Poplach na síti: Rychle vyberte své peníze z bank! Ekonomka je zděšená

22.03.2013 9:01

Není to tak dávno, kdy Česko čelilo několik dnů hackerským útokům na různé zpravodajské, bankovní i další weby. Rozhodně to tím však prý nekončí. Naopak - právě kvůli tomu, jak se údajně podařilo bez výrazných potíží paralyzovat bankovní stránky, jsou nyní lidé vyzýváni k tomu, aby začali vybírat své vklady z bank. Údajně proto, že tam nejsou jejich peníze v bezpečí. Podle ekonomky jde o velmi nebezpečný jev. Podle právníka je to však značně diskutabilní...

Poplach na síti: Rychle vyberte své peníze z bank! Ekonomka je zděšená
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

„Vzhledem k rizikům, která představuje mizerně zabezpečený bankovní sektor v ČR, doporučujeme všem příznivcům (i odpůrcům) neprodleně VYBRAT VEŠKERÉ FINANČNÍ PROSTŘEDKY ZE VŠECH VAŠICH BANKOVNÍCH ÚČTŮ. Podle určitých informací bylo nedávné znepřístupnění některých bankovních služeb pouze testem a varováním pro běžné občany, kteří si ve své naivitě uložili do bankovních institutů své finance. Útoky na bankovní sektor se s velkou pravděpodobností budou stupňovat, cítíme tedy povinnost informovat o bezpečnostním riziku, které pro vaše úspory představuje jejich přítomnost na bankovních účtech. Žádáme média, skupiny i jednotlivce, aby o této možnosti informovali co možná nejvyšší počet lidí. Peníze v bance nejsou v bezpečí, vyberte si je rychle zpět.

Toto není planý poplach nebo výhružka. Toto je varování o možném nebezpečí pro každého člověka, který disponuje účtem v bance,“ to je výzva, kterou lze již několik dní najít na sociální síti facebook, na zdi hactivistické skupiny Anonymous. Objevila se však i v zahraničí, nejčastěji v angličtině, na serveru Youtube.

I přes hrůzu z toho, co by mohlo v reálu v důsledcích takového jednání nastat, pokud by lidé této výzvy uposlechli, se nabízí otázka, zda by si měli lidé opravdu začít vybírat své vklady z bank, aby o peníze nepřišli?

„Dle mého jde o snahu zpanikařit obyvatelstvo, které by skutečně mohlo vzít pod náporem takovýchto informací frontálním útokem banky. A tady je nutno říci, že i zdravá banka by pak nemusela tento nápor ustát. Podle mě jsou takovéto zprávy skutečně již na hranici trestného činu šíření poplašné zprávy – i když jsem ekonom, nikoli právník. Ty dopady by totiž byly naprosto fatální,“ sdělila ParlamentnímListům.cz finanční analytička Markéta Šichtařová.

Lidé se hromadně ptají, zda i u nás nehrozí měnová reforma

Jak dodala, to, že se takovéto nálady mezi obyvatelstvem objevují, pozoruje však i ona sama. Každý den jí prý přichází řada emailů, v kterých se jí lidé dotazují, zda nemůže dojít k devalvaci měny či podobnému jevu jako v padesátých letech minulého století – tedy měnové reformě. K obavám je vede současná situace na Kypru.

„Uklidňuji je, že český bankovní sektor je v rámci Evropy stabilní, navíc ani rizika toho, že by lidem zmizely peníze z účtů po hackerských útocích, nejsou příliš významná. České banky jsou i v tomto ohledu jedny z nejbezpečnějších bank v Evropě, jsou na tom lépe i než například banky ve Francii nebo Belgii, ale i Itálii, Portugalsku, Španělsku. Samozřejmě velkou roli v případném uklidňování obyvatelstva by musel sehrát stát, který k tomu má své nástroje a již v minulosti je použil například tím, že uvedl garanci vrácení všech vkladů střadatelům, pokud finanční prostředky v bankovním ústavu ponechají,“ pokračovala dál Šichtařová. Podle ní by výzva k výběru vkladů z bank z důvodu kybernetického ohrožení, společně se současným vývojem toho, co se děje celkově v Evropské unii opravdu mohla být nebezpečná, poněvadž by v jednom i druhém případě mohla stáhnout široké masy lidí. Přesto Šichtařová trvá na tom, že na rozdíl od některých jiných zemí v Evropě hrozí v Česku nestabilita bank zatím nejméně.

