Podívejte se, jak se nám prý žije. Trošku bohatneme, jenže...

02.02.2013 8:56

České domácnosti si raději odkládají peníze na horší časy, než by je využily pro momentální spotřebu. Svědčí o tom nejnovější údaje Českého statistického úřadu, z nichž plyne, že v prvních třech čtvrtletích minulého roku klesla meziročně jejich spotřeba o tři až čtyři procenta. Přitom v roce 2011 domácnosti odložily v podobě hrubých úspor téměř rekordních 206 miliard.

Podívejte se, jak se nám prý žije. Trošku bohatneme, jenže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Češi a jejich domácnosti bohatnou, ale pomaleji než v předchozích letech. Podle údajů Českého statistického úřadu šlo v roce 2011 o třetí nejnižší přírůstek čistého jmění domácností od roku 1993 – menší přírůstek byl dosažen jen v letech 2002 a 2004. V absolutním čísle stouplo čisté jmění domácností za rok 2011 o 168,4 miliard korun a koncem roku 2011 dosáhlo čisté jmění sektoru domácností 7 197,4 mld. korun.

„V roce 2011 se poprvé objevil pokles disponibilního důchodu domácností,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz analytik STEM Jaroslav Huk na to, že sice na mzdách a platech získali lidé o téměř 28 miliard více než v předchozím roce, ale zisky domácností z podnikání klesly meziročně o 26 miliard a jejich čisté příjmy z majetku o další 3 miliardy korun.

Nejistota ohledně budoucích příjmů a rostoucí nezaměstnanost

Přes pokles příjmů ale dokázali lidé stále hodně spořit. V roce 2011 odložily domácnosti v podobě hrubých úspor 206,1 miliardy korun, což je třetí nejvyšší přírůstek úspor po 240 miliardách z roku 2009 a rekordních 244,4 miliardy korun v roce 2010. Opačný jev je už dlouhodobě znát ve spotřebě domácností, která rostla jen velmi pomalu už od roku 2009, ale v prvních třech čtvrtletích roku 2012 už dokonce zaznamenala pokles.

Lidé si tedy při stagnaci či mírném poklesu příjmů utahují opasky ve spotřebě, ale jistí se pro budoucnost tím, že si dávají peníze „stranou“ na horší časy. „Na tenhle jev má vliv obecně nepříznivá atmosféra v ekonomice, to znamená relativně velká míra nejistoty ohledně budoucích příjmů a postupně rostoucí nezaměstnanost,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Na oblečení méně o deset procent, ale za alkohol výdaje neklesly

Z údajů Českého statistického úřadu je patrné, na čem začaly domácnosti v posledních letech šetřit. Při porovnání se „startovním“ rokem 1991 v reálných cenách vychází kupříkladu, že výdaje na potraviny byly v roce 2011 o 1,3 procenta nižší než v roce 2008. A výdaje za nealkoholické nápoje klesla v roce 2011 oproti roku 2009 o čtyři procenta. Výdaje za alkohol meziročně nadále stoupaly s jedinou výjimkou, kdy v roce 2011 dosáhly stejné výše jako v roce 2010.

Šetřit začali lidé na cigaretách a tabáku, od roku 2008 do roku 2011 výdaje na ně meziročně vždy klesly. O změně spotřebitelského uvažování názorně svědčí výdaje na oblečení a obuv, které v roce 2011 oproti roku 2008 klesly o 9,9 procenta. Podobné je to s novinami a knihami, které v těchto letech zaznamenaly pokles o 29 procent, a u dovolených s komplexními službami, kde došlo k poklesu při srovnání let 2011 a 2008 o více než 18 procent.

K oživení spotřeby může přispět, že se už nečeká zvyšování daní

Oživení spotřeby by přineslo i oživení ekonomiky, ale impuls pro změnu nálady ve společnosti se zatím nerýsuje. „Je otázka, jestli nástroj na oživení spotřeby je v rukou politiků. Ale dříve nebo později k němu dojde. Prostě tím, že špatných zpráv z ekonomiky začne ubývat a naopak dobrých začne přibývat. To je cyklická záležitost ekonomiky. Myslím, že ke zlepšení ve srovnání s loňským rokem dojde už letos, byť to nemusí vést k reálnému zvýšení spotřeby, ale alespoň k zastavení poklesu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Za důležité ale analytik považuje, že se v následujících letech nebude zvyšovat daňové zatížení. „Právě změny v daních a samotná očekávání jejich změn byly jedním z faktorů, které vytvářely nejistotu na straně příjmů domácností,“ poukazuje Pavel Sobíšek. „Rok 2014 je rokem volebním, čili předpokládám, že žádná strana nepřijde se záměrem nějakým způsobem dál utahovat kohoutky ve formě zvyšování ať už DPH nebo příjmu fyzických osob, takže to by mělo také pomoci,“ dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…