Kalousek je zakuklený levičák. Část ODS se přiklonila ke Klausovi

14.08.2012 6:16

Zakladatel ODS a prezident republiky Václav Klaus o víkendu zkritizoval vládu Petra Nečase za zvyšování daní. Podle něho škodí ekonomice. Mezi občanskými demokraty se najde řada politiků, kteří jeho pohled sdílejí.

Kalousek je zakuklený levičák. Část ODS se přiklonila ke Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

„Zvýšení všech daní a DPH zvláště poškozuje naši ekonomiku, brzdí ji. Je to nerozumný tah, já jsem zásadně proti tomu, aby tato vláda zvyšovala daně a jsem proti tomu i v tomto konkrétním případě,“ řekl Klaus při svém výstupu na Sněžku.

Daňový balíček

Zvýšení DPH je součástí Kalouskova daňového balíčku, který byl již schválen sněmovnou. Tento týden by o něm měl hlasovat Senát. Návrh zákona obsahuje také další daňové změny, například zvýšení daně z převodu nemovitostí, omezení výdajových paušálů, zelené nafty a další opatření.

Vládě zvyšování daně z přidané hodnoty nepřineslo více peněz do rozpočtu. Výběr i přes zvýšení daní nevzrostl, přestože se měl výrazně zvýšit o více než patnáct procent.

S bývalým čestným předsedou ODS Klausem někteří jeho exkolegové souhlasí. „Souhlasím s prezidentem. Pro tento balíček zvyšující DPH bych jako poslanec nehlasoval,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz europoslanec Hynek Fajmon, který sám býval členem sněmovny.

Zakuklený levičák Kalousek

Člen Výkonné rady ODS Jan Tesař se s názorem Klause plně ztotožňuje. „Přece to, že se mají hledat vždy cesty snižování výdajů, a ne zvyšování příjmů cestou zvyšování jakýchkoli daní není věcí názoru, ale je to základní pravicová ideová teze. Pokud někdo z těch politiků, kteří si říkají pravicoví, tedy tuto vizi nesdílí, anebo vymýšlí pseudo-důvody, proč to nejde, pak s pravicovostí nemá nic společného a neměl by se za pravičáka ani označovat, protože pak v lidech totiž nesprávně budí dojem, že pravicové je lidem z kapes brát,“ řekl redakci Tesař.

„Takovým způsobem, že se označují za pravičáky a přitom lidem z kapes berou, se chovají jen zakuklení levičáci typu Kalouska, kteří se za pravicovost jen schovávají, protože se jim to hodí do krámu. To je také jeden z důvodů, proč levice v ČR sílí,“ dodal Tesař.

„Obecně jsem jako konzervativec proti zvyšování daňové zátěže pro obyvatele i firmy,“ uvedl předseda ODS ve Zlínském kraji a první náměstek krajského hejtmana Libor Lukáš.

Koaliční kompromis

Ministr zemědělství Petr Bendl ale vládu hájí. Vláda podle něj zejména významným způsobem šetří v nákladech na státní byrokracii. „Vláda má také snahu odstranit takzvanou daňovou degresi, tedy fakt, že čím více vyděláte, tím méně platíte na daních. Co se DPH týče, pan prezident by určitě raději rovnou daň, což by mimo jiné v praxi zvedalo především cenu potravin, a to vláda za dané ekonomické situace nechce,“ doplnil ministr.

První místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer bere zvýšení daní jako koaliční kompromis. „Ekonomičtí experti za ODS prý vyjednali v rámci stávající koalice maximum možného. Všechno ostatní byly prý jen horší varianty. Podporovat některé nepopulární kroky je pro mě těžké, ale zpětně kritizovat domluvené a zároveň nepřinášet lepší alternativy, je určitě mediálně interesantní, ale není to můj šálek kávy,“ řekl redakci Bauer.

Aleš Rádl uvedl, že jako poslane strany, která je součástí vládní koalice, je povinen podporovat vládní návrhy, které vláda považuje za zásadní. "Daňová politika, která je v současné době prosazována, se zatím pohybuje v neměnném rámci složené daňové kvóty a zároveň se pokračuje v trendu přesunu zdanění ve formě nepřímých daní. Sám bych uvítal razantnější prosazování tohoto žádoucího a potřebného trendu, ale na tomto postupu nebyla nalezena koaliční shoda. Kritice pana prezidenta rozumím, ale asi by bylo fér si říci, že v době, kdy on sám nesl hlavní vládní odpovědnost, byla složená daňová kvóta významně vyšší než dnes," uvedl poslanec.