Ta zpráva ale uvádí pravdu, poukazuje právník

Ne zcela s ní však souhlasí redakcí oslovený právník Kolja Kubíček. Podle něj se na zmiňovanou výzvu nedá jednoznačně pohlížet jako na poplašnou zprávu a to ani z pohledu zákona (znění zákona pod článkem) . „Ta informace totiž v sobě zahrnuje pravdu. Ty banky skutečně peníze těch střadatelů nemají, nebyly by schopny jim je vyplatit, pokud by je chtěli vybrat poté, co je bankám svěřili. Na to se upozorňuje již delší čas, proto se asi velmi těžko může odhalit to, kdo za zprávou, o které hovoříme, skutečně stojí. Vyloučit se samozřejmě nedají záměry politické či jakékoli jiné. Může za tím stát někdo, kdo chce ohrozit a oslabit Evropskou unii, může za nimi stát nějaká velmoc, mohou to být ale skutečně lidé či skupina, kteří si moc dobře uvědomují, jak velkou hrozbou a rizikem v současné době ve světě banky jsou. Dlouhodobě se ví, že peníze, o kterých v nich jde, které se půjčují a podobně, neexistují, proto musely Spojené státy před několika lety čelit obrovské krizi. A tam se poprvé objevily skupiny lidí, které upozorňovaly na možná velmi vážná rizika,“ sdělil ParlamentnímListům.cz advokát Kubíček.

I kdyby se našel soudce, vyvolá to diskusi, a o to může jít…

Jak dodal, samozřejmě by se však mohl zřejmě najít soudce, který by ve výše uvedené informaci mohl shledat trestný čin. „Ovšem zde se dá domnívat pod tlakem, který sílí i ve světě, že takové odsouzení by vyvolalo možná právě ten efekt, který chtějí ti, co za podobnými zprávami stojí, vyvolat,“ řekl dále pro ParlamentníListy.cz Kubíček.

Hrozba pádů evropských bank byla předpovězena už před dvěma roky

Již v roce 2011 přitom v britských médiích proběhla informace o tom, že hlavní čísla z bankovních rozvah ukazují, že pád bank je nevyhnutelný. A jenom prý potvrzují nutnost vytvoření nového finančního systému.(zdroj: Iliad Telegraph). Zároveň bylo přidáno varování, že nebude-li podniknuto nic k nastartování nového finančního mechanismu, dá se očekávat dlouhý propad a stagnace, daleko horší než byla ta v roce 1930.

S tímto tvrzením se zcela ztotožnila i ekonomka Květa Pohlhammer Lauterbachová, předsedkyně Sdružení žen, bývalá členka KDU-ČSL. „Ta situace je skutečně vážná. Na to, aby se ji podařilo zvrátit či usměrnit na co nejmenší možné následky, by to chtělo ale i větší odvahu politiků - těch našich i evropských. Velkým problémem totiž je, že se evropská politická elita nedokáže sjednotit - a to zbytek světa vnímá a dokáže toho s velkou pravděpodobností využít. Koneckonců - potíže, které sledujeme, mohou být jen důsledkem snah o zničení či oslabování eura,“ řekla tehdy ekonomka Lauterbachová ParlamentnímListům.cz.

Varování se objevují – ojediněle. Ale nemají moc posluchačů…

A doplnila, že podle ní se objevují nejen ve světě, ale i v Evropě a potažmo také v Česku, ojediněle hlasy finančních analytiků hovořící o tom, že skutečně hrozí vážné ekonomické problémy v řadě míst světa. Nikdo jim prý ale nechce dopřát dostatečný prostor k poslouchání.

Co se děje na Kypru, který tuto otázku opět zaktualizoval?

Podle informací z úterý tohoto týdne, kyperský parlament neakceptoval podmínky věřitelů a přichází o 10 miliard eur, které ho měly zachránit před bankrotem. To bude mít za následek bankovní kolaps. Odborníci okamžitě vyslovili varování před občanskými nepokoji a anarchií.

Podle The Guardian se výsledek tohoto hlasování dal očekávat. Zároveň však tento deník upozornil na to, že jde o mimořádně vážnou situaci nejen pro Kypr, ale celou eurozónu.

40/2009 Sb. - trestní zákoník - stav k 31.12.2014

§ 357

Šíření poplašné zprávy

(1) Kdo úmyslně způsobí nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa tím, že rozšiřuje poplašnou zprávu, která je nepravdivá, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.

(2) Kdo zprávu uvedenou v odstavci 1 nebo jinou nepravdivou zprávu, která je způsobilá vyvolat opatření vedoucí k nebezpečí vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa anebo bezdůvodnou záchrannou práci integrovaného záchranného systému sdělí soudu, orgánu Policie České republiky, orgánu státní správy, územní samosprávy, nebo jinému orgánu veřejné moci, právnické osobě, fyzické osobě, která je podnikatelem, anebo hromadnému informačnímu prostředku, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.

(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 opětovně,

b) spáchá-li takový čin jako člen organizované skupiny,

c) způsobí-li takovým činem značnou škodu,

d) způsobí-li takovým činem vážnou poruchu v činnosti orgánu státní správy, územní samosprávy soudu nebo jiného orgánu veřejné moci, nebo,

e) způsobí-li takovým činem vážnou poruchu v činnosti právnické nebo fyzické osoby, která je podnikatelem.

(4) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelní pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek, nebo

b) způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …