Ekonomka napsala o průšvihu druhého pilíře. A pak se ukázalo ještě něco

22.02.2013 20:00

Ekonomická analytička Markéta Šichtařová vzbudila nevoli ministerstva financí za publikovaný text o druhém pilíři důchodové reformy. Kalouskův úřad jí vyčítá údajně hrubě zavádějící informaci, že pro lidi, kteří neodpracují minimální počet let potřebných pro přiznání důchodu, je účast ve druhém pilíři nevýhodná. Opak je prý pravdou, tvrdí v reakci ministerstvo.

Ekonomka napsala o průšvihu druhého pilíře. A pak se ukázalo ještě něco
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Ministerstvu financí se nelíbí, že by druhý pilíř důchodové reformy měl přijít o lidi, kteří stejně nikdy žádný důchod pobírat nebudou. Alespoň tak lze chápat reakci Kalouskova úřadu na publikovaný text ředitelky analytické společnosti Next Finance Markéty Šichtařové. Analytička v článku upozorňuje, že peníze naspořené ve druhém pilíři se pro někoho mohou stát nedobytné, protože se k nim dostanou až jeho dědici.

Háček je v tom, že důchod budou moci pobírat jen ti, co podle zpřísněné normy odpracovali minimálně 35 let. „Vy budete v důchodu, vaše peníze budou ve fondu, a nebudete smět k sobě. A státní důchod budete mít snížený, protože jste přece zapsaní ve druhém pilíři. A úspory mít nebudete, protože jste si přece spořili do fondu,“ uvádí Markéta Šichtařová ve svém blogu na iDNES.cz, o němž také ParlamentníListy.cz informovaly.

Ministerstvu se nelíbí naznačování, že druhý pilíř je nevýhodný

„Markéta Šichtařová použila ve svém komentáři hrubě zavádějící informaci o důchodové reformě,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Konkrétně se věnuje situaci, kdy účastník dovrší důchodový věk, ale nesplní podmínku minimální povinné délky pojištění, to znamená, že neodpracuje minimální počet let. V takovém případě mu nevzniká nárok na výplatu státního důchodu.

„Ministerstvo financí se ohrazuje proti tvrzení autorky, že účastníci, kteří se rozhodnou vstoupit do druhého pilíře, budou v případě nesplnění minimální délky pojištění vystaveni situaci, kdy ´budou v důchodu, jejich peníze však budou uzamčeny ve fondu a státní důchod budou mít vlivem účasti ve druhém pilíři snížený...´ Naznačuje přitom, že vstup do druhého pilíře je z tohoto důvodu nevýhodný. Opak je pravdou,“ tvrdí Ondřej Jakob.

Kdo neodpracuje povinné roky, ostrouhá i z druhého pilíře

Následně vysvětluje, že nárok na výplatu z druhého pilíře je vázán na první pilíř, lze z něj tedy čerpat až po vzniku nároku na výplatu státního důchodu. Podle mluvčího ministerstva financí tedy nemůže vůbec dojít k situaci, která je popsána v článku, aby se člověk nemohl dostat k penězům z druhého pilíře, když čerpá státní důchod.

„Nejhorší možný scénář je, že občan nesplní podmínky nároku na starobní důchod od státu, nicméně i v této situaci se účast ve druhém pilíři jeví jako výhodná,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Ondřej Jakob. Výhodná však může být pouze pro dědice, nikoli pro samotného účastníka druhého pilíře důchodového systému. Ten totiž tím, že nebude dostávat státní důchod, nebude moci ani čerpat důchod z druhého pilíře.

Z druhého pilíře může účastník posmrtně přilepšit svým nejbližším

„Nicméně stále platí, že prostředky na účtu ve druhém pilíři jsou předmětem dědictví. Pokud však podmínky výplaty důchodu nesplní občan, který do reformy nevstoupí, nedostane nic on ani jeho dědicové,“ upozorňuje Ondřej Jakob na to, že ten, kdo nesplní podmínku 35 odpracovaných let, může alespoň svou účastí ve druhém pilíři posmrtně přilepšit svým nejbližším. Sám však z druhého pilíře nedostane ani korunu.

Nepřesnosti v článku Markéty Šichtařové o důchodové reformě

Markéta Šichtařová ve svém komentáři „Jak se nechat oškubat“ dne 22.2.2013 použila hrubě zavádějící informaci o důchodové reformě. Poukazuje totiž na eventuelní situaci, kdy účastník dovrší důchodového věku, ale nesplní podmínku minimální povinné délky pojištění (tj. neodpracuje minimální počet let). V takové situaci občanovi skutečně nevzniká nárok na výplatu státního důchodu. Ministerstvo financí se však ohrazuje proti tvrzení autorky, že účastníci, kteří se rozhodnou vstoupit do II. pilíře, budou v případě nesplnění minimální délky pojištění vystaveni situaci, kdy „budou v důchodu, jejich peníze však budou uzamčeny ve fondu a státní důchod budou mít vlivem účasti ve II. pilíři snížený...“ Naznačuje přitom, že vstup do II. pilíře je z tohoto důvodu nevýhodný. Opak je pravdou: Nárok na výplatu z druhého pilíře je vázán na první pilíř - vzniká po vzniku nároku na výplatu státního důchodu. K situaci, která je popsána v článku (čerpání státního důchodu bez nároku na důchod z druhého pilíře) tedy vůbec nemůže dojít. Nejhorší možný scénář je, že občan nesplní podmínky nároku na starobní důchod od státu, nicméně i v této situaci se účast ve II. pilíři jeví jako výhodná. Účastník, který vstoupí do reformy, by totiž stejně jako v současnosti nedostal státní důchod, a nemohl tedy čerpat ani důchod z druhého pilíře, nicméně stále platí, že prostředky na účtu ve druhém pilíři jsou předmětem dědictví. Pokud však podmínky výplaty důchodu nesplní občan, který do reformy nevstoupí, nedostane nic on ani jeho dědicové.

Ondřej Jakob, tiskový mluvčí MF

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…