Dodával Drábkovi systém pro data, teď končí v ČR: Radši půjdu jinam

17.03.2012 19:58

ROZHOVOR Už několik měsíců čelí ostravská skupina VÍTKOVICE MACHINERY GROUP masivní mediální kampani, která ji obviňuje z možné korupce a z toho, že má přístup k citlivým datům občanů. Jedna z vítkovických dceřiných společností Vítkovice IT Solutions se totiž podílí na realizaci systému vyplácení sociálních dávek organizovaném Drábkovým Ministerstvem práce a sociálních věcí. Ředitel a akcionář skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP Jan Světlík říká, že všechno je jinak a poskytl ParlamentnimListům.cz na toto téma exkluzivní rozhovor.

Dodával Drábkovi systém pro data, teď končí v ČR: Radši půjdu jinam
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Ředitel a akcionář skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP Jan Světlík

 

Pane řediteli, jak je to s citlivými daty adresátů dávek ministerstva práce a sociálních věcí?

V žádném případě se do citlivých dat adresátů sociálních dávek nedostaneme. My děláme pouze strukturu, do které se data nahrávají, což dělají jen pracovníci příslušných úřadů. My ten přístup samozřejmě nemáme. Navíc se docela zapomíná na skutečnost, že jsme jen jeden z 30 subdodavatelů na této zakázce, kterou získala firma Fujitsu. Doteď jsme byli dokonce vázání slibem mlčenlivosti, proto jsme se ani nemohli bránit různým křivým obviněním. Až teď jsme společnost Fujitsu a další smluvní partnery požádali o částečné uvolnění závazku mlčenlivosti.

Kdy vznikl nápad založit v strojírenské firmě IT divizi?

Ve Vítkovicích byla poměrně silná IT divize už někdy od počátku devadesátých let. Nicméně to, že se budeme věnovat víc IT, jsme ohlašovali v roce 2008 na brněnském strojírenském veletrhu. Postupně jsme si pak kupovali portfolio různých menších IT firem, které jsme pak zfúzovali. Fúze trvala rok a 1. srpna 2011 byla završena sloučením všech IT společností do společnosti Vítkovice IT Solutions.

A co tolik mediálně propíraná firma iDTAX?

iDTAX byla malá firma, kterou jsme koupili, protože měla zajímavé technologické řešení. V IT to totiž probíhá tak, že se kupují malé vývojové firmy, protože na velké hráče nedosáhneme. Nám se docela dařilo kupovat tyhle relativně malé firmy, implementovat a rozvíjet je tak, aby měli rozumnou ziskovost. Ale iDTAX není součástí Vítkovice IT Solutions. A medializace toho, že přes karty iDTAX se mají vyplácet sociální dávky pro 5 milionů lidí je absolutní lež. My jsme koupi této firmy dojednali v roce 2009, abychom si řešili docházkové systémy a elektronické účtenky.

Firmu iDTAX jsme zcela veřejně koupili od Cone Advise, která myslím patří panu náměstkovi Šiškovi. A tím se začaly medializovat všechny ty lži, dokonce se psalo i to, že jsme koupili Cone Advise. A to není pravda. Ale iDTAX nebyla v žádném případě plánována pro státní správu, ani pro vyplácení dávek prostřednictvím karty iDTAXu. Tato absurdita se nesla jako červená nit všemi korupčními aférami. iDTAX má díky této mediální kampani dnes tak poškozenou značku, že uvažujeme a analyzujeme, jestli je existence takové firmy pro nás vůbec dlouhodobě udržitelná.

Vyčítala se vám také neprůhledná akcionářská struktura...

