Brutální útok na sociální stát, šílí levice nad vládním plánem. Pravice mluví o chatrném maskování levičáka Babiše

10.06.2014 17:19

Dluhovou brzdu, o jejíž uzákonění bude usilovat vládní koalice, lze vnímat jako obranný mechanismus proti ekonomické katastrofě, nebo také jako jeden z nejbrutálnějších útoků na sociální stát. Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát její zavedení chápe jako podpůrnou nohu pro Andreje Babiše, který, ač levičák jako poleno, potřebuje díky ní namlouvat voličům, že dělá pravicovou politiku.

Brutální útok na sociální stát, šílí levice nad vládním plánem. Pravice mluví o chatrném maskování levičáka Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Představitelé koalice se dohodli na tom, že se pokusí co nejrychleji schválit ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, tzv. finanční ústavu. „Rádi bychom, aby zákon platil od 1. ledna 2015. Chceme tedy maximálně urychlit přípravu tak, aby byl odeslán do Poslanecké sněmovny a mohli jsme zahájit diskusi s opozicí. Naším cílem je, aby ústavní úprava byla maximálně obecná, aby dalším vládám nekomplikovala situaci,“ informoval premiér Bohuslav Sobotka. Protože jde o ústavní předlohu, bude koalice potřebovat ke schválení ještě alespoň devět hlasů z opozice.

„Bohuslav Sobotka předsedá jednomu z nejbrutálnějších útoků na sociální stát v zemi, kde se takový stát ještě ani nestihl rozvinout,“ ostře zareagoval na tuto zprávu na svém facebookovém profilu levicový novinář Martin Hekrdla. Asi má v živé paměti podobný návrh zákona za Nečasovy vlády, jenž přesně stanovoval, jak postupovat při dosažení konkrétních hranic zadlužení. To, že by klesly platy politiků, by veřejnost rozhodně tolik nepálilo jako to, že by vláda musela zmrazit tři procenta rozpočtových výdajů a zastavil by se růst platů zaměstnanců ve veřejných službách a správě.

Dluhová brzda by se mohla týkat zdravotnictví i důchodů

Pokud by se podíl dluhu na HDP ocitl v rozmezí 48-49,99 procenta, musela by vláda předložit sněmovně návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a rozpočtů státních fondů. Také zdravotní pojišťovny či územní samosprávné celky by musely hospodařit jen podle vyrovnaných nebo přebytkových rozpočtů. Opatření by se mohla týkat nejen oblasti zdravotnictví, ale i důchodů či sociálních dávek. Pokud by podíl překročil 50 procent, musela by vláda žádat sněmovnu o důvěru. Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem ale nastavuje hranici dluhové brzdy na 55 procent.

„Slova pana Hekrdly jsou možná tušením toho, co by mohlo nastat. Zatím to realitu ještě neodráží, ale nastat by to samozřejmě mohlo. Protože ANO, pokud půjde ve stopách Miroslava Kalouska, k tomu může svého partnera donutit, protože má ve vládě klíčovou pozici,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM pro hospodářskou politiku Jiří Dolejš na to, že hnutí ANO má v koalici na starosti rezort financí.

Je tu tendence vrátit se do kolejí předchozích vlád, míní Dolejš

Sobotkův kabinet kritizuje za to, že redukce, které připravily předchozí vlády, řeší jenom částečně. „Například valorizace penzí je opravdu jenom symbolická. Také nevíme, co se stane s celou penzijní reformou. První, co chtěla tahle vláda udělat je, že odstraní problémy, které jí zanechaly předchozí vlády, a to se jí zatím nedaří. V koalici nepanuje shoda v tom, co přesně chtějí udělat. Sociální demokracie by asi měla zájem v rámci svého volebního programu prosazovat některé sociální akcenty, ale její koaliční partneři jí to v žádném případě nedovolí, zablokují. A naopak je tady silná tendence vrátit se do původních kolejí předchozích vlád,“ míní Jiří Dolejš.

