Babiš předestřel své plány úspor a poslanci se chytli za hlavu. Takhle to prý vážně nejde

24.01.2014 16:43

Andrej Babiš v Interview Daniely Drtinové řekl, že stát má na účtech ČNB 350 miliard, nedisponuje s nimi a přitom by tyto peníze měly jít na snížení státního dluhu. I státní firmy, které mají peníze bez užitku u bank uložené, by prý měly přispívat státu více nežli dosud. Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka bude prý ANO vyžadovat, aby tuto „úspornou politiku“ v resortech provedli i jiní koaliční partneři, tedy ministři z ČSSD a také z KDU-ČSL.

Babiš předestřel své plány úspor a poslanci se chytli za hlavu. Takhle to prý vážně nejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO a budoucí ministr financí Andrej Babiš v pořadu České televize Interview Daniely Drtinové naznačoval, že stát má na účtech nejenom České národní banky, ale i jinde, miliardy korun uložené bez užitku, neboť z těchto peněz nejdou státu žádné výhody.

„Jak je možné, že stát má na účtech České národní banky 350 miliard a není schopen s těmi penězi disponovat?“ prohlásil s naléhavou otázkou Babiš, který v pořadu Drtinové kromě jiného vysvětloval, že nebyl nikdy spolupracovníkem StB, či objasňoval okolnosti své středeční schůzky u prezidenta Miloše Zemana. Možné lepší a efektivnější hospodaření státu ovšem také podrobil slovnímu rozboru. A to poté, co se jej moderátorka otázala, proč by neměly peníze státu zůstat u ČNB v rovině rezerv.

„Jaké rezervy, když máme dluh 1700 miliard? Ovšem na druhé straně se někde ´válí´ na účtu bez úroku 350 miliard... Nemůže být taková pojistka, vy musíte řídit onu likviditu, musíte řídit cash flow. Na to možná existují nějaké zákony nebo vyhlášky, které to umožňují, ale zase na Slovensku to je v režii ministerstva financí. Tam každý den člověk, který organizuje finance státu, musí tam, kde se ony peníze vyskytují, je umět používat na snížení dluhu a rezerv. Já si myslím, že rezerva 100 miliard je bohatá,“ odvětil na to Babiš.

Podle něj ale bude hnutí ANO žádat, aby i státní firmy, které mají peníze také bez užitku uložené, přispívaly státu více nežli dosud.

„Budeme chtít ty peníze, které leží na účtech státních firem. Pokud Lesy ČR přispěly na kvazi dobrého deficitu rozpočtu ve výši šesti miliard, tak já určitě budu chtít všechny peníze od Lesů ČR. A mohou si vzít i úvěr, protože mají dobré cash flow. I Budvar má peníze... Nevím ale kdo všechno má také peníze. Chceme kvůli tomu udělat audit,“ dodal k problému v Interview Daniely Drtinové Babiš.

Faltýnek: Mělo by se to týkat všech resortů

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se slovy svého stranického předsedy Babiše pak plně souhlasí.

„My jsme řekli, aby stát hospodařil efektivně a o tom to je. To by se mělo týkat všech resortů, tedy nejenom Ministerstva financí a České národní banky, ale všech resortů. Je nutné přijít na příslušné úřady – státní – udělat tam audit, zjistit stav a podle toho se pak začít hospodárně chovat,“ uvedl Faltýnek pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj ale bude ANO vyžadovat, aby stejnou „politiku“ na ministerstvech vedli i jiní koaliční partneři, tedy ministři z ČSSD a také z KDU-ČSL.

„Samozřejmě, že to od nich budeme vyžadovat. My jsme přece řekli při vyjednávání o koaliční smlouvě, když jsme hledali programovou shodu, že nechceme zvyšovat daně, ale že chceme peníze najít v těch resortech. Tedy, že chceme jít cestou efektivního hospodaření, dojít k lepšímu výběru daní – je to pořad dokola a toto chceme samozřejmě i po těch našich koaličních partnerech. To je logické,“ dodal Faltýnek pro ParlamentníListy.cz.

