Drábkovy pazoury řádí dál, lidé mají strach. I to prý trápí hospodářství

12.02.2013 7:47

Nezaměstnanost v České republice se zvyšuje hlavně kvůli špatné ekonomické situaci v celé Evropě, kam české firmy nejvíce vyvážejí své zboží a služby. Na evropskou ekonomiku dopadla druhá vlna recese, přitom se ještě nestačila vzpamatovat z krize v roce 2009. Ale negativní vliv má i slabá domácí poptávka, jak potvrdil ParlamentnímListům.cz předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev Zdeněk Juračka, a šikana živnostníků, jak uvedl předseda Strany soukromníků ČR Rostislav Senjuk.

Drábkovy pazoury řádí dál, lidé mají strach. I to prý trápí hospodářství
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Domácí ekonomika prožívá nejdelší recesi ve své historii. V roce 2009 sice klesala výkonnost země meziročně za čtvrtletí až o 5,5 procenta, kdežto loni pouze o 1,3 procenta, největší propad však v době minulé krize trval jen čtyři čtvrtletí, zatímco současná recese se vleče v mezičtvrtletním porovnání už páté čtvrtletí po sobě. A zdá se, že zdaleka ještě není konec.

„Vzhledem k silné výrobní propojenosti v rámci EU, zejména s Německem, se na tuzemském průmyslu odráží pokles průmyslové produkce u našich partnerů. Na rozhodující domácí automobilový průmysl stále výrazněji dopadá negativní vývoj evropského trhu s automobily," potvrdil ředitel sekce průmyslu MPO Eduard Muřický.

Lidé neutrácejí a šetří

Nejcitelněji dnes doléhá recese na stavebnictví a průmysl, ale počet zaměstnanců klesl také v obchodě. „Nás mrzí, že klesá spotřeba domácností a rostou úspory. My bychom potřebovali odstranit ten rozpor,“ vysvětlil zástupce obchodníků Zdeněk Juračka. Z těchto údajů je podle něj vidět, že lidé mají peníze na utrácení.

„Samozřejmě že tu recese je, ale domnívám se, že by nemusela mít takové následky, kdyby se uklidnila politická scéna a lidi se nebáli,“ je přesvědčen, že by pomohlo nerozsévat špatnou náladu ve společnosti. Lidé prý stále od politiků slyší, že stát musí šetřit, že nebudou peníze na penze, proto musí být důchodová reforma. „Lidé mají strach, že bude ještě hůř, proto se bojí a šetří,“ vysvětlil šéf Svazu českých a moravských spotřebních družstev.

Počet krachů živnostníků se zvýšil

Předseda strany soukromníků České republiky Rostislav Senjuk ParlamentníListy.cz upozornil, že se rapidně zvýšil počet osobních krachů živnostníků, což také negativně ovlivňuje statistiku zaměstnanosti. „Pořád doznívají Drábkovy pazoury,“ říká kriticky o tlaku, který vyvíjel na malé podnikatele a živnostníky bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „Je to „pomsta spravedlivého úředníka na vředu společnosti, to znamená podnikatelích, kteří nás všechny okrádají". Drábkovo komando, které pochodovalo po firmách, udělalo své, takže podnikatelé už si dnes nedovolí zaměstnávat na švarcsystém, ale na zaměstnání lidí na normální pracovní poměr nemají peníze, takže je raději vyhodili,“ vysvětlil, jaké dopady měly tvrdé kontroly, označované mnoha podnikateli za šikanu a buzeraci.

Pořád je nevýhodné zaměstnávat lidi

Ale soukromníci kritizují i politiku ministra financí Miroslava Kalouska. Mnohé malé firmy a živnostníky poškodilo zvyšování daně z přidané hodnoty. „Když nemůžete zvyšovat ceny, DPH vám ubere zisky. A nejdražší, co ve firmě máte, jsou zaměstnanci. Jak tedy budete problémovou situaci řešit? Vyhodíte ty zbytné zaměstnance, a tím se samozřejmě také zvedne nezaměstnanost,“ vysvětluje Senjuk, proč je plno na úřadech práce. Kritizuje, že ani zákoník práce se nijak výrazně nezměnil. „Nezaznamenal jsem po úpravách citelné zlepšení na trhu práce. Pořád je nevýhodné zaměstnávat lidi,“ konstatoval.

Český statistický úřad buzeruje, z ročních hlášení se stala čtvrtletní nebo měsíční

„Kromě pokračující krize, která dopadá na všechny včetně živnostníků, protože prostě odbyt není doma ani v dalších evropských zemích, a vývozci ještě doplácejí na drahou korunu, která je vázána ke kurzu eura, se k tomu na konci roku nahromadila opatření, která také ke zvýšení nezaměstnanosti přispěla,“ dodává šéf Strana soukromníků. Na soukromníky zvýšil prý tlak Český statistický úřad.

„Buzeruje neuvěřitelným způsobem, z hlášení, která soukromníci podávali jednou za rok, se stala čtvrtletní až měsíční hlášení, navíc do toho vlítly kontroly všech možných orgánů a organizací, jako je třeba cizinecká policie, hygiena, bezpečnost práce,“ vypočítává Senjuk. A lidé, kteří podnikají podle něj už čtyři roky „nadoraz“, bez sebemenšího zisku, který by je udržel nad vodou v době recese, ve chvíli, kdy se dostanou do červených čísel, nebo kdy nevydrží šikanu úředníků, jdou prý „od toho“. „Kam asi šli živnostníci, kteří ukončili živnost? Proč by se stresovali papírováním, buzerací ze strany úřadů, když mohou jít na pracák? Přejdou do černé ekonomiky, dělají melouchy a jsou v klidu,“ říká Rostislav Senjuk.

Pokud si podle něj někdo myslí, že je potřeba ožebračit osoby samostatně výdělečně činné, zhoršit jim podmínky a srovnat je s podmínkami zaměstnanců, nechť tak prý činí. „Ale ať počítá s tím, že se tu zvedne nezaměstnanost na jedenáct, patnáct, možná až sedmnáct procent,“ varuje před snahou sjednotit zdanění a odvody OSVČ a zaměstnanců, jak se snaží prosadit ministr financí Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…