ČSSD navrhuje, jak pomoci zadluženým domácnostem. Například s exekucemi

24.01.2012 17:55

Sociální demokraté navrhují kvůli zadluženosti českých domácností šest legislativních opatření. Chtějí například omezit smluvní sankce, zavést povinnost vyzvat dlužníka k zaplacení dluhu před podáním žaloby, spojovat všechna exekuční řízení proti jednomu dlužníkovi do jednoho či zavést nutnost zastoupení nezletilých zástupcem. Novinářům to v úterý řekl místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Některé z těchto změn již podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) plánuje vláda.

ČSSD navrhuje, jak pomoci zadluženým domácnostem. Například s exekucemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Podle sociální demokracie dluží domácnosti v ČR přes bilion korun. "Stále složitěji jsou schopny tyto dluhy splácet a v podstatě se dostávají do neřešitelné dluhové pasti, kdy je naprosto evidentní, že velká část těchto dluhů bude nevymahatelná," prohlásil Dienstbier. Jedním z důvodů jsou podle něj špatně nastavená pravidla vymáhání pohledávek.

Smlouvy například často obsahují téměř drastické pokuty za nedodržení plateb. Dlužníci také nemají možnost zaplatit dluh před tím, než na ně věřitelé podají žalobu. Někdy o něm totiž nevědí, a jejich výdaje se pak mohou z několika set korun vyšplhat až na zhruba 20.000. Musí totiž zaplatit soudní poplatek, náklady na právní zastoupení, odměny a náklady exekutora.

ČSSD navrhuje předžalobní výzvu. My už ji navrhli, hájí se vláda

Této situaci by mohl podle Dienstbiera zabránit strop pro smluvní sankce, který by byl trojnásobkem zákonného úroku z prodlení. Stejně jako vláda pak ČSSD navrhuje zavést takzvanou povinnou předžalobní výzvu. Podle té by musel věřitel nejprve vyzvat dlužníka k zaplacení jeho dluhu předtím, než na něj podá žalobu. Pokud to neudělá, nebude mít právo na náhradu nákladů řízení před soudem.

"Sociální demokraté toto přebírají z našeho návrhu, vláda toto navrhla již v prosinci," uvedl k tomu v České televizi (ČT) Pospíšil. Dodal, že právě tento bod je v novele občanského soudního řádu klíčový.

Ke snížení nákladů na exekuce pak má vést spojování exekucí, pokud půjde o stejného dlužníka. I v tomto kroku se sociální demokraté a vláda shodují. ČSSD pak požaduje také povinnost zastoupení nezletilého v soudním řízení zákonným zástupcem, zavedení místní příslušnosti exekutora a opatření, podle kterého nebude moci exekutor oprávněn prodat majetek, dokud se neprokáže, že patří dlužníkovi.

Pravomoc exekutora rozhodnout o nařízení exekuce je prý šílenost

Pospíšil v České televizi (ČT) řekl, že si počká na konkrétní podobu některých návrhů a je ochoten o nich diskutovat. Jde například o zavedení stropu pro smluvní pokuty. Nelíbí se mu však například opatření, podle kterého by exekuci mohl provést pouze místně příslušný exekutor. Podle něj by to poškodilo věřitele, který má právo si vybrat exekutora, kterému věří.

"Efektivně a bez nadměrných dodatečných nákladů nelze dospět ke spojování, pokud se zároveň nepřistoupí k místní příslušnosti," tvrdí však Dienstbier. Lidé si podle něj také nemohou vybrat, kde se odehraje jejich soudní jednání. Také rozložení případů mezi exekutory je podle nich nerovnoměrné. Místopředseda ČSSD pak považuje za problematické některé změny exekučního a občanského soudního řádu, které jsou nyní ve sněmovně - například pravomoc exekutora rozhodovat o nařízení exekuce označil za "téměř šílený nápad".

Vládní návrh omezuje okruh pohledávek, které bude možné získat z rozhodnutí soudu i soudního exekutora. Soud by podle novely nadále rozhodoval pouze ve zvláštních případech. Patří k nim věci týkající se dětí nebo vykázání ze společného bytu či domu. Předloha má podle dřívějšího vyjádření Pospíšila zefektivnit systém a více chránit práva věřitelů i dlužníků.

SLEDUJEME téma: Exekuce

Ministerstvo také v září představilo novelu vyhlášky, podle které mají advokáti dostávat za právní zastoupení v jednoduchých sporech o malou dlužnou částku poloviční odměny než doposud. Lidé by také měli platit menší paušál exekutorovi, pokud uhradí dluh dobrovolně do 15 dnů.

Pospíšil podle médií také zvažuje, že by nebylo nutné zanášet nařízení o exekuci do katastru nemovitostí v případě, že dlužník prokazatelně vlastní cenný majetek a jeho dluh je nízký. Šlo by například o kraje či města, možná o veškeré instituce. Ministr to uvedl v reakci na současný mediálně známý případ, kdy byla nařízena exekuce na veškerý nemovitý majetek Prahy kvůli dluhu 163.000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…