Dolejš: Asi nemá kvalifikovanou představu o ministrování

„Andrej Babiš mne v rozhovoru v ČT příliš nepřesvědčil o tom, že má jasnou a kvalifikovanou představu, jak chce vykonávat funkci ministra financí a jak by měla vypadat fiskální a měnová politika země,“ zmínil ale pro ParlamentníListy.cz v kritice ekonomický expert a místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Především nelze přímo zapojit aktiva ČNB do snižování fiskálního deficitu. Tedy, že by snad ČNB převedla část svých účtů na účty Ministerstva financí. Devizová aktiva musí ČNB spravovat z důvodů rezerv, ale i fungování platebních vztahů. A je v této roli nezávislá. Jistě lze diskutovat o velikosti a struktuře těchto rezerv (viz poslední nákup ČNB eura kvůli měnové intervenci). Rozhodně ale nejde jednoduše tyto rezervy přeposlat ministru financí,“ vysvětlil dále Dolejš.

Podle něj na rozdíl od Slovenska je ČR stále mimo měnovou unii a centrální banka má širší kompetence a ministr financí rozhodně nemůže zasahovat do pohybů na účtech devizových rezerv. Jiná je ale věc, pokud se týče peněz, které leží na účtech státních firem.

Využití peněz státních firem je legitimní otázka

„Pokud jde o využití peněz státních firem, tak to je samozřejmě legitimní otázka. Ale je třeba rozlišit rozdělení zisku a manipulace s kapitálovými účty těchto firem. Mimořádné zdroje pro státní rozpočet mohou být v rozdělení dividend. Kapitálové účty jsou ale v přímé kompetenci konkrétních firem, jakožto samostatných obchodních společností. Zrekvírovat je z pozic státu prostě nelze. Ať již jde o státní Lesy ČR, či pivovar Budvar anebo největší sousto mezi firmami s významným státním podílem, a tím je ČEZ. Předtím, než se bude hovořit o těchto věcech, bude nutné si ujasnit principy správy státních podílů v těchto firmách,“ pronesl místopředseda KSČM.

Podle jeho slov si bude muset asi Andrej Babiš v této oblasti pro sebe doplnit některé věci.

„A to proto, aby se nevyjadřoval v těchto zkratkovitých výrocích. Pokud bude mít skutečný zájem o aktivnější roli státu v ekonomice, určitě bude možné najít témata, která by bylo dobré seriozně probrat,“ dodal Dolejš.

Pamatujete? Byla tu aféra Knetig...

Připomeňme, že o peníze státních úřadů uložených u bank šlo i v případě někdejšího exporadce bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) Martina Knetiga, který byl dokonce obžalován z toho, že požadoval v roce 2010 úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání peněz Státního fondu životního prostředí v bankách.

Knetig podle žalobkyně nabídl členovi představenstva Komerční banky Vladimíru Jeřábkovi, aby sponzoroval ODS. Na oplátku mu sliboval, že Státní fond životního prostředí uloží peníze právě do Komerční banky. Banka již dříve potvrdila, že se její manažer s Knetigem sešel.

Na tyto a další machinace upozornil ale předtím někdejší šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, jenž si nahrál schůzku, kterou měl k tomuto problému s Martinem Knetigem. Nabyl prý z ní dojmu, že se jej snaží uplatit kvůli zakázkám. Obrátil se proto na ministra životního prostředí Drobila. Ten Michálkovi doporučil, aby nahrávku buď odevzdal policii, nebo ji zničil.

Jenže i Drobilova slova si Michálek nahrál, a poté se začalo spekulovat, že ministr mohl chtít krýt důkazy. Drobil však taková podezření odmítl a po aféře odstoupil z postu ministra.

Podle slov Martina Knetiga měly prý získané peníze od manažera banky sloužit nejen jako finanční „dar“ pro stranu, ale také na to, aby „měl Pavel prostě šanci být někdy premiérem“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…