A je to tu. Křik proti zvyšování daní v ODS

11.04.2012 15:02

Ekonomičtí ministři středo-pravicové vlády se shodli na zvyšování přímých i nepřímých daní, což podpořila i vláda. ParlamentníListy.cz oslovily poslance pravicové ODS i TOP 09 a Věcí veřejných, zda budou pro návrh hlasovat. Tvrdě proti zvyšování daní se postavil poslanec ODS Boris Šťastný.

A je to tu. Křik proti zvyšování daní v ODS
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas, Radek John

ODS a TOP 09 totiž před volbami slibovaly, že daně zvyšovat nebudou. Věci veřejné zase vystupovaly proti zvyšování daně z přidané hodnoty.

Vědomě říkali, že nechtějí zvyšovat daně

„Vláda nechce zvyšovat progresi daně z příjmů fyzických osob,“ píše se například v programovém prohlášení vlády.

„Vědomě říkáme, že nechceme zvyšovat daně. Ano, my víme, že na sebe klademe vyšší nároky. Bylo by pohodlnější říci, že zvýšíme některé daně. Ale my jsme přesvědčeni, že to poslední, co potřebuje česká ekonomika v tomto stádiu obnovujícího se ekonomického růstu, je začít tento růst dusit vyššími daněmi,“ řekl před sněmovními volbami v debatě na ČT volební lídr ODS a současný premiér Petr Nečas. Podobně i Miroslav Kalousek sliboval, že celková daňová kvóta nevzroste.

Koalice se nyní shodla mimo jiné na zvýšení DPH na 15 a 21 procent, zavedení uhlíkové daně, zvýšení daně z převodu nemovitosti, zrušení některých slev pro živnostníky a na tom, že u lidí s příjmem vyšším než než je čtyřnásobek průměrné mzdy, se zavede daň sedm procent z části příjmu, která je nad tímto násobkem.

Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ale hájil, že 68 procent konsolidace státního rozpočtu zajišťují úspory a jen 32 procent zvyšování daní a že se celková daňová kvóta nezvýší.

ODS může skončit v propadlišti dějin

Podle průzkumu, který ParlamentníListy.cz udělaly mezi poslanci „středo-pravicové“ koalice, drtivá většina z nich zvyšování daní podpoří. Našlo se ale i několik pravicových „posledních Mohykánů“, kteří chtějí hájit pravicové principy.

„Se zvyšováním přímých daní mám nesmírný problém. Rozuměl bych adekvátní změně sazeb v souvislosti s nahrazením superhrubé mzdy mzdou hrubou. To ano, ale zavedení milionářské daně? Trestání úspěšných zaměstnanců, podnikatelů a živnostníků? V boji za odvrácení tohoto zvěrstva bychom dříve proti levici položili život! A dnes máme být nositeli této hrůzy. Já prostě mlčet nebudu a věřím, že ODS také nebude. Pokud nechce být zdecimována a skončit v propadlišti dějin. ODS také dříve chtěla úplně zrušit veškeré majetkové daně, a nyní máme zvýšit o procento daň z převodu nemovitostí. Trestat lidi za svobodné nakládání se svým majetkem je čistokrevný hřích,“ rozzlobil se poslanec Boris Šťastný.

Velký problém s milionářskou daní má i poslanec ODS Tomáš Úlehla. „Doufám, že se nebude hlasovat ´en bloc´, ale jednotlivě o každém návrhu zvlášť, jelikož hlasovat pro další zvyšování daní těm, kteří dávají práci druhým, a svým mnohonásobně vyšším pracovním nasazením dosahují vyššího zisku, platu či odměny, rozhodně nebudu! Bylo by to proti mému osobnímu přesvědčení, a nerad bych naplnil rčení, že v Česku se úspěch neodpouští,“ zdůraznil poslanec.

I poslanec Pavel Bém s pozastaveným členstvím v ODS bude hlasovat proti zvyšování daní. „Budu hlasovat pouze pro takové zákony, které budu považovat za pravicové a pro tuto zemi dobré. Určitě mezi ně nepatří progresivní zdanění, ani zvýšení DPH, ani zvýšení daně z nemovitosti, ani zvýšení daně z příjmu fyzických osob. Nebudu popírat to, čeho se ODS 20 let držela jako svého ideového programu,“ řekl redakci Bém.

Úspory ve výdajích

Ostatní pravicoví a koaliční politici však již zvýšení daní spíše hájí. „Pro zvýšení daní budu hlasovat za předpokladu, že vláda bude schopna zaručit, že snižování schodku bude z větší části pokryto úsporami ve výdajích,“ uvedla místopředsedkyně sněmovny, Vlasta Parkanová z TOP 09.

„Budu hlasovat pro. Je to výsledek koaliční dohody,“ uvedla první místopředsedkyně a vicepremiérka Karolína Peake.

„Jako zodpovědný pravicový politik budu hlasovat pro opatření, která povedou ke stabilizaci ekonomické situace země a zabrání tomu, aby naše země prohlubovala deficit svého hospodaření. Přestože zvyšování daňové zátěže není typickým rysem pravicové politiky, není v současné době v Evropě ničím výjimečným a považuji ho za menší zlo než líbivé zvyšování zadlužení státu,“ argumentoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Klub ODS dal mandát

Místopředseda hospodářského výboru Aleš Rádl z ODS uvedl, že poslanecký klub dal plný mandát pověřeným vyjednávačům, aby domluvili koaličně přijatelné podmínky pokračování vlády, která jako svůj vlastní prvořadý cíl definuje snížení rozpočtových schodků.

