Ekonomka ukázala na jasného viníka vysokých cen elektřiny

21.02.2013 4:41

Akcie jedné z dosud nejziskovějších českých firem – energetického gigantu ČEZ – padají. Příčinou je nejen hospodářská recese, kvůli níž se snížila spotřeba elektřiny, ale i problémy firmy v zemích na jihovýchodě Evropy, kam putovaly miliardové investice.

Ekonomka ukázala na jasného viníka vysokých cen elektřiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze jako prostředek k jednání

Anketa

Myslíte si, že je elektřina v ČR předražená?

99%
1%
hlasovalo: 16462 lidí

Po aféře s předraženými výkupními cenami za elektřinu z fotovoltaických elektráren se energetika dostala opět do popředí zájmu, protože společnost česká energetická společnost ČEZ se po Albánii, kde přišla o licenci na distribuci elektřiny, dostala do problémů i v Bulharsku. Kvůli masovým demonstracím proti vysokým cenám elektřiny padla v Bulharsku vláda a tamní úřady zahájily s pobočkami ČEZ řízení o odebrání licence. Na to, jaké mohou být důsledky potíží elektrárenské firmy pro české občany, se ParlamentníListy.cz zeptaly odborníků. Nebude už tak vysoká cena elektřiny ještě růst? Mají se drobní akcionáři raději zbavit akcií problémové společnosti?

S cenou, která se obchoduje na burze, nemůžeme nic dělat. Problém je v příplatcích

Ekonomka Markéta Šichtařová vysvětluje, že cena elektřiny je určována na energetické burze, především v Německu. „U nás máme sice také energetickou burzu, ale ta tvrdě kopíruje německé ceny. Velkoobchodní ceny silové elektřiny jsou naprosto tržní, v této oblasti to funguje naprosto normálně jako třeba u ropy. Ale úplně jiná otázka je, jaké jsou maloobchodní ceny pro domácnosti, protože ty jsou tvořeny jednak cenou, která se obchoduje na burze, a s tím nemůžeme nic udělat, to je v pořádku, a pak dalšími příplatky, které určuje energetický regulační úřad,“ popsala ParlamentnímListům.cz tvorbu ceny, kterou platíme za elektřinu.

Nebýt tunelu kolem fotovoltaiky, mohla být cena elektřiny mnohem nižší

Problém je především v příplatcích, ty se kromě jiného odvíjejí od ceny za obnovitelné zdroje energie. „Největší roli v tom hraje solární energie. A když se na to podíváme z tohoto pohledu, koncová cena pro domácnosti je úplně jiná než tržní, je mnohem vyšší než cena obchodovaná na burze. To už není v pořádku, protože už jde o velmi vysokou cenu ve srovnání s jinými státy. A vysoká je proto, že tady proběhl určitý tunel spojený se solární energií,“ připomíná Šichtařová nedávno rozvířenou diskusi o podezřele výhodných výkupních cenách za elektřinu z fotovoltaických elektráren. „Nebýt tunelu kolem fotovoltaických elektráren, mohla být cena elektřiny výrazně nižší. Jde o mnoho stokorun na člověka za rok, které zaplatí každá domácnost ročně navíc. Kdyby tento byznys nebyl šitý na míru některým konkrétním osobám a firmám, tak by cena elektřiny byla výrazně nižší,“ konstatovala známá ekonomka.

I ČEZ na štědré podpoře vydělával

A kdo je za stanovení vysokých cen za solární energii, které musí hradit čeští spotřebitelé v cenách elektřiny, zodpovědný? „ To je vyloženě vina zákonodárců, s tím nemá ČEZ vůbec nic společného,“ uvedla Markéta Šichtařová. Také analytik Jiří Cihlář potvrzuje, že podpora fotovoltaiky byla „neuvěřitelně štědrá“. „Až nyní jsme se dočkali vysvětlení, že výpočet vzorce podpory byl zmanipulovaný nebo chybný,“ konstatoval. Ale připustil, že ČEZ, který je významným provozovatelem fotovoltaických elektráren, rozhodně na této štědré podpoře vydělával.

ČEZ se v Albánii i Bulharsku bude bránit

Ekonom Jiří Cihlář k problémům, do kterých se dostala společnost ČEZ v Albánii a Bulharsku, řekl, že vzhledem k násilnostem při demonstracích proti vysoké ceně elektřiny „to vypadá, že v Bulharsku bude licence ČEZu odejmuta“. „Určitě se o tom bude vyjednávat, ČEZ se bude rozhodně bránit, bude podávat protesty v Albánii, a když přijde o licenci v Bulharsku, bude se i tam bránit, bude žalovat bulharský stát, že nepohlídal jeho investici,“ řekl ParlamentnímListům.cz analytik. Ale je přesvědčen, že ani investice v Albánii, ani v Bulharsku nejsou pro ČEZ z dlouhodobého hlediska ztracené.

