Experti v názoru na vznik státní banky nejsou jednotní. Obávají se dalšího tunelu

13.09.2013 19:50

Většina odborníků se staví kriticky k nápadu sociální demokracie zřídit silnou státní banku, která by konkurovala svými službami stávajícím komerčním subjektům. Alespoň to vyplývá z ankety, kterou mezi experty provedl server Peníze.cz.

Experti v názoru na vznik státní banky nejsou jednotní. Obávají se dalšího tunelu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrála KB na Václavském náměstí

Většina oslovených ekonomů návrh kritizovala a ironizovala. Například ekonomický žurnalista Petr Fejtek: „Dokážu si představit leccos, například změnit zkratku ČMZRB (Českomoravská záruční a rozvojová banka) na HČMB (Ho Či Min Bank). Kdopak by ji asi kapitalizoval?“ Fejtek nicméně přiznává, že určitá regulace je ve finanční branži nezbytná.

Ostře kriticky se k možnému vytvoření státní banky staví také analytik Partners Aleš Tůma.

Naproti tomu ekonom a žurnalista Lukáš Kovanda nápad ČSSD zcela nezatracuje, ale optimistický přesto moc není: „Státní banky nejsou ničím neobvyklým ani v tradičně tržních ekonomikách. Vzpomeňme třeba německé zemské banky zřizované ze zákona nebo státem ovládané nástupkyně Japonské pošty, která se na menší části rozdělila v polovině minulého desetiletí. Jenže v zemích, jako je Německo nebo Japonsko, funguje státní správa ukázkově – alespoň tedy v porovnání s tou českou. U nás by se nakonec pravděpodobně jednalo jen o další černou díru, jíž by mizely peníze daňového poplatníka.“

Vznik státní banky by naproti tomu zcela jednoznačně přivítal  Vít Samek, vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů: „Samozřejmě stát jako 'akcionář' zamýšlené banky by mohl zvýšit konkurenci na trhu. Ta podle všech pouček, které jsou nám dlouhodobě předkládány k uvěření, má pozitivní účinky především na klienty. Takže proč by nám to mělo vadit?“ uvedl Samek v anketě serveru Peníze.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…