Dluhů přibývá. I u babiček a dědů. Průměrná výše jejich závazku je 47 200 korun

21.07.2013 4:50

Zatímco Českem hýbe kauza matky, která kvůli dluhům zabila své tři děti, opět je třeba připomenout, že dluhy trápí lidi všech generací. Například, když chtějí pomoci dětem a příbuzným a zadluží se, i když jsou již staří. Tím pádem se totiž často začnou potýkat s finančními problémy, které jim mohou přerůst přes hlavu. Výsledky vycházející z agentur zabývajících se pohledávkami a inkasními službami ukazují na mnohá lidská neštěstí.

Dluhů přibývá. I u babiček a dědů. Průměrná výše jejich závazku je 47 200 korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Jak poukázala jedna z inkasních agentur působících v Evropě, nezřídka se stává, že si starší lidé berou pro potřeby mladších členů rodiny půjčky, které následně rodina nechce nebo nemůže splácet. A starobní či invalidní důchod pak nestačí na včasné splácení závazků a dochází k velmi problematickému zadlužení.

Jak vyplývá z analýz skupiny zabývající se správou pohledávek (KRUK), nejde přitom jen o okrajovou skupinu lidí – jen KRUK spravuje dluhy více než dvou tisíc osob ve věku nad 65 let. Průměrný dluh českého seniora se přitom pohybuje ve výši 47 200 korun.

Tento současný stav na finančním trhu charakterizuje mimo jiné omezená dostupnost úvěrů a potíže s doložením příjmu či zajištěním těch, kteří ho potřebují (zpravidla těch, co nepobírají důchod). A tím se pravidelný příjem seniorů stává nejlepším řešením pro snadné získání půjčky. Babičky a dědečkové chtějí svým nejbližším pomoci, podlehnou prosbám a berou na sebe závazky, které pak ale často nejsou schopni zvládnout. Zhoršující se situaci dokládá i počet exekucí na důchody, který má rostoucí tendenci. Problém nastává nejčastěji v momentě, když se rodina přestane z různých důvodů o svoje dluhy starat a senior zůstane na splátky sám.

„Přerušení splátek půjčky nemusí být ale zlým úmyslem rodiny. Praxe ukazuje, že Češi obecně chtějí splácet své dluhy bez ohledu na to, jestli si úvěr vzali sami nebo využili pomoci rodičů či prarodičů. Ekonomická situace bohužel přináší zvýšené riziko upadnutí do finančních potíží a neschopnosti splácet závazky,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Krzysztof Różycki, generální ředitel společnosti KRUK Česká a Slovenská republika.

A jelikož senioři obvykle nemají příjem příliš vysoký, částka, která zbude po odečtení výdajů za potraviny, bydlení a léky, často nestačí na splátky úvěrů. A poněvadž nesplacená půjčka pochopitelně nezmizí, naopak se zvětšuje o úroky, dříve či později se pak dostane k firmě spravující pohledávky, případně dokonce k soudu a exekutorovi.

Stačí zhoršení zdravotního stavu a s tím spojené výdaje a je malér

Je však nutno říci, že závazky nejbližších, které na sebe senioři vezmou, jsou nejčastějším důvodem zadlužením, nikoli však jedinou příčinou zadlužení seniorů. A to i přesto, že jsou většinou zodpovědnými dlužníky. Někdy prostě peníze na splácení chybí.

„Starší lidé jsou zpravidla velmi dobrými dlužníky. V případě, že si berou půjčku pro vlastní potřebu, velmi dobře dokážou odhadnout svoje možnosti. Půjčují si obvykle menší obnosy a pravidelně hradí splátky. Časem se ovšem mohou objevit nečekané výdaje, např. na léčení. A protože je zdraví přednější, dostanou se splátky úvěru na vedlejší kolej,“ vysvětlil Krzysztof Różycki.

Kde jsou senioři nejzadluženější? V Moravskoslezském kraji

Dluhy seniorů rozhodně nelze bagatelizovat. Nejvíce zadlužených jich žije v Moravskoslezském kraji. Druhým v pořadí je Středočeský kraj s řádově stovkami zadlužených seniorů. Naopak nejméně zadluženým krajem je Plzeňský, kde starší lidé průměrně dluží 34 450 Kč.

Dluží-li tedy český senior, pak průměrně kolem 47 200 korun. Jak se dá očekávat, kraje s nejvyšším počtem zadlužených seniorů jsou ale zároveň regiony s nejvyšším průměrným zadlužením obecně – tedy u všech věkových skupin. Liší se snad jen průměrná výše dluhu. Zatímco senior z Moravskoslezského kraje má splatit v průměru 41 241 korun, ten ze Středočeského kraje už 44 366  korun. Nejméně dlužících seniorů naopak žije v Karlovarském kraji, ale i tam se průměrný dluh pohybuje na úrovni 43 560 korun.

