Boj o dotace pokračuje. Morava se bije o miliardy z EU

09.03.2012 19:31

Půjde o balík peněz. Půl miliardy korun z evropských dotací bude rozděleno po vyhlášení výsledků soutěže, která se nyní rozjíždí, a v níž bude tato suma určena na projekty do cestovního ruchu na jižní Moravě a Vysočině.

Boj o dotace pokračuje. Morava se bije o miliardy z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Regionální rada Jihovýchod vyhlásila dvě nové výzvy pro předkládání projektů žádajících o dotace z ROP Jihovýchod. Půl miliardy korun uvolnila Regionální rada Jihovýchod pro žadatele o projekty výstavby turistických zařízení, zpřístupnění památek, značení a úpravy cyklotras nebo zlepšení zpřístupnění kulturních památek a památek UNESCO. Druhá výzva je určena pro kraje, které si mohou požádat o dotaci na zařízení celoživotního vzdělávání.

Přednost mají místní památky

Od 2. dubna do 29. června  přijímá Úřad Regionální rady na svých pracovištích v Brně a v Jihlavě projektové záměry ve výzvě v cestovním ruchu. Projektové záměry se mohou týkat: výstavby či technického zhodnocení turistických zařízení pro aktivní a kulturně-poznávací formy cestovního ruchu s nadregionálním dopadem. Regionální rada Jihovýchod v této výzvě klade důraz na zpřístupnění památek nadregionálního významu a regionálního významu, které jsou zapsány v seznamu kulturních památek Ministerstva kultury. Tyto památky kromě zpřístupnění čeká i obnova doprovodné infrastruktury jako je značení, sociální zařízení nebo odpočívadla.

Myslí se i na cyklisty

Peníze však bude možné použít i na rozvoj stále populárnějších cyklotras a jejich úpravy či značení, naučných a vinařských stezek a tras pro pěší a lyžaře.Díky dotacím by měly doznat zlepšení i výstavby přístupových komunikací k památkám UNESCO a památkám nadregionálního významu spjatých s regionem. O půl miliardy korun, které na výše uvedené aktivity uvolnila Regionální rada Jihovýchod, budou soutěžit obce a svazky obcí, kraje, nestátní neziskové organizace nebo i malí a střední podnikatelé.

Druhá výzva

Druhá výzva, která nabízí 106 milionů korun pro projekty krajů a jimi zřízených organizací, se zaměří na výstavbu zařízení pro celoživotní vzdělávání. Střední školy, speciální školy nebo i knihovny si nakoupí z evropských dotací technické vybavení nezbytné pro výuku a zvyšování úrovně vzdělávání.

ROP Jihovýchod má pro programové období 2007–2013 k dispozici dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj ve výši 720 milionů eur, tj. přibližně 18 miliard korun. Z této částky jsou k dnešnímu dni pro téměř 600 projektů schváleny dotace ve výši 14 miliardy korun, což je 77 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…