Doporučení k praktické aplikaci elektronické fakturace ve vztahu k DPH

21.12.2012 12:44

Novela zákona o DPH kromě celé řady opatření proti daňovým únikům přináší zásadní změny v pravidlech fakturace, vystavení a uchování dokladů, nové pojmy a obecněji formulované postupy. Národní mnohostranné fórum České republiky pro elektronickou fakturaci proto vydalo doporučení k praktické aplikaci elektronické fakturace ve vztahu k DPH.

Doporučení k praktické aplikaci elektronické fakturace ve vztahu k DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Přijetím tzv. technické novely, kterou se mění zákon č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty naplňuje Česká republika s účinností od 1. ledna 2013 svůj závazek harmonizovat národní legislativu ČR s evropskou směrnicí 2010/45/EU o elektronické fakturaci. To ale přinese do podnikové účetní praxe změny v pravidlech fakturace.

Novela zákona o DPH kromě celé řady opatření proti daňovým únikům přináší zásadní změny v pravidlech fakturace, vystavení a uchování dokladů, nové pojmy a obecněji formulované postupy. Proto Národní mnohostranné fórum České republiky pro elektronickou fakturaci vydalo doporučení k praktické aplikaci elektronické fakturace ve vztahu k DPH  Smyslem doporučení je zajistit další argumenty pro pochopení legislativy přijaté s novelou zákona o DPH.

Doporučující brožuru lze stáhnout ZDE

Pomůcka podnikatelským subjektům

Národní fórum se výslovně usneslo, že bude uplatňovat doporučení vůči podnikatelským subjektům a orgánům veřejné moci tak, aby při seznámení s novelou nepodléhaly zavádějícímu výkladu principu „svobodné volby“, vyvarovaly se rizik spojených s lehkovážným přístupem k výkladu předpisu a aby novela byla posuzována v kontextu všech právních předpisů v ČR vztažených k elektronickým dokumentům.

Doporučení si neklade ambici být ucelenou metodikou k oblasti řešené zákonem o DPH nebo jakkoli nahrazovat závazné směrnice k elektronické fakturaci a práci s elektronickými dokumenty. Doporučení ani nemá za cíl suplovat doporučené vydání metodiky Generálního finančního ředitelství k novele zákona o DPH, neboť je primární odpovědností národních správců daně informovat osoby povinné k dani o výkladu a uplatňování těchto ustanovení.

Nejde o právně závazná doporučení

Doporučení se soustřeďuje na vybraná témata, která mají vliv na rozvoj elektronické fakturace a očekávané přínosy zavedením v podnikové praxi. S tímto cílem je zveřejněno před samotným datem platnosti nové legislativy. To by mělo podnikům umožnit vyvarovat se chyb u nesprávného převedení právního předpisu do své účetní praxe a zároveň poskytnout doporučující informace k včasnému a správnému přijetí těchto nových pravidel.

Doporučení Národního fóra nejsou právně závazná, ale lze je považovat za jakési vodítko, které může sloužit k objasnění postupu uplatňování fakturačních pravidel DPH. Jsou kombinací rad z praxe a návodu zaměřeného na pochopení významu některých vybraných otázek obsažených v textu novely zákona o DPH.

Stanoviska časem doplní judikatura i poznatky z praxe

Jedná se o rozpracovaný dokument. Doporučení nejsou komplexní, ale obsahují pouze některé fakturační problémy, o nichž se autoři domnívali, že potřebují vysvětlení. Doporučení zohledňují situaci k určitému časovému bodu a předpokládá se, že stanoviska uvedená v tomto dokumentu doplní časem judikatura, další navazující legislativa a poznatky z praxe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lenka Vodná

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…