Státnímu rozpočtu by podle něj pomohla aktivnější podpora hospodářského růstu a také zaměření na jeho příjmovou stránku ve vztahu k velkým firmám. „Bez toho to asi celé nebude fungovat. A když pan ministr financí přijde s tím, že nemá na některé návrhy sociální demokracie peníze, tak nastanou velké koaliční problémy. A dovedu si představit, že ten kompromis nebude takový, aby uspokojil voliče jak sociální demokracie, tak obecně širší vrstvy obyvatelstva, které toho mají po pěti letech recese už opravdu plné zuby,“ konstatuje poslanec KSČM.

Bez automatických postihů se to typicky sobotkovsky zašulí

To místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát chystaný krok koaliční vlády vítá, jen se obává, aby nešlo o pouhou formalitu. „Někde jsem zaregistroval Sobotkova slova o obecných pravidlech té redukce, ale to by bylo špatně. Tam musí být přesně definované jasné konkrétní kroky. Když se překročí určitá hranice, tak budou následovat ty a ty restrikce, poslancům se snižují platy, senátorům se snižují platy, prezidentovi, vládě, zastavují se ty a ty investice nebo spíš mandatorní výdaje,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda hospodářského výboru František Laudát.

Poukazuje na to, že uvedení konkrétních hranic zadlužení a jim odpovídající kroky mají zavedené země, kde to s bojem proti zadlužování myslí vážně. „Když při dosažení konkrétní hranice následují automaticky konkrétní kroky, tak je to reálná hrozba. Ale takhle pak vláda řekne, že se to nějak zašulí, to je typicky sobotkovské, ale přesné detaily toho návrhu zatím neznám. Ale ze Sobotkova vyjádření to na mě působí dojmem, že chtějí přijmout prázdnou deklaraci a neřídit se jí,“ upozorňuje František Laudát.

Sociální demokraté jako komunisté mydlící lidi pendreky po hlavách

Nepřekvapuje ho přitom ani trochu, že o dluhové brzdě hovořili sociální demokraté, když byli v opozici, jako o klacku na příští vládu, zatímco teď nemají s případným výdajovým omezováním žádný problém. „No oni nás tahali za nos od samého počátku, protože dokonce ještě v době volební kampaně v roce 2010 a ještě i po ní bývalý ministr financí Kalousek říkal, že věří, že se se sociální demokracií shodne, protože oni uznávají, že by se měly nastavit nějaké stropy pro zadlužování země. Nicméně potom to bylo přesně jako u restitucí,“ připomíná poslanec TOP 09.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Sociální demokraté prý zpravidla vystupují v duchu „my se chceme dohodnout, určitě se dohodneme, my to uznáváme“, ale zároveň neudělají nic. „Je to podobné tomu, jak si v minulosti počínali komunisti v oblasti lidských práv. Říkali, že dodržují lidská práva, dokonce podepsali Helsinskou deklaraci, a pak tady mydlili lidi po hlavách pendrekama a zavírali je za jejich názory. Sice to je trochu kulhající příměr, ale obojí je v rovině chování ve stylu ´ano, je to potřeba vyřešit, ale kdoví kdy a kdoví jak´,“ kritizuje František Laudát politiky ČSSD.

Babiš je levičák jak poleno, ale zastropování zadlužování se mu hodí

A v jejich koalici s hnutím ANO se už vůbec nepodivuje, že k dohodě o rozpočtové odpovědnosti a dluhové brzdě došlo. „Mě to nepřekvapuje, protože ono to dává podpůrnou nohu Babišovi, který je levičák jak poleno. Ale veřejnosti se bude snažit, protože ho volili hodně podnikatelé a střední vrstvy, které on se chystá terorizovat, ještě nějaký čas namlouvat, že on dělá pravicovou politiku a samozřejmě že zastropování zadlužování veřejných rozpočtů je pravicová politika,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…