Exministr Vlastimil Tlustý ví, kolik času zbývá Babišovi: Přijde zásadní obrat. A pak už všechno půjde rychle

01.04.2015 12:43

Pravicové strany, které se ostře postavily proti antiamerické hysterii v souvislosti s průjezdem amerických jednotek přes naše území, mohou cítit zadostiučinění. Komunisté a proruské síly v čele s advokátem Jiřím Vyvadilem zažily naprostý debakl, veřejnost se k protestům nepřipojila, naopak americký konvoj vítala s takovým nadšením, že to překvapilo i americké vojáky. Mění se kvůli obavám z rozpínavosti Ruska postoj české veřejnosti od dob masových protestů proti umístění amerického radaru? A může pravice doufat, že jí důraz na obranyschopnost České republiky, na význam euroatlantického spojenectví v rámci Severoatlantické aliance získá zpět pravicového voliče?

Exministr Vlastimil Tlustý ví, kolik času zbývá Babišovi: Přijde zásadní obrat. A pak už všechno půjde rychle
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Česká veřejnost rozlišuje mezi průjezdem a pobytem

Podle bývalého politika a exministra financí ODS Vlastimila Tlustého se názor české společnosti nezměnil. „Myslím, že v myslích české veřejnosti je naprosto zásadní rozdíl mezi návštěvou a mezi pobytem. Jakákoli návštěva, například průjezd je vítán, jakýkoli pobyt, zejména ty dočasné, jsou zásadně odmítány, protože je to spojeno s traumatem událostí srpna 1968,“ vysvětlil Tlustý. Podle něj si odpůrci NATO spletli právě tuhle citlivost české veřejnosti, která by podle něj odmítla jakýkoli pobyt, jakoukoli základnu, ale průjezd, byť několikadenní se zastávkami, jí nevadí.

K trvalému nebo „dočasnému“ pobytu má česká veřejnost odpor

Exministr připomíná, jak velmi záporný byl názor české veřejnosti k tzv. radaru, který byl spíš technickým zařízením než pobytem vojáků. „Ale už to byla trvalá věc, a jakmile je to trvalá věc, nebo jak se tehdy říkalo dočasná, naprostá většina českého národa k tomu má odpor,“ řekl ParlamentnímListům.cz. S tím, že návštěva nebo průjezd je naopak vítán, má vlastní zkušenost: „Když jsem v roce 2006 založil volební kampaň ve středních Čechách na koloně historických amerických nákladních válečných automobilů, vzpomínám si, že tehdy proti tomu byli i v ODS odpůrci. Říkali, že je to staromódní a militantní, ale pak to mělo obrovský úspěch. A právě proto, že lidi projíždějící kolonu považují za atrakci a mají k ní pozitivní vztah. Tenkrát nám také mávali z chodníků, chodili na náměstí na guláš, měli jsme tehdy dvě zásadní věci – daňové kolečko a kolonu amerických automobilů, obojí mělo velký úspěch,“ vzpomíná bývalý politik na úspěšné volby, které ho znovu vynesly do Poslanecké sněmovny a nakrátko i do ministerského křesla.

Při volbách si na konvoj nikdo nevzpomene

Exministr financí nevěří, že by tato událost, i kdyby si v souvislosti s ní lidé více uvědomili význam našeho spojenectví v NATO pro bezpečnost České republiky, ovlivnila volby ve prospěch pravice. Protože právě pravicové strany nejvíce podporují euroatlantickou orientaci České republiky, naši účast v NATO, na rozdíl od levice, která šilhá spíš na východ. A nejde jen o komunisty, ale i o část sociální demokracie. Hnutí ANO se také nijak zásadně neprojevilo, jen ministr obrany Martin Stropnický zdůrazňoval naše závazky v rámci NATO, ale šéf hnutí ANO, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš se k průjezdu konvoje nijak nevyjadřoval. „Nemyslím si, že by to mělo ve volbách nějaký vliv. Takováto událost je jen emotivním vzrušení, při volbách si na to už nikdo nevzpomene,“ soudí Vlastimil Tlustý, že krátká návštěva amerických jednotek nikomu nepomůže. Zvlášť když nejbližší řádné volby do krajů čekají Česko až na podzim roku 2016.

Až se ukáže, že nebude líp, nebo jen pro někoho, hnutí ANO o podporu přijde

Veřejnost se podle bývalého politika ODS řídí ve volbách nadějí. „To jsou zásadní věci, které určují volební orientaci. Jak hnutí ANO získalo obrovskou podporu na jednoduchou větu Bude líp, myslím si, že až se ukáže, že nebude, zas o ni přijde,“ je přesvědčen Tlustý. Lidé budou stejně volit podle toho, zda bude či nebude líp a kdo to bude slibovat věrohodněji. „Příklad hnutí ANO je úplně dokonalou ilustrací, že když někdo ověsil republiku plakáty se slibem, že bude líp, získal najednou třetinu voličů. Ale jakmile se ukáže, že nebude líp, zas o podstatnou část voličů přijde,“ předpokládá někdejší vlivný politik.

Živnostníci si neuměli představit, že by po Kalouskovi mohlo být hůř. Teď vidí, že ano

Jednoho se nemusí už pravicové strany bát, že je na pravé straně politického spektra nahradí hnutí ANO. I když se označuje za pravici, jako pravice se nechová. Ministr financí se pustil kvůli lepšímu výběru daní do těch nejzranitelnějších – malých a středních živnostníků a podnikatelů. Nebudou mezi prvními, jejichž podporu ANO ztratí? „Znám spoustu živnostníků, kteří si neuměli představit, že by po Kalouskovi mohlo být hůř, teď zjišťují, že ano,“ konstatoval Tlustý, že mnozí podnikatelé už z nadšení pro ANO vystřízlivěli. A současně připomněl, že exministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek nebyl zrovna považován za toho, kdo vytváří skvělé podmínky pro živnostníky.

