Bojovník proti českým bankéřům promluvil o smrtícím koktejlu, který na nás chystají

05.12.2013 16:47

Utrácejte, je potřeba rozhýbat ekonomiku. Tak nějak se dá rozumět vzkazu, který vyslala Česká národní banka Čechům, když intervenovala ohledně koruny a tím ji oslabila. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, do jaké míry se dá očekávat, že občané této výzvy uposlechnou a v předvánočním čase budou utrácet víc než v minulých letech.

Bojovník proti českým bankéřům promluvil o smrtícím koktejlu, který na nás chystají
Foto: archiv PN
Popisek: Patrik Nacher

Podnikatel, absolvent Bankovního institutu a dlouhodobý odpůrce bankovních poplatků Patrik Nacher je organizátorem petice proti poplatkové politice bank a ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek. Pozorně však sleduje vše, co se na politické i ekonomické scéně u nás děje, a tak mu neuniklo ani to, co se dělo v listopadu s českou korunou po intervencích ČNB.

ParlamentníListy.cz zajímalo, zda by doporučoval, aby Češi skutečně začali víc utrácet, a to i v předvánočním čase, který již tradičně představuje i bez doporučení kohokoli „utrácivý maraton“. A zda se třeba nevyplatí si i vypůjčit peníze, když existuje riziko, že se po novém roce ceny zboží kvůli slabé koruně navýší.

Strašení je smrtící koktejl 

„Růst tažený spotřebou není ekonomicky dlouhodobé řešení. Prostě pumpovat ekonomiku státu spotřebou a k tomu ještě spotřebou z vystrašení, vnímám spíše jako smrtící koktejl než efektivní cestu,“ předeslal nejprve Patrik Nacher.

Jak upozornil, podle něj (stejně jako podle řady dalších ekonomů), by lék na ekonomiku měl spočívat v investicích či například v podpoře exportu. Strach, který má dohnat občany k nákupům, zřejmě kýžený efekt nepřinese. Navíc, podle Nachera, je i postup banky poněkud rozporuplný, když ještě před nedávnem spolu s Ministerstvem financí vybízela občany k nákupu spořících dluhopisů, zatímco nyní zase chce Čechy přinutit úspory provětrat a utrácet.

„Nicméně uvidíme, jaká budou čísla pár týdnů po Vánocích – možná se přece jen Češi zaleknou a strachu podlehnou a začnou nakupovat více, než původně měli v plánu. Třeba i s obávanou vidinou, že může po Novém roce dojít k onomu navýšení cen,“ podotkl Nacher pro ParlamentníListy.cz. Jak dodal, je mu proto jasné, že mnozí lidé budou chtít řešit svoje rozhodnutí různými úvěry či půjčkami. I proto poradil, jak by se v takovém případě mělo postupovat s co nejmenším rizikem.  

Řiďte se v rozhodování zdravým selským rozumem

Patrik Nacher doporučuje všem nepodléhat tlakům a řídit se zkušenostmi z minulých období, které odhalují, jak se vyvíjí v tomto čase ceny. „Víme, že jsou před Vánocemi různé akce, jak obchodníků, tak samozřejmě i různých bankovních institucí, které nabízejí služby třeba výhodněji zúročených půjček či jiné výhody. Finišuje to vždy ke konci roku, dá se předpokládat, že ani letošek nebude jiný. To samozřejmě lidi nutí nakupovat. Víme ale také to, že i po Vánocích přicházejí různé typy slev, protože je třeba vyprodat a uvolnit sklady obchodů. Ani to by se nemělo zřejmě zásadně změnit. Na konci ledna přicházejí pak pravidelné výprodeje zimního zboží – s tím lze zacházet a podle toho se řídit v našem rozhodování. Může nám to pomoci před panickými a unáhlenými nákupy zboží, které buď nepotřebujeme nebo za něj zaplatíme zbytečně víc, než by se dalo,“ vysvětlil Nacher, o kterém se často mluví také jako o katovi bankovních poplatků.

K tomu pak dodal jednu z dalších, ovšem neméně důležitých rad – totiž pokud možno, kupovat dárky raději jen za své. Bez úvěrů, půjček a jiných dluhů. „Ta podstata Vánoc by přece měla být vnímána jinak než pouze komerčně. A když nemám na drahý dárek, neměl bych se kvůli tomu stresovat a přivádět do možných blízkých potíží, když se rozhodnu si na něj půjčit,“ potvrdil ekonom možná stokrát opakované doporučení, kterým se přesto ne každý řídí.

Přesto připustil, že jsou výjimky, kdy půjčené peníze lze přece jen využít v tomto čase maximálně efektivně. „To v případě, že se rodina chystá koupit ledničku nebo novou televizi či jinou dražší věc do domácnosti. Pokud si ji pořídí v předvánočním čase, může to posloužit k radosti jako dárek celé rodině, ale navíc za opravdu lepších podmínek než v jiné části roku, v které by třeba jinak ten spotřebič nebo dovybavení pořizovali. Nejen, jak jsem již uvedl, že jsou mnohdy kvůli akcím nižší ceny, ale i výhodnější půjčky. Přece jen bych pak v takovémto případě doporučoval úvěrovat nákup kreditní kartou. Je to výhodnější než jiné produkty,“ uvedl Patrik Nacher.

A přidal ještě další radu.  

Když už si jdete půjčit, srovnávejte podmínky

A právě pro případ, kdy se přece jen někde rozhodnou si lidé půjčit, doporučuje Patrik Nacher pečlivé srovnávání bankovních produktů a podmínek. „Paradoxní totiž je, že zatímco lidé při nákupu ledničky či počítače klidně dva týdny hledají různé srovnávání cen, bedlivě vybírají, aby ušetřili, ale dostali maximum, u půjček tak pečliví nejsou. A tak – zatímco třeba ušetří 500 korun na nějakém zboží, nakonec jim může vyjít ještě dráž než jinde, kvůli tomu, že si zvolí drahou půjčku. Je to zbytečné, ale přesto tak podle průzkumů činí 70 procent Čechů. Prostě vezmou si úvěr u instituce, kde mají vedený svůj hlavní účet a nedají si práci porovnat podmínky jinde,“ konstatoval Nacher.

Začalo to v listopadu...

Česká národní banka musela čelit od oznámení o své intervenci vůči kurzu české koruny lavině kritiky. Olej do ohně přilila pak svým vyjádřením, že se bude tvrdě bránit nařčením o motivech devalvace. Analytik Patrik Nacher tehdy tvrdil, že ČNB se pod takovou palbu dostala poprvé od roku 1989 a její pověst jako instituce, na níž mohou být lidé na rozdíl od jiných hrdí, dostala pořádnou trhlinu.

(Intervence České národní banky na oslabení koruny spustila lavinu nemilosrdné kritiky, která zaskočila samotnou centrální banku. Za svůj krok bude ČNB čelit trestnímu oznámení, navíc senátor Vladimír Dryml vyzval BIS, aby prošetřila nařčení kolující na internetu, že členové bankovní rady mohli mít osobní prospěch z devizových intervencí na oslabení koruny nebo o nich rozhodli za účelem zajištění finančního prospěchu konkrétního subjektu, kterým měla být údajně společnost PPF.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…