Jak z toho ven?

Odborníci na vymáhání dluhů přesto připomínají to, že i z finančních těžkostí se dá vyjít s čistým štítem. Ale vyžaduje to značné úsilí, změnu návyků v oblasti výdajů a pečlivou kontrolu domácího rozpočtu. Pravdou ale je, že situace seniorů je do značné míry specifická. Jejich možnosti jak zvýšit příjem jsou omezené a těžko se dají redukovat např. výdaje na lékařskou péči nebo na uspokojení základních životních potřeb. Experti proto apelují na pečlivé zvažování před uzavřením smlouvy o jakémkoli úvěru.

„Nejdůležitější je pečlivě zvážit svoje možnosti tak, aby k problémům se zadlužením vůbec nedošlo. Senioři musí ke všem nabídkám a akcím přistupovat s velkou opatrností. Než si vezmou půjčku, kreditní kartu nebo provedou větší nákup na úvěr, je nutné se zamyslet, zda to opravdu potřebují a především jestli budou tyto závazky schopni plně splatit,“ poradil Różycki.

A i když je snaha pomoci dětem a vnukům pochopitelná, o to více je však třeba v těchto záležitostech postupovat rozvážně. Obvyklým důvodem seniorských půjček jsou totiž nákupy počítačového vybavení, elektrospotřebičů nebo rekonstrukce bytu.

Jelikož ale situace na trhu práce je bohužel velmi nejistá a může se stát, že i přes nejupřímnější snahu svoje závazky splácet nebude nakonec rodina schopna své dluhy hradit, vždy je proto na prvním místě otázka, jak v takovém případě postupovat. Jedním ze základních doporučovaných receptů je zkusit jednat o snížení splátek na únosnou míru. Prodlouží to sice období zadluženosti, přesto je to řešení, ze kterého dlužník nemusí odejít takříkajíc „se ztrátou kytičky“.

Asociace inkasních agentur: Senioři tvoří mezi dlužníky 4,5 procenta  

I Asociace inkasních agentur, která sdružuje nejvýznamnější inkasní společnosti na českém trhu, provedla průzkum u svých členů a zjistila, že mezi dlužníky se objevují senioři. Tvoří však z objemu vymáhaných pohledávek 4,53 procent.

„Senioři ve věkové kategorii 65 let a více jsou považováni za velmi ohroženou skupinu. Jsou důvěřiví, nerozumí moderním technologiím a často si plno věcí neumí ani správně spočítat. Z průzkumu vyplynulo, že nejvíce dluží za telekomunikační služby a drobné bankovní produkty jako je například půjčka, úvěr nebo kreditní karta,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz mluvčí asociace Jana Tatýrková.

I zde se objevují konkrétní čísla. Průměrná výše dluhu seniorů byla zjištěna ve výši 19 391 korun. I když není tak vysoká, s jakou se setkávají pracovníci společnosti KRUK, která také spravuje pohledávky, je to zhruba ještě o 4200 korun víc, než uvedla v průzkumu mezi inkasními společnostmi v roce 2012 společnost Ernst & Young.

„Přístup inkasních společností ke skupině seniorů je oproti jiným skupinám specifický. Je nutné mít větší trpělivost, podrobně vysvětlovat, oč se vůbec jedná, jednoduše inkasní poradci musí být více empatičtí. Na druhou stranu senioři mají velkou vůli své závazky uhradit,“ konstatoval také Vladimír Gazárek, prezident Asociace inkasních agentur.

Když neuspějí inkasní společnosti, na řadě je exekutor

V souvislosti s relativně vysokým počtem pohledávek u seniorů rostou i počty exekucí na penze. A tak Česká správa sociálního zabezpečení například vloni uvedla, že exekuci na důchod registrovala u 60 tisíců seniorů. Z penzí jim strhla dosud neuvěřitelnou částku ve výši jedné miliardy korun.

Co je společnost KRUK a v čem je jiná?

Společnost KRUK Česká a Slovenská republika, s. r. o. (KRUK) je členem skupiny KRUK – mezinárodní společnosti, založené v roce 1998 a působící v České republice, Polsku, Rumunsku a na Slovensku. Společnost KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií a dalších služeb. Motto společnosti „Pomáháme splatit dluhy“ je výsledkem inovační politiky orientované na smírná řešení. Partnerský, osobní přístup k zadluženým osobám či firmám a pochopení jejich situace jsou hlavní předností, kterou se KRUK vyznačuje. Cílem tohoto přístupu je motivovat zadlužené osoby k zahájení jednání o splacení dluhů ve formě splátek, které si mohou dle své aktuální finanční situace dovolit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…