Regulace, kontroloři, inspektoři, Kobry

Podle Tlustého současná garnitura prostředí pro živnostníky ještě zhoršuje. „Dokonce jsem slyšel, že když někdo bude přistižen, že nevydal účtenku, na několik let mu odejmou živnostenské oprávnění. To jsou zprávy naprosto devastujícího charakteru, které zásadně obrací mínění voličů,“ kroutí hlavou nad kroky současného ministra financí. Ale čím víc to bude ANO říkat a dělat, tím rychleji půjdou podle Tlustého jeho volební preference dolů. „A ukáže se, co je naprosto zjevné, že nejsou vůbec žádná pravice. Všechny jejich koncepty jsou založeny na regulacích, regulátorech, kontrolorech, inspektorech, Kobrách – to jsou všechno principy donucovacích mechanismů. A donucovací mechanismy jsou typické pro levici, ne pro pravici, ta sází na to, že lidi platí daně, jedině když jsou nízké. Zatímco levice sází na to, že na každého živnostníka nasadí jednoho finančního úředníka, na něho jednoho kontrolora, na něho jednoho inspektora, pak jednoho protikorupčního technika a pak se ukáže, že to stejně všechno nefunguje a že jediné, čemu to prospělo, je korupce,“ kritizuje Tlustý.

A navíc se podle něj vždycky ukáže, že na konci těchto nápadů je menší výběr daní. „Protože lidé, jakmile vidí blížící se teror, začnou přemýšlet, jak se mu vyhnout, a protože Češi jsou národ tvořivý, tak to vymyslí a daním se vyhnou,“ dodal.

Babiš jako ministr sám sobě přihrává miliardy

Od počátku, co vstoupil majitel Agrofertu a jeden z nejbohatších Čechů aktivně do politiky, se mluví nejen o jeho kontroverzní minulosti, ale zejména o střetu zájmů. A zvlášť poté, co se šéf hnutí ANO stal vicepremiérem a ministrem financí a současně majitelem významných médií. Ale v poslední době politici i média začínají uvádět i konkrétní příklady, jak si Babiš přílepkem do zákona o ochraně ovzduší zvyšuje povinné procento přimíchávaných biopaliv, což zajistí rozšíření byznysu jeho Agrofertu o miliardy. Nebo jak mu další peníze do jeho firem zajistí prodloužení úlev na spotřební dani u biopaliv až do roku 2020. „Tohle evidentně lidem nevadí,“ prohlásil Tlustý. „Všechny vášnivé diskuse a skandály kolem Státní bezpečnosti, ani střet zájmů, kdy Babiš z definice své funkce přiděluje subvence, kterých je sám příjemcem, tedy přiděluje miliardy sám sobě, nikomu nevadí. Protože lidé doteď věřili tomu, že se o ně postará a že bude líp. A když si prostě přidělí pár miliard navíc, řeknou si: čert to vem, takových tu bylo víc, ale důležité je, aby udělal něco pro nás,“ soudí bývalý politik ODS. Všechno podle něj stojí na tom, jestli bude líp, jak to ANO slíbilo na billboardech. A protože je prý jisté, že nebude, tak to ničím nezazáplatují.

Nastane obrat veřejného mínění

Stejně tak jsou pro lidi zatím vedlejší personální přehmaty, ať už šlo o bývalé ministry dopravy, spravedlnosti nebo primátorku hlavního města Prahy, která vyvolává jeden skandál za druhým. „To jsou jen drobné ilustrace, které v lidech vzbuzují pochybnost, jestli Babiš opravdu chce, aby jim bylo líp, nebo aby bylo líp jen pro ty, kteří to tam napsali. A až jim dojde, že bude líp jen pro ty, kteří to tam napsali, nastane obrat veřejného mínění,“ soudí Tlustý.

Babiš nebude moci řešit problémy vyšším státním dluhem

Špatný výběr daní nezaplní státní kasu a nezajistí dostatek peněz na to, aby se měli líp všichni. Nebude to ale řešit ministr financí zvyšováním státního dluhu, aby nemusel dělat nepopulární kroky, za které kritizoval předchozí vlády a díky tomu se dostal k moci? „To mu nevydrží dlouho, začal vládnout ve fázi, kdy jsou dluhy astronomické a kdy je navíc celá Evropa v situaci, kdy se ukázalo, že zadlužovat se nejde do nekonečna. I když ještě donedávna to vypadalo, že to jde,“ říká Tlustý, že teď žijeme v období, kdy i česká veřejnost vidí, že dluhy se musí splácet. Třeba na příkladu Řecka, které dluhy dohnaly.

„Babiš před sebou nemá mnoho let, které bude moci řešit státním dluhem. Musí přijít s něčím jiným, ale regulace a inspektoři to nejsou,“ varuje. Umí si představit, že ještě dva roky to hnutí ANO ještě vydrží, ale je si jistý, že deset let už ne. Tyhle procesy podle něj nemají plynulý charakter. „Dochází ke zlomu, například když Evropská unie nepůjčí Řecku, to zbankrotuje, přejde na vlastní měnu, což se podle mne rychle blíží. Pak se ukáže, že další země jsou na tom podobně, zjistíme, že tempo zadlužení Česka je zničující, přibližující se k nejhorším v Evropě, a pak se všechno může změnit rychle,“ naznačuje, že pád hnutí ANO může přijít rychleji, než se zdá. A pak se možná otevře cesta k návratu tradičních pravicových stran k moci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…