ČEZ varuje, že bude málo elektřiny. Už poněkolikáté

23.07.2013 17:03

Vedení společnosti ČEZ vybralo bloky, které v následujících letech odstaví z provozu. Stejně tak určilo, které lokality modernizuje. Momentálně ale firma upozorňuje, že po roce 2025 bude nedostatek elektřiny v tuzemsku. Týdeník Euro ale před těmito slovy varuje – ČEZ toto tvrdí poměrně často.

ČEZ varuje, že bude málo elektřiny. Už poněkolikáté
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Odstavené bloky budou v elektrárnách Prunéřov či Mělník. Dále se firma rozhodla, že už nebude shánět nového majitele pro Dětmarovice, protože se žádný kupec ve výsledku ani nenašel. Nyní se zvažuje, kolik bloků se v této černouhelné elektrárně odstaví. Podobné úvahy doprovází i 6. blok v Počeradech.

Žádný investiční boom kromě Temelína ČEZ nechystá. Pouze upozornila, že dokončí projekty, které jsou v pokročilé fázi rozpracovanosti – tedy například modernizace Ledvic. Nyní se preferuje leda výstavba nových jaderných bloků.

„Kvůli již zmíněnému odstavování vysloužilých bloků v tepelných elektrárnách, postupnému poklesu těžby hnědého uhlí a končící životností starších jaderných elektráren podle ČEZ hrozí, že se v následujících letech z Česka, v současnosti velkého exportéra elektřiny, stane země závislá na jejím dovozu,“ píše Euro.

K nedostatku elektřiny by mělo dojít po roce 2025. „Nutno ovšem upozornit, že podobné predikce o hrozícím nedostatku elektřiny se objevují v pravidelných intervalech již od počátku 90. let minulého století. A takřka pokaždé se ‚bod zlomu‘ vždy o několik let posune,“ dodává týdeník.

Cituje pak i jednoho státního úředníka, který si přál zůstat v anonymitě. „Je zřejmé, že jednou nedostatek elektřiny v tuzemsku zcela jistě nastane, tedy pokud se nezačne s výstavbou nových velkých zdrojů. To, že se tahle hrozba hodí ČEZ jako jeden z hlavních argumentů pro jednání se státem o podpoře pro výstavbu dvou bloků v jaderné elektrárně, je věc druhá,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…