Katastrofa, kterou Mirek Topolánek předpověděl u Václava Moravce: Prý je to vážné

21.04.2015 13:57

Jen hrozba? Podle europoslance Petra Macha (Svobodní) už prudký nárůst cen elektřiny nastal. I další politici bijí na poplach v souvislosti s evropskou energetickou politikou a upozorňují na „zelené pokrytectví“. „Rozsvícený vánoční stromeček bude znamenat polovinu výplaty celé rodiny,“ varoval také expremiér Mirek Topolánek na ČT.

Katastrofa, kterou Mirek Topolánek předpověděl u Václava Moravce: Prý je to vážné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek v pořadu OVM

Evropská unie hlásá bezpečnou a dostupnou energii pro všechny a plánuje „volný tok energie jakožto pátou svobodu EU“. Jenže otázkou je, zda se v evropském mainstreamu v rámci vize ambiciózní Energetické unie, neřítíme spíš do energetické chudoby. „Evropská unie naskočila do vlaku boje proti klimatickým změnám, podvazuje evropskou ekonomiku. Ceny elektřiny v rámci tohoto boje radikálně stoupají. Současně zabezpečit nefosilní energetiku, nízkouhlíkovou a současně snížit ceny elektřiny je nesplnitelný cíl,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce bývalý premiér, dnes šéf výkonné rady Teplárenského sdružení Mirek Topolánek.

„Evropská politika povede k tomu, že cena elektřiny bude výrazně vyšší nejen, než byla, ale i vyšší než v USA, Číně a dalších ekonomicky dominantních okruzích civilizačních. To je hrozba,“ uvedl také v debatě Topolánek, který se obává, že bude potřeba hovořit o dotování sociálně slabších, kteří nedosáhnou na cenu elektřiny a tepla. „Jestli půjde cena elektřiny rychle nahoru, a to půjde, pak rozsvícený vánoční stromeček bude znamenat polovinu výplaty celé rodiny, a to je nesmysl. Nebudeme moct nic vyvážet, protože budeme nekonkurenceschopní na trhu,“ varoval Topolánek.

Mach: V České republice již prudký nárůst cen elektřiny nastal

Nadšení z aktuálního trendu nesdílí ani europoslanec Petr Mach (Svobodní). „Evropská politika podpory obnovitelných zdrojů je velký omyl, ať již jde o biopaliva nebo o podporu solárních panelů. Tato politika zdražuje energii a přírodě nepomáhá. Je nejvyšší čas vzít rozum do hrsti, přiznat si chybu a politiku podpory obnovitelných zdrojů přehodnotit,“ reagoval na Topolánkova slova pro ParlamentníListy.cz europoslanec, který se také domnívá, že vyšší ceny nejsou jen hrozba, ale realita. „V České republice již prudký nárůst cen elektřiny nastal. Na solární elektřinu doplácíme v součtu čtyřicet milliard ročně. Každý by mohl mít roční faktury za elektřinu nižší, kdybychom ukončili zvýhodňování solárních panelů a zrušili daň z elektřiny,“ vysvětlil Mach.

Urban: Energetická unie není samospasitelná. Musí dojít ke změně myšlení bez zeleného pokrytectví

Energetická politika některých významných evropských zemí je podle bývalého ministra průmyslu a obchodu, poslance Milana Urbana, již několik let ve slepé uličce. „Technologicky nepřipravené pseudozelené snahy příliš zatěžují ceny energií, a dokonce vyvolávají opačnou tendenci. Mám na mysli dynamicky rostoucí těžbu a spotřebu uhlí v Německu…,“ reagoval Urban pro ParlamentniListy.cz. „Vytvoření energetické unie není samospasitelné. Nejdříve musí dojít ke změně myšlení nejlépe bez zeleného pokrytectví,“ dodal Urban.

Adam: Politika směřuje ke zdražování pro koncové uživatele

Energetickými koncepcemi se zabývá také poslanec Petr Adam (Úsvit). „Evropská unie se snaží tvrdit, že ceny pro koncového spotřebitele budou klesat. Nicméně souhlasím s panem Topolánkem, že politika směřuje ke zdražování pro koncové uživatele. Možná budou existovat výjimky pro průmysl. Obávám se, že veškeré kroky rádoby zelené politiky budou velmi složité pro normální občany a spotřebitele,“ uvedl Adam. „Podporují se zdroje, které jsou nerentabilní. Místo toho, abychom se zaměřili více na řeky, ale především na jadernou energetiku, snažíme se prosazovat zdroje, které jsou velmi nákladné a kde je výroba velmi drahá, například fotovoltaika,“ dodal.

