Cizákům dáváte miliardy, naši lidé jsou bez práce. Táta odborů Falbr a jeho nástupce se společně rozjeli proti ,,trapné" vládě

30.09.2014 12:27

Kolem pěti set lidí má přijít o místo u jednoho z největších zaměstnavatelů v Ústeckém kraji, který je postižen dlouhodobou nezaměstnaností. Severočeské doly, které jsou součástí polostátního podniku ČEZ, snižují počet pracovníků a na druhou stranu vláda schválí úlevy a pobídky zahraničním investorům. "Je to alarmující a tahle trapná vláda podporuje jen mor," říká bývalý europoslanec Richard Falbr, někdejší předseda ČMKOS, přezdívaný ,,táta odborů"

Cizákům dáváte miliardy, naši lidé jsou bez práce. Táta odborů Falbr a jeho nástupce se společně rozjeli proti ,,trapné" vládě
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula a bývalý europoslanec Richard Falbr

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje, která je tripartitou na místní úrovni, volá na poplach. Důlní společnost Severočeské doly spolu se svými dceřinými společnostmi ohlásila hromadné propouštění, které se do konce roku dotkne téměř 500 míst. Nařídil to i přes jejich dobrý hospodářský výsledek ČEZ jako většinový vlastník. Na druhou stranu mají putovat pobídky a zvýhodnění zhruba za čtyři miliardy korun k zahraničnímu investorovi Nexen. Podle místních představitelů je to postavené na hlavu. „Je to paradox - na jedné straně s podporou státu vytváříme dotovaná pracovní místa a na straně druhé přihlížíme, jak podnik se státní účastí ruší pracovní místa právě v Ústeckém kraji!“ rozohnil se  na jednání tripartity přítomný radní Ústeckého kraje pro sociální věci Martin Klika. Oznámil chystané jednání s ministryní práce a sociálních věcí na toto téma.

Trapná vláda, říká bývalý europoslanec

"Každá vláda se chová trapně, když přijde investor typu Amazon a doslova se mu poklonkuje," míní Richard Falbr, předseda regionální tripartity, bývalý europoslanec a někdejší předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. „Je to vyhlášená otrokářská firma! Nabere agenturní zaměstnance. Ne! Mají se zřídit odbory a vyjednávat. Máme to v Listině základních práv a svob. Máme Ústavu,“ rozčílil se a poukázal na Nošovice. „Pěkná fabrika, ale lidi jsou tam jako ve vězení. Před podnikem pak musí stát dvě sanitky, připravené, protože ti lidé to nevydrží,“ nadhodil.

Pracovní místa, kterých je v Ústeckém kraji stále nedostatek, tam vytváří zejména těžební, chemický, strojírenský a stavební průmysl. „Skutečnost, že od roku 2008 ztratila Evropská unie v průmyslových oborech 11 % pracovních míst, by pro nás měla být varovná. Jak na národní, tak na regionální úrovni,“ dodal Richard Falbr. „Za poslední rok jsme vlivem hromadných propouštění přišli už o 700 míst, a to v technických oborech,“ podotkl Radim Gabriel, ředitel krajské pobočky úřadu práce.

Na jednání, které se konalo začátkem tohoto týdne v Mostě, dorazil i současný předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Ten byl první, který vyřkl skepsi vůči cizím investorům, jako je Nexen. Došlo na kritiku montoven, které pak zaměstnance sedřou z kůže, platí minimální mzdy, a není se co divit, že region pak nevykazuje žádný rozvoj. „Dochází potom i ke stagnaci služeb. Nemá si je kdo za co kupovat. Slušní zaměstnavatelé by měli ty neslušné vystrnadit, “ zmínil mimo jiné a přidal se ke kritice zaměstnanecké politiky dolů.

Tohle je mor

Fabriky, jako je Amazon, jsou podle Richarda doslova mor. „Kvůli tomu, jaké tam jsou podmínky, si myslím, že tam nakonec nebudou dělat Češi,“ podotkl. „Mzdové prostředky by měly zůstávat v regionu,“ míní odborový šéf Josef Středula, který se s výraznou podporou zahraničních firem rovněž neztotožňuje.

Přítomen byl i zástupce Severočeských dolů. Ten bránil svého zaměstnavatele s tím, že je to prostě reakce na situaci na energetickém trhu. „Důvodem je pokles zisku o půl miliardy,“ kontroval. Na to reagoval Richard Falbr, že si za svým stanoviskem Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje stojí a dá to vědět všem dotčeným stranám. „Je to polostátní podnik! Ale když v dozorčích radách sedí takoví lidé jako Julínek, tak to se ničemu nedivím!“ neodpustil si ještě na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…