Potíže na jihovýchodě Evropy se na cenách v tuzemsku neprojeví

Cihlář prohlásil, že cenu v Albánii ani Bulharsku česká společnost nemohla ovlivnit. „ČEZ hlavně argumentuje tím, že s cenou nemohl až tolik hýbat a že ji projednával s tamními regulačními úřady, které cenu schvalovaly,“ objasnil. Projeví se možná ztráta investic v Albánii a Bulharsku na ceně elektřiny v Česku? „Výkyv bude minimální. ČEZ ještě nevyčíslil celkové škody. Za Albánii odhaduje ztrátu za 5,5 miliardy korun, předpokládaná ztráta za Bulharsko ještě nebyla vyčíslena. Ale nemyslím, že bychom to měli pocítit v cenách elektřiny,“ uvedl ekonom.

Akcie elektrárenského gigantu klesají

Jiné důsledky budou mít potíže elektrárenského gigantu na cenu jeho akcií. „Právě akcie ČEZu jsou už dlouhou dobu pod tlakem kvůli nízkým cenám elektřiny na trhu. Problémy firmy v  zemích, kde má významné investice, zhoršují investorskou náladu, a to se projevuje i na cenách akcií. Například včera během dopoledne po oznámení zprávy, že Bulharsko bude projednávat odnětí licence ČEZu, klesly akcie společnosti o dvě procenta. Takže se tyto problémy v cenách akcií určitě odrážejí,“ konstatoval Jiří Cihlář.

Akcií ČEZu se nezbavujte, vyčkejte

Ale analytik si nemyslí, že by se měli drobní akcionáři v současné době akcií ČEZu zbavovat. „Kvůli problémům v Bulharsku bych určitě k prodejům akcií nepřistupoval. ČEZ trápí daleko víc pokles ceny elektřiny na světových burzách, to je zásadnější problém. K oživení trhu a tedy i zvýšení ceny elektřiny dojde v řádu několika let, teprve až skončí v Evropě krize. Pokud bych byl investorem, určitě bych nepanikařil a spíše bych vyčkával,“ radí analytik neprodávat akcie tuzemské elektrárenské společnosti.

Změna přijde až s koncem recese v Evropě

Proč nejde v tuzemsku cena elektřiny dolů, když se kvůli recesi na energetických burzách stále snižuje? „ČEZ má na rok a půl zajištěné kontrakty na cenu elektřiny, proto je pro něj důležitý hlavně dlouhodobý vývoj ceny elektřiny. A to přímo souvisí s tím, za jak dlouho skončí v Evropě krize. ČEZ by potřeboval, aby se nastartoval průmysl a začala se zvyšovat poptávka po elektřině,“ uvedl. Dokud se to nestane, dá se počítat s tím, že zisky ČEZ nebudou stoupat ani v příštích letech. „A to je napojeno na ceny akcií, které jsou přímo korelovány s cenami elektřiny na burze,“ zmařil analytik naděje, že by se v budoucnu mohla cena akcií opět zvýšit. Ale je přesvědčen, že akcie ČEZu „musí být z dlouhodobého hlediska velice ziskové, protože krize musí jednou odejít“.

Státní pokladna zapláče

Ale případná ztráta investic ČEZu v Albánii a Bulharsku bude mít na české občany stejně negativní dopad. Největším akcionářem firmy je totiž stát a dividendy ze zisků ČEZ jsou každoročně silnou podporou pro státní rozpočet. „Právě proto je tato otázka pro český stát tak bolestná,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Jiří Cihlář, proč se problémem společnosti zabývají ministři a vyjadřuje se k nim i prezident Václav Klaus.

Dostavět Temelín má cenu, i když je teď poptávka po elektřině menší

Má cenu, když se snižuje poptávka po elektřině, dobudovávat jadernou elektrárnu Temelín? „To je dlouhodobá investice. Ve chvíli, kdy krize v Evropě skončí a začne silná poptávka po elektřině, což může být v řádu tří až pěti let, měla by se právě tato investice zhodnocovat, i když dostavba dalších dvou bloků Temelína je plánována na delší dobu,“ vysvětlil analytik, který je pro podporu jaderné energetiky. „Já se přiznám, že nejsem zastáncem fotovoltaiky,“ uvedl a jako odstrašující příklad uvedl Německo, kde prý kvůli extrémní podpoře obnovitelných zdrojů zamrzl trh s emisními povolenkami, které jsou extrémně levné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…