Už je to tady. Americké banky se připravují na rozpad eurozóny

13.08.2012 11:50

Americké banky se připravují na rozpad eurozóny a snaží se ochránit své investice do Evropské unie, mimo jiné právními metodami. Informoval o tom britský list The Financial Times.

Už je to tady. Americké banky se připravují na rozpad eurozóny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

„Banky z Wall Street se připravují na eventuální výstup skupiny zemí z eurozóny,“ píše list. „V souvislosti s tím snižují objemy úvěrových operací v eurozóně, a také se snaží ubránit před tím, že splátky z úvěrů poskytnutých v eurech budou muset dostávat už v drachmách anebo v pesech“.

Americké banky se nyní pokoušejí převést úvěrové smlouvy s evropskými společnostmi pod londýnské finanční zákonodárství, což jim umožní spolehlivěji chránit své investice v případě krachu eurozóny.

Rozpad eurozóny maximálně do půl roku

Nouriel Roubini, jeden z nejautoritativnějších expertů na otázky globálních financí, který předpověděl finanční krizi v roce 2008, má za to, že eurozóna se rozpadne maximálně za půl roku. Prohlásil to v interview pro ruský list RBK Daily. Informoval o tom server Hlas Ruska.

Podle jeho slov se situace v Řecku nezlepší, hlavní problém ale není v této zemi: za 3-6 měsíců ztratí přístup ke kapitálovým trhům Itálie a Španělsko. Bez Portugalska nebo Kypru se ještě euro obejít může. Ne však bez Itálie nebo Španělska. Německo samozřejmě může zůstat v eurozóně spolu s Rakouskem, Finskem nebo Nizozemím. A přestože jádro přetrvá, bude to už znamenat rozpad pásma eura, soudí Nouriel Roubini.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…