Česko příští rok čeká vlna bankrotů i rozvodů. Zaviní je exekuce

20.11.2012 17:48

Českou republiku čeká vlna bankrotů. Na začátku roku 2013 totiž bude zařazeno na černou listinu více jak 30 tisíc firem a živnostníků. Ekonomické subjekty, které dluží na odvodech DPH, mohou dokonce čelit i trestnímu stíhání za zvýhodňování věřitele. A aby toho nebylo málo, zřejmě přijde i víc rozvodů. Exekuce totiž budou ještě více decimovat manželství.

Česko příští rok čeká vlna bankrotů i rozvodů. Zaviní je exekuce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

Pokud dluží jeden z manželů, od ledna příštího roku na to doplatí i ten druhý, Exekutoři budou moci sáhnout i na jeho peníze na účtu, stejně jako jeho mzdu. Řada rodin tak zůstane zcela bez prostředků.

Tím v registrech dlužníků vznikne nová a další řada lidí, poněvadž budou postiženi záznamy i manželé (evidování jako dlužníci). Na tento fakt upozorňuje Centrální registr dlužníků (CERD).

Rána pro rodiny - zůstanou bez prostředků

Co z toho vyplývá? „Je to další rána pro rodiny. Mnozí se rozvedou, i když by to jinak neudělali, protože exekutoři začnou statut manželství decimovat. Můžeme se v uvozovkách těšit na to, že budou nařízeny další desítky tisíc exekucí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Štěpán Kardaš, který pracuje v poradně, jež pomáhá lidem řešit jejich tísnivé situace, do nichž je dluhy dostávají. Jak dodává, to že je v posledních letech nařízeno v Česku ročně kolem milionu exekučních příkazů, se odráží na množství práce, které musí různé poradny tohoto typu v republice odvést. „Bohužel, v mnoha případech těm lidem pomoci nelze vůbec nijak,“ podotkl ještě Kardaš.

Pravdou je, že Poslanecká sněmovna před několika dny povolila to, aby exekutoři mohli zabavovat finanční prostředky a mzdu druhému z manželů. To dnes, až na výjimky, nebylo možné. I proto tisíce rodin dokázalo v nouzi vyžít alespoň z platu druhého nepostiženého z manželů.

V extrému, který však nemusí být zcela ojedinělý, může docházet k tomu, že na základě exekucí, nebudou moci celé rodiny splácet půjčky či hypotéky.

Týká se to každého - klesne poptávka po zboží

Pokud si pak někdo říká, že tento problém ho nijak nezastihne, pravdou je, jak upozorňuje dále CERD, že tyto „novinky“ budou mít drtivý dopad na ekonomiku i podnikání. S velkou pravděpodobností se logicky dá odvodit to, že klesne poptávka po zboží. Naopak zisky se však zvýší spekulantům s dluhy, advokátním kancelářím a opět samotným exekutorům.

Ti se díky nepřiměřenosti navyšování původních dlužných – a nejčastěji hlavně nízkých částek – ocitají čím dál častěji pod palbou kritiky veřejnosti. Vůle skutečně poměry změnit k tomu, aby byly uspokojeni věřitelé a zároveň nebyl totálně zruinován dlužník často i s celou rodinou, však podle všeho zákonodárcům v naší zemi chybí. I proto jsou české exekuce svoji tvrdostí světovou raritou.

Jakpak si žijí exekutoři a jejich rodiny? Je čas o nich vědět více..?

Nelze se tak divit tomu, že se lidé scházejí alespoň prostřednictvím sociálních sítí, kde se vzájemně informují o různých zprávách z této oblasti. Například na facebooku jsou dvě velké skupiny, zaměřené na tuto problematiku. Jedna z nich s názvem: exekuce-exekutor, dává všem lidem tam sloučeným výzvu. Ptá se, zda někdo z nich zná osobně nějakého exekutora? „Pokud ano, napište, jak si žije exekutor a jeho rodina. Kde bydlí, jaký má majetek, jaké má auta, kam jezdí na dovolené, atd...Pokud má totiž exekutor státní výhody a díky tomu vydělává miliardy, občané mají právo vědět, kde exekutoři žijí, co mají a jak se mají jejich rodiny i jejich posluhovači - vykonavatelé. Je čas o nich vědět více,“ je uvedeno na zmiňovaných stránkách.

I tento fakt nahrává jednomu z vážných varování Protikorupční linky.cz. Díky benevoletně nastaveným zákonům, které stát přehlíží, totiž může dojít v brzké době k útoku z řad věřitelů na vykonavatele exekucí.

Každých pět minut jedna exekuce

A tak - jestli v něčem může vést Česko smutný prim - pak je to množství exekucí, ke kterým v posledních letech u nás dochází. S tímto velmi nepříjemným postihem se setkal během svého života každý desátý Čech, včetně kojenců i důchodců (ti mají bezmála v sedmdesáti tisících případech obstavené důchody právě kvůli exekuci). Denně je přitom u nás nařízeno 2000 dalších exekučních příkazů. Pokud se přepočte toto číslo na 24 hodin denně, vychází to tak, že každých pět minut se zrodí další exekuce…

Stejně jako výše uvedený Štěpán Kardaš, potvrzuje i Petra Ryšavá z Liberce (a jiné poradny) to, že lidí, kterým dluhy ničí život přibývá. Další ze společností, na kterou se obrací stále víc zoufalých lidí, je totiž například i Dluhová poradna, která má pobočky ve více než třiceti českých městech. I ona každý měsíc zaznamenává více než padesátiprocentní nárůst svých zákazníků.

Podle pracovníků této poradny je na vině zejména nepříznivá ekonomická situace v České republice, omezený počet pracovních příležitostí a stále vyšší povědomí o institutu soudního oddlužení, které dává předluženým lidem poslední šanci zbavit se svých dluhů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …