Pekař v hrůze: Chleba zdraží na 40 korun. Češi budou nakupovat v Německu

22.09.2012 16:06

Již před tzv. sametovou revolucí se na Plzeňsku staly pojmem malé svatební koláčky. Byly dílem paní Malinové, matky dnešního majitele firmy v širokém okolí známé jako Pekařství Malinová. Právě paní Malinová dala základ rodinné tradici stavící především na kvalitě. Dnes je firma Pekařství Malinová významným regionálním výrobcem s ročním obratem necelých 50 miliónů korun, a deseti provozovnami v Plzni a Kaznějově.

Pekař v hrůze: Chleba zdraží na 40 korun. Češi budou nakupovat v Německu
Foto: archiv
Popisek: Pekař sází chleba do pece

„Máme celkem osmdesát zaměstnanců, z toho 60 ve výrobě,“ říká pro ParlamentnÍListy.cz majitel Milan Malina. „Lidé do výroby se shání dost těžce – vždyť začínáme péct v době, kdy většina lidí jde spát,“ upozorňuje na největší specifikum této profese Malina. Být pekařem je pořádná dřina. „A to i přes využití různé techniky. Navíc je tu pořád velké horko, prostě žádný med – jsou to opravdu poctivě vydělané peníze. To se týká i dalších zaměstnanců, například řidičů nebo prodavaček. Vždyť třeba na hlavním plzeňském nádraží se začíná prodávat od 5 hodin ráno, v sobotu i v neděli.“

Výborným podnikatelským krokem prý bylo otevření provozovny na rušné Americké třídě v Plzni. „Chce to občas mít také kus štěstí a tu potřebnou kliku,“ usmívá se Milan Malina. „A stále mít co nabídnout. Matka začínala s klasickým pečením. My už děláme i chlebíčky, saláty, pečeme sekanou, vaříme polévky. Chceme-li obstát na trhu, tak musíme mít nabídku co nejširší. Jen s pouhým pečivem bychom se takto nemohli rozrůst. Důležitou věcí je samozřejmě kvalita. Neexistuje, že bychom rozpékali nějaké pečivo. Každý den zaděláváme chléb ze živého kvasu, nepoužíváme žádné chemické urychlovače a barviva a tak. Je to prostě chleba našich předků,“ sděluje recept.

Dobré máslo i tvaroh by člověk pohledal

O kvalitní pečivo z Pekařství Malinová projevily zájem i supermarkety.  „Cenová nabídky řetězců pro nás však nebyla výhodná. Používáme kvalitní suroviny, a to se musí projevit i v ceně. S jejich cenovou nabídkou bychom brzy skončily v červených číslech,“ vysvětluje pokračovatel rodinného pekařství.

„Je to každodenní boj. Stačí bouřka a těsto špatně vykyne, nebo vypadne proud. Stane se, že musíme vyhodit celé už připravené těsto,“ popisuje Malina těžkosti z oboru. Jedním z největších problémů pro pekařství je pak podle jeho slov nedostatek dodavatelů kvalitních surovin, například tvarohu. „Musí být správně tučný, ne upravený z odstředěného mléka. Podobné je to s máslem. Nepoužíváme žádné rostlinné tuky a náhražky. Z kvality nikdy neslevíme,“ dodává majitel. Výrobky pekařství proto nepatří mezi nejlevnější. „Rok od roku je to těžší. Na jedné straně lidem znatelně ubývá peněz, ale jinak si raději pro své děti koupí jeden nebo dva čerstvé koláčky než nějaké zabalené výrobky, které sice vydrží půl roku, ale jsou samá éčka,“ popisuje ParlamentnímListům.cz Malina.

A jak dále upozorňuje, krájený chléb by se neměl krájet a balit do plastového obalu. „Pak se zapaří a je to nejlepší cesta k plesnivění již za dva tři dny. Kdo má ale z těch velikých producentů čas nechávat teplý chléb „odstát“ a pak krájet…  Pokud si zakoupíte balený chléb, vyndejte jej z igelitu, zabalte do utěrky a dejte na suché, ale ne teplé místo,“ radí majitel pekařství. Dobře vyrobený chleba by měl vydržet i týden a většina „rychlopečiva“ ze supermarketů je podle něj spíše určena k okamžité spotřebě.

Ceny poletí nahoru

Cenu pekařských výrobků nevidí Milan Malina nijak růžově. „Do několika měsíců půjdou pekařských výrobků minimálně o čtvrtinu nahoru. Je nedostatek mouky z důvodů špatné letošní sklizně, a to nejen u nás, ale i v Evropě a vlastně ve světě vůbec. Samozřejmě růst nákladů v podobě cen benzínu, energií, i to jednoprocentní zvýšení DPH bude vidět.“ Chléb za 35 i 40 korun podle něj nebude výjimkou. Už dnes si i pro pečivo jezdí obyvatelé západních Čech do sousedního Německa. „Jsem z toho smutný. Vždycky se říkalo, že v Čechách je skvělý chléb a že základní pečivo je třeba držet na cenové uzdě. Co má říkat samoživitelka, která má na starosti dva nebo tři dospívající potomky? Ty doslova „žerou“ – a deset rohlíků je pro ně jako nic. Ale to už pak bude výdaj za 30 korun, což je na pováženou.“

V Pekařství  Malinová se podle slov ředitele společnosti Karla Heise snaží překvapit i úplnými novinkami, jako je třeba nopálový chléb. Základem ale je – a stále bude – klasický pšenično-žitný chleba. „Jsme překvapeni, jak jdou dobře na odbyt  třeba obyčejné tradiční buchty. S mákem, tvarohem, povidly. Přece jen ten náš český jazýček je specifický. Většina lidí automaticky sáhne po tmavším chlebu. To jsou stálice, které opustit by bylo hřích…,“ dodává ParlamentnímListům.cz

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…