Nájmy v Praze se budou zvyšovat

06.09.2012 20:30

Obyvatele tisíců městských bytů v Praze čeká v příštím roce zvyšování nájemného. Zdražení už schválila rada hlavního města i některé městské části.

Nájmy v Praze se budou zvyšovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat

V ČR na přelomu roku končí regulované nájemné, radnice tak mají možnost do konce roku nájemné jednostranně zvýšit. Rada hlavního města před časem schválila zvýšení nájmu o maximální povolený přírůstek. Za pronájem bytů v současnosti lidé platí částky v rozmezí od 73 do 110 korun za metr čtvereční. Nově by to mělo být 90 až 148 korun za metr. Zvýšení nájmu se dotkne obyvatel 5100 bytů. Odkdy začne platit, ale není jasné. Zatím radnice zdražení dorovnávají slevami. 

Radnice mohou nájemné jednostranně zvyšovat do konce roku, kdy regulace končí. Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, mohou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklého. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků pak nebude možné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…