Hrozivá předpověď: Polovina domácností v energetické chudobě. Již brzy

13.03.2013 18:02

Důvody chudoby mohou být různé, stejně jako cesta k ní. Ne každého by však napadlo, že ho může již v blízké budoucnosti potrápit chudoba energetická. Přitom to v souvislosti s děním v Bulharsku a po zvážení řady faktů, se kterými přicházejí někteří odborníci, není jen bezúčelné strašení. Již nyní totiž sociálně slabší musí šetřit a omezují topení například jen na jedinou místnost v bytě nebo snižují teplotu až k únosné míře.

Hrozivá předpověď: Polovina domácností v energetické chudobě. Již brzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

Řada sociálně slabších domácností se snaží již nyní na topení šetřit omezením spotřeby. Topí tedy málo nebo jen v některých místnostech. Vzniká tím tak začarovaný kruh. „Nezateplené domy nutí lidi omezovat spotřebu tepla a nevytopené domy mnohem rychleji chátrají, časem se stávají neobyvatelnými,“ upozornila ParlamentníListy.cz Marcela Jonášová, která zastupuje asociaci sdružující výrobce tepelných izolací a systémů. 

Za posledních 12 let v Česku stoupla podle Energetického regulačního úřadu cena energií pro domácnosti zhruba o pět procent, výhledově se očekává, že i nadále ročně poroste o tři procenta. Vytápění přitom v úhradách za energie tvoří podíl kolem 60 procent. Jak se ukazuje z analýzy, jejíž výsledky byly ve středu prezentovány, spotřeba tepelné energie v domácnostech je sice dlouhodobě stabilní, poněvadž se Češi skutečně naučili energií neplýtvat, ale její cena neustále roste a drží se dlouhodobě procento nad inflačním průměrem.

Spotřeba energií v domácnostech v posledních letech totiž navíc stále mírně klesá, i když si analytici uvědomují, že to je v rozporu s tím, kolik novostaveb se v Česku v posledních letech vybudovalo (tím by spotřeba naopak měla stoupat). „Lidé si snižují vlastní komfort tím, že vytápějí na nejnižší únosnou teplotu. Běžné se opět stávají krádeže dřeva,“ popsal ParlamentnímListům.cz i Michal Čejka ze společnosti PORSENNA o.p.s..  

Více než třetina populace může mít brzy potíže platit účty

Již nyní se však dá odhadnout, koho nejvíce i do budoucna může současný trend, nenasměruje-li se jinak, ohrozit.

„Budoucí důchodci, pokud si nevytvoří dodatečné úspory na penzi, budou za energii utrácet stále vyšší podíl svých příjmů,“ vyslovil varování Luděk Niedermayer ze společnosti Deloitte.

A proč hovořil právě o seniorech? Důvody vycházejí z demografických údajů, kdy v roce 2025 mají tvořit třetinu české populace lidé starší 60 let. Ti přitom však i v současné době platí za energie 15 až 20 procent svých příjmů. „Riziko, že by pak mohli ve svých bytech nadále živořit a nuceni šetřit například na lécích, je poměrně vysoké. Přitom statistiky uvádějí, že je v České republice asi 40 procent budov, které stále nejsou zateplené. To jsou tisíce objektů, v kterých žijí lidé, jimž zmíněná rizika mohou hrozit. Pokud nepomůže se zateplováním stát, zhruba do 17 let budou vystaveni energetické chudobě Češi ve zhruba milionu bytových jednotek,“ uvedl analytik Michal Čejka.  

Vedle seniorů mohou být ohroženy „energetickou“ chudobou i již nyní nízkopříjmové sociální skupiny. Jejich domy se navíc mohou v průběhu příštích let stát nevyhovujícími pro bydlení, poněvadž budou příliš nákladné z hlediska spotřeby energií. A investice do renovací a výdaje za tepelnou energii budou zřejmě nad jejich finanční možnosti.

Stát musí pokračovat v programech podpory oprav domů

Z aktuální analýzy také vyplynulo, že se tedy vyplatí i státu pokračovat v programech podpory oprav domů pro bydlení typu Zelená úsporám. „Nejvyšší pozornost si v tomto ohledu zasluhují rodinné domy, které aktuálně představují polovinu všech nezateplených bytových jednotek,“ myslí si analytik Čejka.

