Ať politici nekáží, s kým se má obchodovat. Polobozi! dopálila se ekonomka

07.05.2013 16:45

Sladit zahraniční politiku a ekonomické zájmy je podle ekonomky Ilony Švihlíkové důležité pro Českou republiku, stejně jako si přestat hrát na zásadního moralistu s lidskými právy. To ekonom Tomáš Sedláček je přesvědčen, že obchodovat za každou cenu při popírání vyšších principů je hloupé. Oslovení odborníci ale tvrdí, že spojovat byznys s politikou je nesmysl.

Ať politici nekáží, s kým se má obchodovat. Polobozi! dopálila se ekonomka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Do světové ekonomiky se Česká republika podle ekonomky Ilony Švihlíkové integrovala na pozici kolonie. Její ekonomická páteř je v zahraničních rukou, což se třeba od roku 2006 projevuje v tom, že odlivy dividend jsou vyšší než reinvestovaný zisk. Proto je třeba provést na nejvyšší úrovni několik zásadních kroků, o nichž ve svém příspěvku na konferenci o Ekonomické diplomacii na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha hovořila Ilona Švihlíková.

„Je třeba si ujasnit české národní zájmy. V zájmu malé země nikdy není lézt jakékoliv velmoci někam ... ČR si navíc zásadně vybírá velmoci na odchodu. Jedinou ochranou malé země je striktní lpění na mezinárodním právu a podpora multipolárnímu uspořádání. Čeští politici by si měli pamatovat, že pokud se někdo chová jako slouha, zachází se s ním jako se slouhou,“ uvedla vedoucí katedry politických, společenských věd a ekonomie na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze Ilona Švihlíková ve svém příspěvku.

Hrát si na zásadního moralistu s lidskými právy je hloupé a neefektivní

„Rovněž je zapotřebí sladit zahraniční politiku a ekonomické zájmy. Rušit perspektivní ambasády v zahraničí, protože si to přeje náš největší spojenec, nebo si hrát na zásadního moralistu s lidskými právy je hloupé a neefektivní,“ upozornila Ilona Švihlíková s tím, že vypuknutí krize přineslo osudový zlom, od něhož lze hovořit o přesunu ekonomické moci ze Západu na Východ a ze Severu na Jih, čehož představiteli jsou Brazílie, Rusko, Indie, Čína a od roku 2010 i Jihoafrická republika.

Kontrastně s tímto postojem působí názory, s nimiž se svěřil hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček na blogu Hospodářských novin. „Obchodovat za každou cenu je hloupé (zejména když se popírají vyšší principy: jako třeba prodat svoji vlastní matku, byť velice výhodně). Nic proti Rusku, ale snažit se na tento trh zaměřit (tedy na úkor něčeho jiného) a ´specializovat´ se, či v něm mít jakousi naději, že nám Rusko vytrhne trn z (ekonomické) paty, je hloupost. My patříme do Evropy, a to ekonomicky i kulturně,“ konstatuje Tomáš Sedláček.

Hledat naději v Rusku a v Číně je nebezpečná myšlenka

Zároveň upozorňuje, že v mnoha smyslech je ekonomika podmnožinou a výsledkem své kultury. „Z Evropy pochází naše bohatství, a nikoli jen to materiální. Snažit se pokračovat v prazvláštním odkazu bývalého prezidenta Klause, který se nás všemi svými úžasnými myšlenkami snažil vmanévrovat zpět do jakési prapodivné země nikoho, do rusofilní periferie EU, by bylo nemoudré,“ poznamenává Tomáš Sedláček.

Poukazuje na zaznívající hlasy, že bychom měli s Ruskem navazovat více vztahů na úkor Evropy. „Bojím se, aby se u nás neuhnízdily názory, že Evropa nás ekonomicky zklamala, a tak pojďme novou naději hledat v Rusku a v Číně, to je prostě nebezpečná myšlenka. Za drtivou většinu českého ekonomického rozvoje vděčíme Evropě a EU, to nepopře žádný ekonom. Jen jsme na to zapomněli a někteří političtí dobrodruzi tuto stěžejní část příběhu jednoduše vynechávají,“ kritizuje Tomáš Sedláček.

Každá firma si musí umět sama rozhodnout, s kým bude obchodovat

Ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance Markéta Šichtařová míní, že není důvod orientovat se v obchodě nějakým nařízeným směrem. „Mně se příčí kterýkoli z těch dvou pohledů, protože takhle postavené to znamená, že někdo, kdo hodnotí zahraniční obchod, se stylizuje do role nějakého osvíceného poloboha či soudce, který umí rozhodnout, co by pro tu zemi bylo nejlepší a kam by ta která firma měla vyvážet,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová.

Zda se orientovat na obchod s tou či onou zemí musí být podle analytičky jen na rozhodnutí každé firmy zvlášť. „Záleží na konkrétním výrobku a také na tom, kde je ta konkrétní firma schopna uspět. Ale stylizovat se do role toho, kdo řekne, že země by se měla orientovat na to a na to, to je s prominutím úplná blbost. Jen manažer té které firmy je schopen rozhodnout, kde je ta jeho firma schopna uspět,“ vysvětluje Markéta Šichtařová.

Byznys se nemá řídit politikou, ten se dělá kvůli zisku

Uvažovat o tom, kam se orientovat v zahraničním obchodě, znamená podle Markéty Šichtařové návrat do centrálně plánované ekonomiky. „Dejme firmám možnosti, ať se jim dobře podniká, dejme jim stabilní a nízké daně a ať si každá sama rozhodne, kam bude vyvážet. To mi připadá jako úvaha z kanceláře nějakého státního úředníka a určitě ne z úst nějakého drobného podnikatele, který zaměstnává deset lidí, má dílnu, v níž se snaží něco vyrábět, a pak hledá odbytiště pro své výrobky. Takový člověk by něco takového v životě nedokázal vyslovit,“ prohlašuje analytička.

„Export České republiky není možné v žádném případě spojovat s politikou. Naši exportéři vyvážejí naše velmi kvalitní zboží jak do Evropské unie, tak se snaží najít své vlastní trhy v dalších zemích. Nechápu postoj ekonomů, kteří říkají, že se byznys má řídit politikou. Byznys na celém světě dělají lidé, kteří obchodují mezi sebou za účelem nákupu a prodeje a za účelem zisku. A to samé dělají čeští exportéři,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Obchodujme všude tam, kde své zboží dokážeme udat

Právě Hospodářská komora na konci minulého roku prognózovala, že česká ekonomika bude i letos v plusu, a to zejména díky exportu, který ji udrží nad nulou. „Český export bude právě jediný, který z našeho pohledu udrží českou ekonomiku v plusových číslech, byť i jeho obrat se vzhledem k celosvětovému poklesu rovněž snižuje. Je potřeba, abychom ctili naše obchodníky, abychom jim poskytli jakoukoli oporu a možnost, aby právě české zboží bylo vyvezeno do jakéhokoli rozumného teritoria, kde hlavně dostanou naši obchodníci zaplaceno,“ nabádá Petr Kužel.

Ten si nedokáže představit, že bychom se při obchodování mohli z politických důvodů vyhýbat Rusku nebo Číně. „Rusko je jedním z našich největších obchodních partnerů, a nevím, proč bych ho měl zavrhovat nebo opomíjet, stejně jako Čínu. Zároveň jsme součástí Evropské unie, a myslím si, že jsme jedním z jejích zásadních článků, takže naši obchodníci musí využívat i kontaktů, které přes Brusel mají, aby své zboží udali na světových trzích,“ dodává prezident Hospodářské komory.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…