Ekonom: Než spořit do druhého pilíře, to už radši do šuplíku. Tam zbude aspoň něco

23.02.2013 19:34

Nová skutečnost, která se objevuje v souvislosti se zavedením druhého pilíře důchodové soustavy, určitě nepotěší ty, kdo nesplní podmínku 35 odpracovaných let pro výplatu starobního důchodu. Nikdy se totiž nedostanou k penězům, které si do druhého pilíře naspoří. Ekonom Patrik Nacher v této souvislosti říká, že už je lepší si dávat peníze doma do šuplíku.

Ekonom: Než spořit do druhého pilíře, to už radši do šuplíku. Tam zbude aspoň něco
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Na povrch vyplula další z mnoha nevýhod vstupu do druhého pilíře důchodového systému. Upozornila na ni ředitelka analytické společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Ministerstvo financí sice v reakci pro ParlamentníListy.cz přiznalo, že člověk, který si bude měsíc co měsíc spořit dvě procenta ze svého platu do druhého pilíře, se k nim do konce života opravdu nedostane, pokud nesplní minimální délku pojištění, ale přesto trvá na tom, že i pro takové lidi je vstup do druhého pilíře výhodný.

„Pokud občan nesplní podmínky nároku na starobní důchod od státu, jeví se účast ve druhém pilíři i v této situaci jako výhodná. Prostředky na účtu ve druhém pilíři jsou totiž předmětem dědictví. Když ale podmínky výplaty důchodu nesplní občan, který do druhého pilíře reformy nevstoupí, nedostane nic nejen on, ale ani jeho dědicové,“ uvedl k tomu pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Naspořené peníze lze vytáhnout z šuplíku, z druhého pilíře ne

Nově diskutovaná nevýhoda druhého pilíře zaujala i ekonoma Patrik Nachera, majitele serveru www.bankovnipoplatky.com, jenž v minulosti poukazoval na mnohá negativa vstupu do druhého pilíře. Mezi ně řadí především nemožnost opustit systém, nemožnost vybrat si po dosažení důchodového věku peníze najednou, a to dokonce ani ty, které si každoměsíčně naspoří dvěma procenty z platu. Kritizuje i to, že tento pilíř jde na úkor průběžného systému, chybějí garance proti vytunelování a nejasné je zhodnocování nastřádaných peněz v době vyplácení.

„V případě, že bych si ty peníze místo do druhého pilíře dával doma do nějakého šuplíku, tak v momentě, kdy se dožiju důchodového věku a stát mi řekne, že jsem nesplnil podmínku odpracovaných let a nedostanu tedy důchod, tak si z toho šuplíku vytáhnu ty naspořené peníze a řeknu si, že tady mám aspoň něco,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Patrik Nacher, že pro tuto skupinu lidí je účast ve druhém pilíři zcela nevýhodná.

To, že se k penězům dostanou dědici, dotyčnému nic platné není

„Když si celý život – a teď mluvím o těch svých dvou procentech, ne o těch třech – budu ty peníze spořit jinde než ve druhém pilíři, nemusím přímo v tom šuplíku, ale dám si je třeba na spořící účet, termínovaný vklad, do podílových fondů, to je úplně jedno, tak si pak na ty peníze můžu sáhnout, vybrat je a použít. Není tam ta pupeční šňůra jako mezi druhým a prvním pilířem důchodového systému. Jinými slovy, člověku jeho vlastní peníze ve druhém pilíři zamrznou jenom proto, že nemá právo na peníze z prvního pilíře,“ zdůrazňuje majitel serveru www.bankovnipoplatky.com.

Argument ministerstva financí, že peníze z druhého pilíře připadnou dědicům, považuje za vedlejší. „Oni vždy vytrhnou výhodu, která je pofidérní. Bavíme se o daném člověku, a to, že to po něm někdo zdědí, mu je platné jak delfínovi pádlo. Lidem je vtloukáno do hlavy, aby se sami o sebe postarali a nespoléhali na stát, ale pak nedostanou ani svoje vlastní naspořené peníze z druhého pilíře. Mám pocit, že všechny tyhle věci jsou strašně nedomyšlené, přijaté narychlo,“ zlobí se Patrik Nacher.

Nestačí jen dovršení důchodového věku, je třeba sledovat i dobu pojištění

Mnohem smířlivěji se k faktu, že se lidé takto nikdy nedostanou ke svým naspořeným penězům, staví předseda občanského sdružení Rada seniorů ČR Zdeněk Pernes. „Já jsem odpracoval 42 a půl roku, tak proč by někdo odpracoval 35 let? Komu tohle hrozí, tak s tím musí počítat a nezajišťovat se na stáří druhým pilířem. Při rozhodování o vstupu do druhého pilíře si musí každý uvědomit, že čerpat z něj bude možné až při splnění podmínek pro výplatu důchodu z průběžného systému,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Pernes.

A tou podmínkou není jen dovršení důchodového věku, ale i splněná doba pojištění. „Platíte si do nějakého systému a peníze dostanete, až když splníte podmínky. Když je nesplníte, tak máte smůlu. A pokud nemáte dědice, tak to celé připadne penzijnímu fondu. Nebo se může změnit politická situace a můžou vám to sebrat jako v Maďarsku. Touto vládou je to nastavené takto a za deset let to může být úplně jinak. Takhle je to nastaveno, a to si musí každý rozmyslet,“ připomíná Zdeněk Pernes.

Druhý pilíř je jako sKarta. Také nepřipravený a nepovedený krok

To Patriku Nacherovi druhý pilíř důchodové reformy připomíná sKarty, protože se také každou chvíli objevuje nějaké úskalí. „Jenom co bylo kolem sKarty v souvislosti s osobními údaji, na což upozornil Úřad pro ochranu osobních údajů, jak se pořád něco opravovalo. To si myslím, že je hrozná neúcta k zákonům a lidem, co tady žijí,“ říká pro ParlamentníListy.cz analytik Patrik Nacher.

Od takto zásadních změn by očekával, že budou důkladně promyšleny a budou mít nějakou přidanou hodnotu pro lidi i pro stát, což ale není případ sKarty ani druhého pilíře důchodového systému. „Důkazem toho, že to jsou nepovedené kroky, je, že jsou permanentně kolem toho, teď musím podtrhnout nepolitické, ale odborné diskuse. Já ani Markéta Šichtařová nejsme v žádné straně, tím méně v ČSSD, takže to není politická, ale odborná debata o tom, jak divně jsou nastaveny různé parametry těchto produktů za poslední roky,“ dodává Patrik Nacher.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…