ČNB ekonomice oslabením koruny nepomohla, shodují se experti i firmy

15.11.2013 7:08

Většina ekonomů, které oslovil deník Právo, se shoduje, že záměr České národní banky (ČNB) zvýšit spotřebu domácností a pomoct hospodářství díky skokovému oslabení koruny na 27 Kč za euro, se nemusí vydařit. Slabá koruna prý nepomáhá ani exportérům, stěžují si, že jim oslabení paradoxně škodí.

ČNB ekonomice oslabením koruny nepomohla, shodují se experti i firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Experti České národní banky vycházeli mimo jiné z předpokladu, že lidé neutrácejí proto, že hromadí úspory. Podle ekonomů a analytiků ale nerostou mzdy a kupní síla obyvatel klesá. Většina domácností tak neutrácí zejména proto, že obtížně vyjde s penězi.

Lidé na penězích nesedí

"Podle statistiků má zhruba 40 procent domácností problém, jak vůbec vyjít se svými příjmy a úspory netvoří. Patnáct procent domácností má vyšší výdaje než příjmy a žije z půjček a rezerv. Pro ně je tedy opatření ČNB naprosto bezvýznamné," řekl deníku Právo ekonom Jaroslav Šulc.

Stejný názor má i šéf analytického oddělení ČMKOS Martin Fassman. I podle něj je domněnka ČNB, že lidé mají "volné peníze na slamníku", mylná. "Lidé se možná vyděsí, začnou nakupovat, ale nikoli z nějakých skrytých rezerv, jen uspíší předvánoční nákupy," dodává.

A pochybnosti neskrývají ani někteří politici, například šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. "Nejsem optimista jako guvernér ČNB Miroslav Singer, pokud jde o dopady na posílení hospodářského růstu v příštím roce a také na zvýšení spotřeby domácností," řekl Právu.

Česká národní banka si ale stojí na svém. A zastává se jí i premiér v demisi Jiří Rusnok, který věří, že intervence ČNB ekonomice pomohou. Kromě toho centrální bankéři tvrdí, že hlavní přínos pro občany je v jistotě udržení či nalezení nového zaměstnání.

Firmám slabá koruna nepomůže

Jak Právo zjistilo, firmy se kvůli slabší koruně chystají spíše propouštět. "Pro firmu jako je naše, představuje dlouhodobé oslabení koruny ztráty v řádu desítek milionů korun. Za zboží platíme v dolarech a bude se teď přeceňovat," řekl deníku manažer z českého zastoupení americké společnosti, která v ČR provozuje přes čtyři desítky značkových prodejen s oděvy.

Podle Lidových novin si také významní tuzemští vývozci stěžují, že jim oslabení koruny škodí. "Firmy z oslabení kurzu koruny ale žádný užitek nemají, naopak prodělají. Zvláště v dopravě. Nejenže se zdraží pohonné hmoty, ale západní partneři už avizovali, že nám sníží sazby, protože oslabení koruny považují za nedovolenou podporu," uvedl pro LN prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…