Kalousek téměř agresivně hájí restituce. Takto si stěžuje Tejc

06.06.2012 21:56

Zákon o majetkovém vypořádání s církvemi zaměstnával poslance celý den až do podvečerních hodin. Opozice předkládala argumenty, jimiž varovala před nápravou starých křivd způsobením nových, a hlavně před prolomením hranice roku 1948, což koalice odmítá. ParlamentníListy.cz se proto dotázaly poslanců, zda by nebylo lepší posečkat s přijetím zákona, až bude mít větší shodu napříč politickým spektrem. Koalice nakonec poslala zákon do třetího čtení.

Kalousek téměř agresivně hájí restituce. Takto si stěžuje Tejc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

„Dnes skončilo druhé čtení, závěrečné bude nejspíš v příštím týdnu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Michal Babák za Věci Veřejné. Jak uvedl, pokud neprojdou pozměňovací návrhy, které předložil jejich klub, Věci veřejných pro tento zákon ruku nezvednou.

Odmítáme finanční narovnání, pro stávající verzi ruku nezvedneme, tvrdí „VeVerky“

„Kromě pozměňovacích návrhů technického rázu, se jedná především o vypuštění finančního narovnání, s nímž naprosto nesouhlasíme,“ konstatoval Babák. Nejasný je podle něj i soupis majetku dopředu, tedy neexistuje výčtový zákon. V tu chvíli prý pro něj ruku nezvednou. „Doufám, že se k nám připojí i někteří kolegové z koalice,“ řekl Babák.

Vracet se bude pouze majetek ve vlastnictví církve, tvrdí ODS

 „To je hloupost,“ říká pro Parlamentnilisty.cz poslanec za ODS a předseda Ústavně-právního sněmovního výboru Marek Benda na kritiku opozice. „Já už prostě nevím, jak bych to řekl více hlouběji a výrazněji,“ dodává. Zákon podle něj jednoznačně říká, že vracet se bude pouze majetek, který v rozhodném období 25. února 1948 do konce roku 1989 byl ve vlastnictví církví.

To, že majetek, který měl nějaká veřejnoprávních omezení, je prý sice pravda, neznamená to ale, že nebyl v církevním vlastnictví. „Veřejnoprávních omezení můžete mít dnes spoustu, ale jak učí profesor Eliáš, existuje pojem elasticity vlastnického práva,“ připomíná Benda. Elasticita vlastnického práva podle něj zahrnuje všechno, co zákony země dovolí při nakládání s majetkem. Když pominou důsledky veřejnoprávního omezení, vlastnické právo se podle Bendy jen rozšíří. Na samo vlastnictví to ale vliv nemá.

Není možné, že by elasticky přešlo do majetku církví něco, co jim nepatřilo?

 „Rozhodně nemůže dojít k tomu, že by šlo o cizí majetek,“ říká Marek Benda. Jde o majetek, který je navíc vymezen rozhodným obdobím a ve vlastnictví církve„Je to druhý paragraf předmětného zákona, snažíme se to stále vysvětlovat, ale jako kdyby opozice neslyšela,“ dodává Benda.

 „Vidíme, že strany TOP09 a ODS jsou do té míry rozhodnuté schválit tento zákon, že jim je lhostejný názor veřejnosti, nevadí jim, že se má vrátit víc, nejen, než bylo ukradeno, ale dokonce více, než jsou tržní ceny tohoto majetku,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Rozložení Miroslava Kalouska mu neumožňuje vyjadřovat se slušně

Ministr Miroslav Kalousek (TOP09) se při projednávání tohoto zákona mírně rozvášnil a počastoval opozici několika nelichotivými výroky. Podle Jeronýma Tejce tak neumožňuje rozložení ministra Kalouska vyjadřovat se slušně a nehystericky. „To ať si každý zhodnotí sám,“ konstatuje Tejc. „Ať si každý sám odpoví na otázku, proč ministr Kalousek tak zarputile, až agresivně prosazuje zákon, který není ve prospěch lidí, ale pouze několika církví."

Vadí mu také, že církve jsou odškodňovány více, než byli restituenti v 90. letech. „Zřejmě tomu ale nikdo nezabrání,“ konstatuje Tejc. Je podle něj evidentní, že ministr Kalousek, který před volbami rozesílal lidem složenky s domnělým dluhem pro každého z nich, by si měl připravit opravené složenky. „Protože jen za tyto restituce musí navýšit zadlužení každého občana minimálně o 15 tisíc. Dluh průměrné rodiny tak vzroste díky církevním náhradám o 60 tisíc korun,“ konstatuje Tejc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…