„V tomto smyslu vyjednané podmínky odpovídají zadání. Specifikem současné hospodářské situace je, že se daně zvyšují proto, aby se zaplatily dluhy vzniklé dílem transformačním procesem a dílem v minulosti hospodářském výkonu nastaveného sociálního komfortu. Umím si představit i jinak definované vládní priority, zaměřené dominantněji na hospodářský růst, protože podle mě tak vzniká z hlediska růstu HDP nepříznivá situace, kdy dochází současně ke snížení vládní spotřeby i spotřeby domácností, a export, který zatím funguje a asi nejspíš táhne tak trochu zběsilý tisk měny v EU a USA, což pomalu začíná zvyšovat i naší vlastní inflaci a vzniká tak riziko těžko řešitelné stagflace (kombinace inflace a hospodářského poklesu – poznámka redakce),“ uvedl Rádl.

„Přesto považuji tato navržená opatření z portfolia možných řešení, která jsou k dispozici, za přijatelná a podporovatelná, a to zejména v kombinaci s ohlášeným razantním legislativním omezením vládní agendy, protože se tím vytváří předpoklad k větší budoucí hospodářské stabilitě v delším časovém horizontu, což je pro aktuální popularitu vlády sice nepříjemná pozice, ale zase je to cíl, který má významnou hodnotu pro celou společnost, byť si to tato společnost nechce příliš uvědomovat,“ dodal poslanec.

Hlasování zvažuji

Exministr školství a poslanec Josef Dobeš, který z VV vystoupil, své hlasování ještě zvažuje. „Teď ještě nevím, zvažuji to. Dnes vím, že nemohu podpořit škrty ve školství na roky 2013 a 2014,“ uvedl Dobeš.

„Až prostuduji všechny návrhy, tak se rozhodnu. Obecně jsem proti zvyšování daní bez úspory v administrativě veřejné správy,“ reagoval poslanec ODS Václav Baštýř.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová uvedla, že žádný pravicový politik nemůže pro zvyšování daní hlasovat rád, avšak ve stávající situaci vnímá jako prioritu stabilizaci veřejných financí. „Nezodpovědnost v této oblasti by se nám do budoucna značně prodražila. Navrhovaná opatření jsou koncipována tak, aby zátěž dopadla rovnoměrně na všechny segmenty společnosti,“ dodala poslankyně.

Celková daňová kvóta

„Osobně nesouhlasím se všemi navrhovanými opatřeními, ale ctím koaliční dohodu a návrh jako celek podpořím,“ uvedl poslanec VV Jiří Rusnok.

„Zvyšování nepřímých daní je možné, u přímých daní je nutné vyhodnotit, zda-li dojde ke zvýšení celkové daňové kvóty,“ uvedl poslanec ODS David Šeich.

„Jako pravicovému politikovi mi jde především o snižování deficitu veřejných rozpočtů. Za důležité považuji, že většina objemu stabilizačních opatření se odehraje na výdajové straně. Tato skutečnost v médiích příliš nezaznívá,“ míní místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

„Ano, budu pro to hlasovat. Nejde o novinku, již jsme o tom na klubu dříve diskutovali,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu VV Jana Drastichová.

Není to nic příjemného

„Ano, budu, i když to není nic příjemného, ale kontrola veřejných rozpočtů je základem všeho, a proto podpořím tato nepopulární opatření,“ informoval poslanec TOP 09 Václav Kubata.

„Budu hlasovat po zralé úvaze,“ reagoval stručně poslanec ODS Radim Jirout.

„Samozřejmě podpořím všechny kroky, které povedou ke konsolidaci veřejných financí, tedy rozpočtovou odpovědnost této vlády,“ uvedla Gabriela Pecková z TOP 09.

„Vzhledem k tomu, že náš stát opravdu peníze nemá a hrozí další zadlužení, budu hlasovat pro tato opatření,“ vysvětlil poslanec VV Martin Vacek.

Poslanec ODS Jaroslav Martinů sdělil, že bude s těžkým srdcem hlasovat pro zvýšení daní. „Myslím, že je nutné a správné v době nevyrovnaných státních financí hledat spravedlivé dopady na jednotlivé skupiny občanů a není možné a ani morální vynechat skupiny občanů ekonomicky úspěšnějších,“ dodal poslanec.

Je to dohoda koalice

„Je-li to dohoda koalice, což se projedná na klubu, hlasovat budu pro,“ uvedl stručně poslanec VV Jiří Štětina.

„Jako pravicový a konzervativní politik vím, že výsledky jednání vlády budou předloženy klubům k projednání, kde se k nim můžeme vyjádřit, diskutovat a vysvětlovat. Pak se mohu vyjádřit,“ reagoval poslanec TOP 09 Jan Smutný.

„Jsem pravicový politik. Odpověď na to, jak budu hlasovat, je tedy jasná,“ sdělila poslankyně TOP 09 Renáta Witozsová.

Poslanec ODS Vít Němeček, Jaroslav Eček, Patricie Kotalíková a Martin Gregora z TOP 09 sdělili, že zvyšování daní podpoří.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…