EU chce vysát peníze českých občanů a udělat z nás kolonii, burcuje poslanec

26.01.2013 15:15

ROZHOVOR Poslanec Radim Fiala, který odešel z ODS, se zlobí na vládu, že ustupuje Bruselu, chce u nás zavést euro a nebyla důraznější při jednání o bankovní unii. Podle Fialy je vláda proevropská až příliš. Pro evropské banky by mohly být skvělou kořistí úspory českých střadatelů, varuje poslanec. Podle něho se socialismus a plánování přestěhovalo z Ruska do EU.

EU chce vysát peníze českých občanů a udělat z nás kolonii, burcuje poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Jak se díváte na vládní politiku ve vztahu k EU?

Spousta novinářů mi říká, že tato vláda neumí dobře dělat evropskou politiku, protože s EU moc nespolupracuje. Já si myslím, že to je naopak. Že tato vláda spolupracuje s EU až moc z toho důvodu, že neomylně směřujeme k bankovní unii, neomylně směřujeme a tato vláda nás vede k euru a vede nás k daleko hlubší integraci, což já považuji pro všechny státy EU za velkou ekonomickou i politickou chybu.

Ono už se to projevuje. Německo již v České republice ovládlo 40 procent trhu s vepřovým masem a dnes se u nás vepřové maso prodává dráž než v Německu. To přece není to partnerství, které nám bylo slibováno. To je tvrdá ekonomická soutěž, ve které taháme za kratší provaz – i díky regulacím EU, které si prosazují velké státy. Obávám se, že tuto vládu vede ke snaze snížit schodek a zlepšit ekonomickou situaci touha nikoli zlepšit život občanů ČR, ale dodržet Maastrichtská kritéria. Pokud splníme Maastrichtská kritéria, tak EU může rozhodnout, že Česko vstoupí do eurozóny. Český parlament o tom hlasovat nebude a nás se ptát nikdo nemusí. Euro pro nás není dobré řešení, není to stabilní měna. Ekonomická situace jednotlivých států je natolik rozdílná, že je velmi problematické tu měnu udržet a stojí to velké náklady v přerozdělování a vyžaduje si to další centralizaci a regulaci, které škodí svobodné ekonomice i demokracii.

A Evropskou unii vede k tomu, aby Česká republika přijala euro jedna jediná věc: aby rozložila své dluhy na více států a nás učinila dlužníky. Ve sněmovně se o sedmi milionech, které se našly u Davida Ratha, hovořilo čtyři až pět hodin, ale když se jednalo o tom, že Česká republika v okamžiku přijetí eura bude muset vynaložit na záruky pro EU 350 miliard, tak to bylo schváleno za 20 minut. To je přece neuvěřitelné. Jakmile budeme mít euro, budeme muset splácet tuto záruku. Já rozumím paní Merkelové a panu Hollandovi, že potřebují rozdělit své dluhy mezi více dlužníků a na to jsme jim dobří. A bankovní unie je podobný příběh, jak vysát prostředky od českých střadatelů.

Vláda sice schválila, že by se k přijetí eura mělo vypsat referendum, ale nějak to usnulo a vláda to neprosadila ani neprosazuje v parlamentu. Myslíte si, že je bez šance referendum prosadit?

To já dnes nevím. Ale je to tak významný krok, že by na otázku, zda euro, či ne, měli odpovědět sami občané. Nyní jsme členy jiné unie, než do které jsme vstupovali a o které bylo referendum. Nejsem zastáncem obecného referenda, ale v tak důležité věci referendum podporuji. Občané mají právo se vyjádřit k tomu, zda chtějí platit záruky ve výši 350 miliard a nevíme, jestli ještě nepřijdou další, jestli chtějí, aby měla případně Evropská centrální banka pravomoc roztočit inflaci a zda by se kontrola nad vydáváním měny měla přesunout z Prahy do Frankfurtu.

Zmínil jste bankovní unii. ČNB kritizovala vládu Petra Nečase za to, že nevyjednala pravomoc pro ČNB, aby měla právo zabránit přeměně českých dceřiných bank na pobočky. Když by například Erste bank přeměnila Českou spořitelnu na svou pobočku – Erste bank ČR, mohla by volně vyvádět aktiva českých střadatelů do zahraničí. Není škoda, že Nečasova vláda nevyužila v případě nutnosti změny primárního práva veta? Jednotlivé směrnice k bankovní unii již vetovat nemůže a nemáme již takový nástroj...