Akcie společnosti VÍTKOVICE, a.s., jsou sice na majitele, ale v zaknihované podobě a jsou vedeny u Centrálního depozitáře cenných papírů, což znamená, že jejich majitelé jsou známi a nelze je utajit jako v případě akcií na majitele v papírové podobě. Struktura ovládajících akcionářů, jimiž jsou společnosti VÍTKOVICE HOLDING, a.s. a VTK SECURITIES s.r.o. vlastněná stoprocentně společností VÍTKOVICE HOLDING, a.s. je naprosto veřejnosti známa a zveřejňujeme ji mimo jiné také ve výročních zprávách. Seznam akcionářů, kterých je asi 44 000, je vedený v Centrálním depozitáři cenných papírů si pravidelně necháme zasílat pouze před valnou hromadou. Tito akcionáři získali akcie zcela legálně v kupónové privatizaci. Naše společnost nepřistoupila k takzvanému "vyvlastnění" drobných akcionářů, čili stále tyto drobné vlastníky má. Já opravdu nemůžu říct, zda ten či onen ministr, nebo premiér je nebo není akcionářem Vítkovic, protože to nevím. Ale i kdyby byl a měl ty tři nebo třicet akcií, tak to na řízení společnosti nemá vůbec žádný vliv, protože těch akcionářů je skutečně zhruba 44 000.

Co říkáte na tvrzení, že oceláři mají všechna data?

Když jsem si četl, že oceláři mají všechna data, tak jsem si říkal, co to zase huťaři vymýšlí, protože my jsme strojaři a ne oceláři. Ale skutečně přístup k datům nemáme. Opakuji, že naše IT firma je jen jednou z asi 30 subdodavatelů společnosti Fujitsu.

Jak se na tu kauzu díváte? Co to pro vás znamená?

Články vycházejí zhruba od prosince, což byla i doba, kdy jsem se s tím začal seznamovat a řekněme si na rovinu, v zásadě je významnost té zakázky pro celou skupinu lehce okrajová. Psalo se o nás, ale nás nikdo o vyjádření nepožádal. Kdyby požádal, tak informace dostane, protože naše tiskové oddělení pracuje velmi rychle. Věděli jsme, že pokud někdo píše články a vůbec se nezajímá o náš názor, je to placená inzerce. Zpočátku jsme nad tím mávli rukou. Ovšem jen do chvíle, než se začalo psát o celé skupině VÍTKOVICE MACHINERY GROUP a začaly se objevovat články, že v případě, že Vítkovice zvítězí v tendru na CNG auta, tak to bude jasná korupce. Tak to už bylo jasně za hranou, protože Vítkovice jsou opravdu nositelem absolutní špičkové technologie z pohledu celého světa. Máme firmu v Argentině, přičemž Argentina je v CNG na absolutní špičce, vlastníme tam výrobní linku, dodáváme tam technologie, exportujeme tyto technologie. Ale aby někdo úředníkům dopředu říkal, že mají Vítkovice vyřadit za každou cenu, protože jinak to bude korupce, tak to už považuji za totálně nemístné vměšování do byznysu, a proti tomu už jsem se musel ohradit.

Takže to v Česku zabalíte?

Je to trošku jinak. Je to totiž už druhá špatná zpráva, která nás postihla. První špatná zpráva je takový ten feudální desátek, který na nás uvalila vláda z pohledu fotovoltaiky. To je opravdu model feudální daně. Z toho co vypěstuješ, odevzdáš deset procent - desátek. A ve feudalismu každý sedlák chápal, co má udělat. A nám teď zavedli to, že z každé kilowathodiny budeme státu odvádět danou částku, která se každoročně zvyšuje. Ale s tímhle se opravdu nedá podnikat. Když je vedle sebe třeba pět supermarketů, které budou soutěžit mezi sebou a budou mít stejné podmínky, stejný poplatek, tak se nic neděje. Ale já, který exportuju do 101 zemí světa, mám obrovský problém. Protože nemůžu říkat svému indickému, arabskému, ruskému, čínskému či čilskému protějšku, že mám poplatek na fotovoltaiku, a proto mám dražší elektřinu, a proto mám vyšší cenu. Prostě buď tu cenu mám, nebo nemám a můžu jít pryč, protože náklady, které mám na výrobu, konkurence nemá.