Podle něj by stát měl i nadále podporovat snižování energetické náročnosti budov, čímž by zároveň mohl řešit ještě jeden palčivý problém – nezaměstnanost. Řada lidí by získala práci a podle úvah analytiků by tím i rozhýbala a stimulovala ekonomiku.

Podle Jonášové z asociace sdružující výrobce tepelných izolací a systémů by řešením, které by zabránilo naplnění negativních prognóz, mohlo být i to, že by dále pokračovaly programy vyhlášené vládou typu Zelená úsporám. „Financovány by byly z prodeje povolenek. Zapojit do nich by se měl mít možnost každý. Jen se domníváme, že by takový program měl být dlouholetý a neměl by měnit v průběhu svého trvání podmínky,“ dodala Jonášová.  

Zostří se situace jako v Bulharsku?

Sociální protesty spojené s cenami energií podobné těm, kterých jsme před několika dny byli svědky v Bulharsku, mohou podle odborníků na energetiku v budoucnu nastat prý i v Česku. Pokud totiž shrnou výsledky studie, nahrává tomu stárnutí obyvatelstva a nijak optimistický vývoj ekonomiky a cen energií.

Cílem by se tak mělo stát dosažení sanování (zateplení) alespoň 80 procent všech bytových jednotek do roku 2030.

Jak se vyhnout nepříznivému vývoji?

Zásadní význam má v blízké budoucnosti proto mít i legislativní podpora. Například nastavení kritéria provozních úspor v zadávací dokumentaci při veřejných zakázkách na výstavbu nebo renovace budov. „Prioritou musí být míra provozních nákladů, tedy hlavně úspor energie při provozu budovy, nikoli jen cena zakázky,“ doporučil analytik Michal Čejka. Problémem totiž skutečně v současné době je, že většina developerů právě kvůli cenám prodávaných objektů i bytů, nízkoenergetické stavby nebuduje.

Proto by energetickou úspornost jako prioritu měli začít zohledňovat i zájemci o nové bydlení.

Jaká je současná situace?

V roce 2012 v Česku nebylo celkem zatepleno 77 procent všech obydlených bytových jednotek. Při současném tempu zateplování se do roku 2020 tento podíl sníží pouze na 55 procent. Až polovina tuzemských domácností tak může v budoucích letech čelit vysokým výdajům za teplenou energii a upadnout do takzvané energetické chudoby – to znamená nedostatek energetických zdrojů k zajištění elektřiny, tepla, chladu atd.. Platí to zejména tehdy, pokud dojde k obnovení růstu cen za energie pro domácnosti. Tyto a další závěry vyplynuly z citované, ve středu zveřejněné obsáhlé studie nazvané Potenciál úspor energie v budovách. (Realizovala ji poradenská společnost PORSENNA o.p.s. zaměřující se na hospodaření s energií).

Jisté tak je, že do dalšího desetiletí Česko vstoupí s většinou bytů v nezateplených domech. „Zhorší se tak vyhlídky na jejich dodatečné zateplení v budoucnu. Po roce 2030 stále nebude podle současných odhadů zatepleno přibližně milion bytových jednotek, převážně v rodinných domech,“ zopakoval ještě jednou vysoké číslo analytik Čejka. Z toho vyplývá, že v blízké době skutečně (i když v tuto chvíli jen teoreticky) hrozí energetická chudoba třetině, v extrémním případě polovině českých domácností.

Hrozí navíc však i to, že pokud se tempo zateplování a sanace budov nezvýší, řada starších budov po roce 2020 natolik zchátrá, že budou muset být postupně zbořeny – jejich sanace již nebude možná či bude příliš nákladná.

„Jde zejména o rodinné a panelové domy. Ty často slouží bez větších investic do renovace více než 40, či dokonce 50 let a jsou na hranici své životnosti. Dlouholeté vystavení povětrnostním a tepelným výkyvům je postupně bude činit neobyvatelnými,“ shrnula Marcela Jonášová varovná fakta.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…