Vy jste v té otázce dal de facto i správnou odpověď. Ano. Je to přesně ta věc, ve které s vládou nesouhlasím, a proto nesouhlasím s bankovní unií. Česká republika měla využít práva veta pro případ, že by hlavním dozorovým orgánem pro banky působící na území ČR přestala být Česká národní banka. Pokud to bude Evropská centrální banka, tak už nebudeme moci ovlivnit vůbec nic. Bankovní sektor v Česku je výjimečně stabilní, ale díky bankovní unii už by to tak nemuselo vůbec být. Pokusy vysát aktiva z bank v ČR už tady byly. Dceřiné banky, které zde působí, tvoří podstatnou část vlastnictví těch matek.

Samozřejmě ty evropské banky by chtěly disponovat volně s kapitálem dnešních dcer a případných zítřejších poboček, protože samy mají problémy. Ale to jsou peníze českých střadatelů, kteří je vložili do těch bank za nějakých podmínek, které by se teď měly měnit. Obávám se, že vklady českých střadatelů vymění za bezcenná aktiva typu řeckých dluhopisů. Souhlasím s Českou národní bankou, že by ČNB měla zůstat nejvyšším garantem a dozorovým orgánem v těchto věcech a pokud nebude, tak se mělo na bankovní unii uplatnit právo veta.

Co říkáte požadavku EU na obnovitelné zdroje energie?

To je další z šílených nápadů Evropské unie, kdy se všechny státy musely zavázat, že do určité doby budou mít určité procento obnovitelných zdrojů. Rozpoutalo se pak to bláznovství kolem fotovoltaiky. Já jsem z Hané, kde se 150 let pěstovala řepa a dnes na zemědělské půdě máte solární panely a z nich pocházející energii musíme dotovat ze svých kapes a platíme ji v koncové ceně elektřiny. Nakonec se podobně jako u biopaliv, díky nimž se ničí motory a zvyšuje cena potravin, zjistí, že to nikomu nepomáhá a že na to doplácíme všichni. V současnosti považuji za nejvíce ekologický zdroj jádro. Není daleko doba, kdy budeme velmi dobře umět zacházet z jaderným odpadem a kdy nebudou žádné pochybnosti o bezpečnosti. To, co udělalo Německo, že zavírá své jaderné elektrárny, považuji za chybu.

Současná Evropská unie má ty nejsocialističtější rysy, jaké si vůbec můžeme představit: obrovská míra přerozdělování, centrální plánování a centrální řízení ekonomiky. To vede k totálnímu pokřivení trhu. Dnes nejlépe neuspěje taková firma, která nabízí nejlevněji nejlepší výrobky a služby, je efektivní a má nízké náklady, ale ta, která dostane nejvíce dotací, nejvíce veřejných zakázek a která si prolobuje směrnice, které poškozují její konkurenci.

Nebylo by tedy lepší vystoupit z EU a vstoupit do Evropského sdružení volného obchodu, které zaručuje volný obchod s EU, ale nenutí přijímat tolik zbytečných regulací? Takový režim mají Norsko, Švýcarsko, Andorra, Lichtenštejnsko.

To je složitá otázka. Ale určitě bych okamžitě zastavil přenos kompetencí z ČR na EU. Jestli vystoupit, či nevystoupit je otázka do budoucna. Souhlasím s volným obchodem, ale státy musí mít ekonomickou i politickou suverenitu.

Mnozí často nadávají na Rusko, že to je pořád pokračování Sovětského svazu, ale není to dnes naopak? Rusko aplikuje nízké daně, rozpočtový přebytek, zatímco v EU je to naopak...

Česká republika je dnes ve velmi zajímavé situaci, kdy jsme ze sovětského socialismu a centrálního plánování skočili do evropského socialismu a centrálního plánování a jsme skoro ve stejné pozici. Dnešní Rusko není to Rusko z dob Sovětského svazu. Dnešní Rusko je země, které podporuje tržní hodnoty, které jde neuvěřitelně rychle ekonomicky nahoru a dosahuje vynikajících výsledků. V Rusku je rovná daň 13,5 procenta, Rusko dosahuje přebytků státního rozpočtu, které ukládá na takzvaný fond budoucnosti, protože ty přebytky nejsou schopni investovat tak, aby šlo kontrolovat, jak účelně je uplatnit. V Rusku jsou obrovské možnosti pro podnikatele. Rusko musí nadále investovat do infrastruktury a je to prostor pro naše firmy. Socialismus a centrální plánování bylo vyhnáno z Ruska a přestěhovalo se do Evropské unie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…