Je to paskvil, spořte si sami. Hádka o Drábkovu reformu v ČT

21.06.2013 6:31

Spořit si v druhém pilíři, nebo se poohlédnout po jiné formě? Na vstoupení do druhého pilíře zbývá už jen pár dnů a stále se různí názory, zdali jde o účinnou formu spoření na stáří. Podle opozice jde o paskvil, vládní strany druhý pilíř chválí.

Je to paskvil, spořte si sami. Hádka o Drábkovu reformu v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Miroslav Ševčík

Podle muže, který v pořadu Máte slovo na ČT zastupoval veřejnost, je v zákonu hlavně politický zmatek. „Podle mě ty politické názory na ty lidi dneska mají největší vliv,“ upozorňoval. To je pro něj osobně jeden z důvodů, proč do druhého pilíře nevstoupí – nemá jistotu, co udělá případná vláda ČSSD. „Kde já mám jistotu, že se neudělá novela zákona? Že to vyvázání nebude úplně odlišné?“ ptal se politiků.

Podobně hovořil i současný důchodce, který druhý pilíř, zavedený za ministrování Jaromíra Drábka (TOP 09) přirovnal ke kupónové privatizaci a označil ho za „poměrně nebezpečný experiment a pokus na národu“. „Poškodí současné i budoucí české důchodce,“ dodal.

Vládě ale nic jiného nezbývalo, hájil ji děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Podle něj jednoduše musela přijít s krokem, jak samotné občany zapojit více do spoření na důchod. Jsme totiž stále výrazně závislí na státních penzích. Takhle to ve světě přitom nefunguje.

Špatně udělaná reforma, paskvil

Problém ale podle Ševčíka je, že zákon není dobře napsaný, i když vzniknout musel - označil ho dokonce za paskvil. „Já myslím, že celá ta reforma je udělaná špatně, měli jsme si vzít příklad z Nizozemska,“ poznamenal. Na to se ozval stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD Roman Sklenák. Druhý pilíř prý nic moc neřeší, kdo chce spořit, může ve třetím.

„Pane poslanče, když jste tak chytrý, tak mě zajímá, co vy máte v kapse,“ obrátil se na něj ekonom. „Mně jako nepolitikovi se ty parametry taky nelíbí, tak co máte v kapse? Jen třetí pilíř?“ ptal se opakovaně.

Druhý pilíř také zkritizoval Jan Hutař z Národní rady osob se zdravotním postižením. „Pro lidi s postižením ho nedoporučuju, protože na to se nedožijou,“ řekl sklesle. „Tohle by bylo pro nějaké věštce či jasnovidce, kteří by si zjistili, co která vláda v budoucnu udělá,“ poukázal také na problém s tím, že nikdo si nemůže být jist, co se s druhým pilířem stane za jiné vlády.

Projekt ale měl i zastánce, poslance ODS Davida Šeicha. Ten zákon obhajoval, i když přiznal, že dokonalý není. „Je to další produkt, ze kterého si mohou vybírat,“ popsal základní výhodu druhého pilíře.

Není dohoda, vláda by se měla dohodnout s opozicí

Opřel se ale i do opozice. Největší problém totiž prý je, že s ČSSD nejsou schopni najít kompromis v nějakém rozumném modelu. „Ti lidi sami tomu nemůžou věřit. Tady se pořád něco mění a není dohoda,“ kritizoval Šeich.

„Musí se obě ty největší politické strany, bůhví jak to bude po volbách, musí se domluvit na reformě,“ dal mu za pravdu ekonom Ševčík.

A komu by druhý pilíř doporučil? „Tak, jak jsou nastavené ty parametry, tak to bohužel není výhodné pro nikoho,“ uvedl děkan a obrátil se na muže po své pravici, který hovořil hned na začátku pořadu. „Pan Kříž, jestli rozumí ekonomice, tak ať investuje sám,“ poradil mu. „Doporučuju to tomu, kdo se neorientuje a neumí si spořit sám,“ dodal na adresu druhého pilíře.

Zmíněný pan Kříž, který má ještě do důchodu daleko, ale už si na něj musí spořit, se pak obrátil s otázkou na Romana Sklenáka z ČSSD. Co lepšího tedy přinese jeho strana, pokud by po příštích parlamentních volbách stála v čele vlády?

„Musíme se bavit o tom, jak dostat do systému více peněz,“ odvětil Sklenák a sklidil kritiku za obecné formulace. „Motivovat zaměstnance a zaměstnavatele, aby dávali peníze do třetího pilíře,“ dodal s tím, že už moderátorce Michaele Jílkové dochází čas. „Vy se staráte teď o čas… Na vašem místě bych se starala o odpověď,“ poznamenala, ale ucelené odpovědi se nedočkala. Obrátila se tedy na vládního poslance. Co by stručně poradil lidem? „Aby každý používal rozum, každý zvažoval a spočítal si to,“ řekl Šeich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…