniorů a naznačil, že pokud se budou také třeba zvyšovat i poplatky v nemocnici, tak přibudou desetitisíce lidí, kteří budou přímo existenčně ohroženi.

Nechtějí si už platit léky

Na jedné straně se totiž snižuje dynamika výše penzí a na druhé straně se razantním způsobem navyšují životní náklady. „Tady v poradnách máme desítky případů – takže jich musí v Česku existovat tisíce – že třeba babička se rozmýšlí, jestli má zaplatit 15 stovek za předepsané léky, anebo si jít koupit běžné potraviny. Senioři si už totiž zcela běžně odmítají jít koupit léky.“

Kritická situace, anebo spíše velmi drastická, je podle něj pak u nájemního bydlení seniorů. V Praze se to týká přitom 80 tisíců seniorů, z toho osmi tisíc, kteří mají větší byt, než je normativních 38 metrů čtverečních na jednu osobu.

Jen 48 korun na den?

„Když budou dál navyšovat ceny za bydlení - a tady musím připomenout, že už od příštího roku budeme mít tržní nájemné -  bude to tristní situace a přitom stát to zatím nijak neřeší,“ uvedl Pernes pro ParlamentníListy.cz a zdůraznil, že třeba v Praze 6 je regulovaný nájem 148 korun za metr čtvereční a není výjimkou, když právě nejedna babička odtamtud má průměrný důchod nejnižší v celé České republice a když zaplatí za onen nájem, tak ji potom zbývá jen 48 korun na den.

Podle jeho soudu je také velmi tíživá pro seniory ta skutečnost, že když je někdo vystěhuje z bytu kvůli tomu, že nemají na nájem, tak se o ně již nikdo nepostará.

„O ně se nikdo nepostará. Když jsou třeba vystěhováni z bytu bez rozhodnutí soudu, třeba že třikrát nezaplatili nájem, pak je ten člověk na ulici. V tomto by měly pomáhat obce, které mají tu povinnost postarat se o své obyvatele. Jen my jsme kvůli takovému násilnému vystěhování pomáhali desítkám případů jenom tady v Praze a v ostatních poradnách v Česku je to podobné. Zařizovali jsme jim u obcí třeba výměnu bytů, tedy větších za menší, anebo umístění do tzv. sociálních bytů. Hlavní město má asi 700 těchto bytů, ale je jich potřeba několik tisíc,“ poznamenal Pernes a zdůraznil, že problém v této věci bude ještě narůstat, a to když rovnoměrně s tím poroste nájemné, ale penze nikoliv.

Na základě Evropské sociální charty mají právo na bydlení

„To je naprosto neudržitelná situace a přitom důchodci v ČR na základě Evropské sociální charty, která je součástí našeho ústavního pořádku, jsou jedinou sociální skupinou, která má Ústavou garantováno právo na bydlení. Jenže tady chybí prováděcí zákon a na ten od roku 2006 všechny vlády kašlou. Příprava zákona o sociálním bydlení je ovšem obsažena i ve státní politice bydlení do roku 2020! Měl být hotov do konce letošního června, ale je to o rok oddáleno,“ postěžoval si Pernes.

Co je ale podle něj úplně nepochopitelné, je fakt, že stát zrušil seniorům dvě sociální dávky. A místo toho zavedl novou dávku „příspěvek na náklady bydlení“ a pak také „novou“ dávku hmotné nouze. Dosud fungující příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení zrušil.

Chtějí-li dávku, musí prodávat majetek

Jenže to má podle něj jedno velké ale. „Dávka hmotné nouze je totiž nastavena pro všechny stejně, a pokud ji chcete, tak musíte prodat veškerý svůj majetek. Takže se bude testovat majetek, a důchodci, kteří mají zahrádku nebo chaty, tak jim stát teď vzkazuje, ať to prodají. A to jen proto, aby mohli čerpat tuto dávku. To je ale špatně!“ dodal.

Je ale dobře, že tuto problematiku vidí obě strany kupodivu podobně. Stát totiž žádá, aby se senioři stěhovali do menších bytů, což i oni mnohdy vítají. „Moje kancelář dělala dva výzkumy. V  roce 2008 a 2010 pro hlavní město Prahu a tam se prokázalo, že se senioři skutečně chtějí stěhovat do menších bytů. Oni by byli dokonce ochotni se vystěhovat mimo Prahu. Ovšem to bychom byli jak v Americe, jenže tam jsou ty byty levnější,“ dodal ParlamentnímListům.cz předseda Rady seniorů na závěr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…