Připomenul aktuální situaci u nás. „V rámci energetického zákona jdeme dobrou cestou, tzv. baterkovné od ČEZu nebo podpora toho, aby si lidé solární panely stavěli. Žádné obrovské solární parky, ale malinké solární elektrárny, které zvýší soběstačnost každého občana,“ uvedl poslanec. Situace ale není jednoznačná. „Vždy tu budou lidé, kteří mají vhodný dům s vhodně namířenou střechou, pak jsou tu lidé, kteří tyto možnosti nemají a v tom je disproporce a nebezpečí,“ doplnil.

Zelená politika by měla prý vypadat jinak. Evropský úředník to nikdy nepochopí

Zelená politika by měla ve skutečnosti podle Adama vypadat úplně jinak. „Mluví se o globálních změnách klimatu, které jsou naprosto reálné. Evropská unie se ale, jak je jejím zvykem, nesnaží řešit problém, ale pouze hasit následky. Nejsem antropocentrista, abych řekl, že za vše může člověk. Člověk je součástí systému, takže nese spoluvinu, ale ne absolutní vinu,“ popsal Adam. Podle něj se musíme přizpůsobit tomu, co se děje, ne bojovat proti přírodě. „To je úplně absurdní, jen to evropský úředník nikdy nepochopí.“

Juncker: Evropa bude muset dlouhodobě jednat jednotně

Cílem energetické unie je například snížit závislost na jediném dodavateli, volný tok energie, přechod k trvale nízkouhlíkové společnosti. „Jádro energetické unie představují její občané. Ceny, které za energii platí, by měly být přijatelné a konkurenceschopné. Energie by měla být bezpečná a udržitelná, konkurence intenzivnější a spotřebitel by měl mít větší možnost volby,“ uvádí se v tiskové správě Evropské komise. Předseda komise Jean-Claude Juncker prohlásil: „Energetika již příliš dlouho chybí ve výčtu základních svobod naší Unie. Současné události ukazují, co všechno je v sázce – mnoho Evropanů se obává, že možná nebudou mít dostatek energie k vytápění svých domovů. To znamená, že Evropa bude muset dlouhodobě jednat jednotně. Chci, aby energetika, která tvoří základ naší ekonomiky, byla odolná, spolehlivá, bezpečná, v rostoucí míře obnovitelná a udržitelná.“

Základní údaje k tématu Energetické unie

EU je největším světovým dovozcem energie – dováží 53 % své energie a ročně za ni vynaloží prostředky ve výši přibližně 400 miliard eur. Dvanáct členských států EU nesplňuje cíle minimálního propojení – alespoň 10 % instalované kapacity na výrobu elektřiny by totiž mělo být k dispozici přeshraničně. EU zaznamenala 137 projektů v oblasti elektrické energie, z nichž 35 se týká propojení sítí elektrické energie: Díky nim by se tento počet dal snížit z dvanácti členských států na dva.

Adekvátně propojené evropské energetické sítě by spotřebitelům pomohly ušetřit až 40 miliard eur ročně. 6 členských států EU odebírá veškerý zemní plyn od jediného externího dodavatele. 75 % našeho bytového fondu je energeticky neúčinných; 94 % dopravy závisí na ropných produktech, z nichž 90 % dovážíme. Jen do roku 2020 bude třeba do energetiky v EU investovat více než 1 bilion eur.

Velkoobchodní ceny elektrické energie jsou v Evropě o 30 % vyšší než v USA. U plynu je to více než 100 %. Evropské podniky působící v odvětví obnovitelné energie mají celkový roční obrat 129 miliard eur a zaměstnávají více než jeden milion lidí. Je třeba, aby si Evropa i nadále udržela vedoucí úlohu v globálních investicích do obnovitelných zdrojů energie.

Emise skleníkových plynů v EU se v období 1990–2011 snížily o 18 %. Cílem EU je do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o minimálně 40 %, zvýšit alespoň o 27 % podíl obnovitelných zdrojů a zlepšit energetickou účinnost rovněž nejméně o 27 %.

(zdroj: europa.eu)


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…