Rozzuřený živnostník ukázal své účetnictví: Mládku, taková je realita

20.03.2013 21:12

Skandální víkendové vyjádření stínového ministra ČSSD Jana Mládka, že živnostníci parazitují na zaměstnancích, logicky vyvolalo obrovskou protireakci. Mládek se sice omluvil, ale v útocích na živnostníky pokračuje dál. Tvrdí, že na daních odvádí stěží desetinu toho, co zaměstnanci. To ovšem mnohé živnostníky rozzuřilo ještě více. Vypočítávají, kolik státu odvádí ve skutečnosti.

Rozzuřený živnostník ukázal své účetnictví: Mládku, taková je realita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice nasbírala již 75 000 podpisů

ČSSD, ale také různí dobře placení odboráři, prý vůbec nevědí, jaká je skutečnost. „Ohání se nějakými tabulkami a analýzami, které zpracoval bůhvíkdo, ale realita je úplně jiná.“ Je o tom přesvědčen živnostník Josef ze Sokolovska, který si z logických důvodů nepřeje být jmenován, nicméně redakce jeho identitu zná. Po svých zkušenostech došel k přesvědčení, že jediný, kdo u nás parazituje na zaměstnancích a podnikatelích, je stát. Svůj názor nám doložil řadou faktů.

Většinu zisků spolyká stát

„Za dřinu od rána do večera, o víkendech i svátcích mám roční zisk půl milionu. Všechno si musím platit ze svého. No a páni politici si nechají vše zaplatit z našich daní, všechny ty náhrady, asistenty a samozřejmě královský plat. Někomu by se mohlo zdát, že je půl milionu hodně. Ale pozor. Dvě stě tisíc z toho odvedu státu na DPH, padesát tisíc je daň z příjmu a přes sto tisíc pojistné. Většina mých vydřených peněz tak jde státu. Zbude mi nějakých deset tisíc měsíčně, tak akorát na přežití," uvedl ParlamentnímListům.cz živnostník.

A pokračuje: „Protože mými dodavateli většinou nejsou plátci DPH, nemůžu si nic moc odečíst, pár tisícovek. Džungle DPH, to je kapitola sama pro sebe. Jak je možný, že obecní úřad, který pronajímá prostory k podnikání, není plátcem DPH? Mají to páni úředníci a politici dobře vymyšlený. My navíc za ten bordel v našem daňovém systému a nepřehledné zákony musíme platit účetní a poradce. Už se v tom nevyznají ani oni," doplnil pro ParlamentníListy.cz.

Čaruje Mládek?

Josef je taky přesvědčen, že když pan Mládek argumentoval, jak moc odvádí do systému zaměstnanci a jak málo OSVČ, různě se s čísly čarovalo. „Jestli odvody OSVČ vydělil počtem registrovaných subjektů, tak se nedivím, že mu vyšel pakatel na jednoho podnikatele. Ale více než milion OSVČ je u nás registrováno jen papírově.“

Další zkreslení může přinést podle Josefa fakt, že část živnostníků také pracuje na menší úvazky nebo na dohody. „Já sám ale například kromě daně z příjmu z podnikání platím ještě daně z dohod o provedení práce, které jednorázově provádím pro některé firmy. A letos to bylo více než dvacet tisíc navíc. Ale to pánové „analytici“  zřejmě registrují v kategorii zaměstnanců,“ myslí si Josef.

Těším se do důchodu...

Josef patří mezi ty podnikatele, kterým se každodenní dřina již příliš nevyplácí a chce skončit. „Doufám, že ještě rok vydržím, a pak odejdu do důchodu. Státu jsem za svůj život odvedl miliony na daních a pojistném. Ať pan Mládek raději spočítá, kolik z našich daní bylo rozkradeno.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…