Drábkův důchodový průšvih: Buď to umře samo, nebo to zabije levice

05.11.2012 6:12

Už je to tady. První penzijní fond – ING – dospěl k logickému závěru, že spouštět druhý pilíř důchodového systému, je příliš velké riziko. Původně lákavý obchod, na který se třásly všechny penzijní fondy, se totiž stal velmi nejistým a nejspíš hodně ztrátovým podnikem.

Drábkův důchodový průšvih: Buď to umře samo, nebo to zabije levice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze jako prostředek k jednání

Nejen proto, že zřejmě nebude kvůli prezidentskému vetu a váhání sněmovny odstartován podle plánu od příštího roku, ale levice otevřeně několikrát varovala, že po svém vítězství ve sněmovních volbách druhý pilíř zruší. Je tedy pravděpodobné, že ING mohou následovat další fondy.

Penzijní fond ING se do nového systému nezapojí

„Za dva měsíce by se měl důchodový pilíř rozjet a my stále nevíme, jestli to skutečně bude,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok, který je také předsedou představenstva ING PF. Ještě před dvěma týdny se ING Penzijní fond připravoval na vstup do druhého pilíře penzijního systému, ale kvůli nejistotě o dalším osudu reformy se nakonec společnost rozhodla, že se do nového systému nezapojí.

„Důvodem rozhodnutí je to, že se nepodařilo získat pro tuto zásadní změnu širší společenský a politický konsensus, který v případě reformy takového rozsahu je nutností. Politická nejistota spolu se zhoršující se perspektivou veřejných financí významně zvýšila rizikovost této investice jak pro ING jako investora, tak pro její klienty," vysvětluje se ve zprávě společnosti.

Klaus start důchodové reformy zbrzdil

Nečasově vládě se sice přes odpor opozice podařilo protlačit reformu penzí celým legislativním procesem už loni na podzim, vznik druhého pilíře ale nečekaně přibrzdil prezident Václav Klaus, když v září vetoval prováděcí zákon. Ten má umožnit, aby už od ledna 2013 až do okamžiku spuštění jednoho inkasního místa platby pojistného do druhého pilíře prozatímně zajišťovaly finanční úřady. „Spuštění reformy je hazardem s důvěrou občanů, hazardem se stabilitou důchodového systému a hazardem s veřejnými i soukromými financemi,“ odůvodnil Klaus své rozhodnutí vrátit zákon Poslanecké sněmovně.

Bez prováděcího zákona spustit druhý pilíř nepůjde

Dnes již bývalý ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) sice nejdříve nevyloučil možnost, že by se druhý důchodový pilíř mohl k lednu spustit i bez doprovodného zákona vetovaného Klausem. Ale odborníci ho vyvedli z omylu. „To by nebylo možné. Prováděcí zákon ukládá povinnosti institucím a jednotlivcům, to nejde jinak než zákonem,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Jiří Rusnok. Pokud vládní koalice pro přehlasování prezidentova veta nenajde potřebnou většinu 101 poslanců, mohl by být start fondového pilíře odložen o rok. „Doufám, že vláda bude zodpovědná, že vyhodnotí tento krok jako riziko a minimálně jej o rok odloží,“ doufá komunistický poslanec Miroslav Opálka.

Levice chce po vyhraných volbách reformu zrušit nebo upravit, aby byla nevýhodná

Největším rizikem pro fondy je vyjádření levice. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz už v minulosti prohlásil, že jeho strana se necítí být reformou politicky vázána, a pokud ve volbách uspěje, je připravena penzijní reformu zrušit nebo zásadně upravit. Třeba tak, že by výrazně zredukovala možnost vyvést část peněz do fondů, pak by nebyl vstup do druhého pilíře pro nikoho výhodný. A před vstupem do soukromých penzijních fondů veřejně varoval i občany. „Nebude to výhodná ani bezpečná investice,“ prohlásil. Licenci umožňující účast ve druhém pilíři důchodové reformy vedle ING dostaly také PF České spořitelny, ČSOB PF Stabilita, PF České pojišťovny, PF Komerční banky, Aegon PF, Generali, Allianz a Raiffeisenbank.

Není vyloučeno, že riziko odradí i další penzijní fondy

Bylo by možné, aby politici už rozjetý druhý pilíř, do kterého by se fondům přihlásili klienti, zrušili? „Možné je u nás asi všechno, dovedu si představit, že by rozhodli, že se zarazí opt out z prvního do druhého pilíře. Nemohli by sebrat peníze, které by ve druhém pilíři byly, protože by šlo o vyvlastnění bez náhrady,“ konstatuje Rusnok. Připouští, že všechny fondy zvažují, jestli do tak nejistého podniku jít. „Je to riziko podnikání,“ míní Rusnok.

Komunisté vyzývají, aby občané druhý pilíř bojkotovali

„Nedivím se, že ING se nezapojí do veřejného pilíře, je to nepřipravené a riskantní. Doufám, že voliči naší strany, ale i ostatních, vyslyší naši výzvu, aby druhý pilíř penzijní reformy bojkotovali,“ řekl ParlamentnímListům.cz komunista Miroslav Opálka. Ale nezpůsobí to státu opět škody za prohrané žaloby, kdyby levice v budoucnu druhý pilíř zrušila? Opálka myslí, že ne, když předseda KSČM Vojtěch Filip upozornil fondy veřejně předem, aby náhodou v budoucnu nežalovaly stát za zmařenou investici.

Při malém zájmu se fondům investice nevyplatí

Opálka je přesvědčen, že když do druhé pilíře nevstoupí optimální počet lidí, penzijním fondům se nevyplatí při malém množství pojištěnců do druhého pilíře vstupovat. „Fixní náklady fondů jsou stejné, ať je klientů málo nebo mnoho, musí se rozložit na určitý počet lidí,“ objasnil. Ze strany produktivních občanů velký zájem není. Do druhého pilíře reformovaného důchodového systému chce podle průzkumů vstoupit 8,9 procenta Čechů v produktivním věku. Naopak téměř 75 procent lidí o něj nemá zájem a ostatní ještě nevědí.

Co je principem druhého pilíře důchodové reformy? Lidé mohou svůj současný odvod státu na sociální pojištění 28 procent snížit o 3 procenta, která si budou spořit sami pro sebe v soukromém penzijním fondu, když přidají další 2 procenta ze svého. Půjde o dobrovolné, ale nevratné rozhodnutí. Lidé, jimž už je nad 35 let, se k této variantě mohou připojit do 1. července 2013. Výhodou je, že klienti o své uspořené peníze ve fondu nepřijdou ani v případě úmrtí, budou vyplaceny dědicům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…