Přitom podíl zakázek na českém trhu nemáme skoro žádný a už se vlastně dopředu spekuluje, že ani nesmím žádné získat, protože u nás ve Vítkovicích pracoval sedm měsíců nějaký pan Šiška. A údajně to je jasná korupce, protože dnes pracuje na jakési pozici na ministerstvu. Výše našeho obratu za posledních deset let je 15 až 22 miliard korun. A k tomu je náš podíl zakázek ve státní správě 0,001 procenta - čili téměř nic.

Všichni ví, že Vítkovice jsou nejdál v CNG, ale najednou už mi dopředu vzkazují, že bych vůbec neměl nabídku podávat. A samozřejmě nás okamžitě kontaktovalo plno výpalníků. Pokud to podáte, my vás dáme k ÚHOSu. A ještě nám vyhrožují. A to už si nemůžeme nechat líbit. Tak co to vlastně můžeme dělat za byznys? My jsme absolutně diskvalifikováni dopředu.

Koho za tím vidíte?

Je to velmi složité. Ale když jsme si to zanalyzovali, je velmi podivné, že na MPSV byla firma OKsystem, jejíž obrat byl na zakázkách na tomto ministerstvu po dobu 17 let hodně podobný celkovému obratu firmy. Je to až nechutná záležitost. Místo, aby se řeklo, konečně máme standardní strukturu dodavatelů, nemáme monopolního dodavatele, který si s námi může dělat, co chce, tak jsme špatní my.

Vy jste byli ve výběrovém řízení?

My jsme subdodavatel. My jsme tu zakázku nezískali, my jsme jenom jedním z asi 30 subdodavatelů. Je to paradoxní, protože všude se píše, že jsme byli vybráni proto, že náměstek Šiška pracoval sedm měsíců ve Vítkovicích... V Ostravě dělala třetina lidí, nebo jejich příbuzných ve Vítkovicích. A práce ve Vítkovicích má být diskvalifikací člověka, že nemůže získat v budoucnu nějaký jiný post? To je další z hrůzností, která nás může čekat. Takže nás kdykoli kdokoliv může napadnout a bít jen proto, že u nás někdo byl zaměstnaný? Je to zvláštní situace, do které jsme se dostali. Pod pojmem korupce, o které si myslím, že ji je skutečně třeba řešit, tak se v současné době dá znehodnotit úplně všechno.

Prý chcete odejít z České republiky?

Zastavujeme v České republice veškeré velké investice. V příštím týdnu otvíráme pro návštěvníky Dolní oblast Vítkovice, a co se týká výrobních investic, otevíráme opravdu největší strojírenskou investici za 20 let. Na podzim jsme měli zahájení teplé integrace rychlokovárny, teď je zařízení hotové, spouštíme ho do plného provozu, zároveň spouštíme obrovský manipulátor v kovárně. Investovali jsme od roku 2003, čili od privatizace, deset a půl miliardy do této firmy. Dnes jsou Vítkovice špičková strojírenská fabrika a do toho vám po devíti letech nastrkají fotovoltaiku. Potom vám nastaví takový model, že nemůžete vyhrát žádnou zakázku, protože si na vás kdekdo může došlápnout, obvinit vás z korupce. Takže teď veškeré další investice v České republice zastavujeme, raději budu investovat v Polsku, na Slovensku, v Indii, ale už v ČR opravdu investovat nebudu.

Co to bude pro ČR znamenat?

Investice tady se omezí a nebudou narůstat.

Co to bude znamenat pro Ostravu?

To ať si spočítá ten, kdo nás špiní.

To znamená, že budete i propouštět a omezovat výrobu?

Ne my samozřejmě tyhle své aktivity budeme držet. My říkáme, že dále nebudeme rozvíjet investice tady, ale všude ve světě se rozvíjet budeme.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…