Omezit daňové úniky

Podle senátora Karla Šebka by zvyšování daní mělo být krajní řešení pro každou vládu a je nejméně pochopitelné pro pravicové daňové poplatníky. „Jsou i jiné nástroje k ozdravení veřejných rozpočtů. Především důsledný výběr daní již uzákoněných a bránění daňovým únikům. Každý dnes vidí, že tady často není stát důsledný a to je věc, na kterou by se měla výkonná moc zaměřit především. Osobně podporuji vše, co může daňové úniky omezit, nebo aspoň snížit,“ doplnil senátor.

Europoslankyně Andrea Češková si myslí, že zvyšování daní není nikdy východiskem z krize a vždy ve finále zatíží ekonomiku ještě více. "Nepovažuji to proto za řešení. Pokud je nutné zvyšovat, pak nejlépe daně nepřímé, nikoli daně z příjmu, neboť to má demotivační charakter pro jakékoli podnikání. A rozvoj podnikání je klíčem k oživení ekonomiky," myslí si europoslankyně.

„Pan prezident má pravdu jako již mnohokrát,“ reagoval senátor Milan Pešák. Poslanec Václav Baštýř uvedl, že je dlouhodobě proti pouhému zvyšování daní. „Je potřeba snížit vliv státu, snížit výdaje a neskutečnou administrativní zátěž na všech samosprávách,“ dodal.

Klaus má pravdu

„Souhlasím s prezidentem Klausem. Pro občany je těžké se v současné situaci vyznat a rozhodnout se, které názorové variantě věřit. Zaznívá příliš mnoho rozdílných názorů, které jsou vydávány za odborné. V tomto nepřehledném prostředí jsem si vybral názor pana prezidenta,“ smál se senátor Zdeněk Schwarz.

„Plně souhlasím s názorem pana prezidenta Klause. Osobně stejný názor zastávám dlouhodobě,“ říká ParlamentnímListům.cz poslanec Radim Jirout. Senátor Jiří Pospíšil jen stručně uvedl, že s Klausem souhlasí.

Zvýšíme daně. Vybereme méně

Sázka vlády Petra Nečase na to, že vyšší daň z přidané hodnoty přinese do rozpočtu více peněz, selhala. Už sedmý měsíc se na této dani vybírá v lepším případě stejně, v horším dokonce méně než loni. Kabinet přitom v daňové politice, která selhává, dál pokračuje. Před několika týdny prosadil ve sněmovně další zvýšení daní na 15 a 21 procent. Podobně očekávaný výnos nepřineslo ani zvýšení spotřební daně z pohonných hmot.

„Vyšší daně mají nejen hospodářská, ale i psychologická negativa. Lidé se uskrovňují a utahování opasků nepovažují za investici do budoucna. Jde o obranný reflex, protože zvyšování daní je primitivní a znamená, že to vláda jinak neumí. A budoucnost s takovými diletanty pak vidí temně, obavy vzrůstají, peněženka sevřená. Naši financúředníci se vymlouvají na daně u sousedů. Měli by se raději podívat do ekonomické historie. V době největšího hospodářského zázraku, krátce před francouzskou revolucí v 18. století, měla Anglie 60 000 úředníků a Francie téměř milion. Kdo asi na tom byl hospodářsky lépe, kde se platily nižší daně? Jediný skutečný recept na krizi je daně radikálně snížit,“ napsal ekonom Alexander Tomský, který před zvyšováním daní Nečasovu vládu dlouhodobě varoval.

Ať si Kalousek prolistuje nějakou učebnici ekonomie

Kvůli zvyšování daní proběhla v ODS ostrá debata jak na výkonné radě, tak i na poslaneckém klubu ODS. Se zvyšováním daní mají například problém i poslanci Boris Šťastný, David Šeich, Jan Florián, Tomáš Úlehla, Petr Tluchoř a další.

„Bohužel se politika vlády 'díky' Kalouskovi odklonila od ekonomicky liberální politiky nízkých daní a nabídkové ekonomiky ke křesťansko-sociální politice vysokých daní a vysoké míry přerozdělování. To je pro některé z nás obtížně přijatelné,“ kritizuje vládu z pravicových pozic europoslanec Ivo Strejček.

Poslanec ODS Walter Bartoš konstatoval, že se ukazuje, že zvýšením DPH a tedy vyšším zdaněním spotřeby lidé začali méně nakupovat. „Tím pádem se snížil celkový výběr. Lafferova křivka prostě není nějaká teoretická poučka, ale funguje. Je dobré prolistovat si občas dějiny ekonomického myšlení. Prospěje to každému, i ministru financí Kalouskovi,“ doporučuje ministrovi a prvnímu místopředsedovi TOP 09 občansko-demokratický poslanec Bartoš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …