Černá statistika: Téměř milion lidí upadá do chudoby

24.04.2012 7:58

Čím dál více lidí se propadá do pásma příjmové chudoby. Již téměř milion lidí se do něj podle Českého statistického úřadu propadlo a další budou jistě přibývat. Lidé navíc mají obavy z budoucnosti a téměř tři čtvrtiny se obávají pádu do dluhů, exekucí a osobního bankrotu, informuje Právo.

Černá statistika: Téměř milion lidí upadá do chudoby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Podle Českého statistického úřadu se již každý desátý Čech nachází v pásmu příjmové chudoby. To bylo statistiky ohraničeno příjmem sedm až devět tisíc korun hrubého na osobu ve dvou až tříčlenné rodině. Takových lidí už je dnes bezmála milion a počet stále stoupá. Nejpostiženější skupinou jsou podle serveru matky samoživitelky a mladiství.

Právo z velkého průzkumu mezi 53 tisíci čtenáři zjistilo, že víc než 70 procent respondentů se obává osobního bankrotu. Důvodem je stoupající hrozba exekucí na nesplácené dluhy.


Počet exekucí narůstá

Jen v minulém roce soudy nařídily více než milion exekucí, což je plná čtvrtina všech exekucí nařízených od zavedení tohoto institutu v roce 2001. Před alternativou doživotního splácení dluhů zvolilo během posledních čtyř let 20 tisíc dlužníků možnost osobního bankrotu.

Ten obnáší pět let živoření na hranici minima, po kterém je možné zbylé dluhy odpustit. Následujících pět let je dlužník ještě veden v insolvenčním rejstříku.

Největší počet osobních bankrotů se objevil v Moravskoslezském a Ústeckém kraji - v obou se jednalo o téměř pětinu ze všech bankrotů.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…