Každý pátý Čech nemyslí "na zadní vrátka". Z příjmu mu do další výplaty nezbývá nic

17.12.2013 16:49

Co by Češi rádi v novém roce naplánovali změnit v oblasti domácích financí? To byla otázka, kterou položila skupina KRUK svým klientům-dlužníkům. Zejména proto, že konec roku je vždy správný čas pro zhodnocení uplynulých měsíců a přípravu seznamu předsevzetí na následující rok.

Každý pátý Čech nemyslí "na zadní vrátka". Z příjmu mu do další výplaty nezbývá nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

A proč by se tato předsevzetí, která se týkají fyzické činnosti, zbavení se zlozvyků, četby nepřečtených knížek nebo změny práce nemohla týkat i finančních návyků?

Snad každému se někdy stane, že poruší sliby, které dal, či zapomene na prohlášení, které udělal. A ta se většinou se začátkem nového roku dělají často. Problém se ale objeví spíše tehdy, když se touha po změně týká základních věcí, jako jsou finance a domácí rozpočet. Finanční návyky totiž mají klíčový vliv na osobní i rodinný život. Snahou každého by tedy mělo být zbavit se starých zvyků a na jejich místě zformovat nové, vhodnější.

Chyby, které je třeba napravit

Zjištění skupiny KRUK, která vyplývají z průzkumu mezi klienty z řad dlužníků, ukazují dvě zásadní chyby, které je třeba napravit. Až 47 % respondentů si myslí, že se Češi nadměrně zadlužují a přitom nemyslí na splácení závazků. Příliš často také nepromyšleně a impulzivně nakupují – to si myslí asi 45 % dotazovaných. Obzvláště Vánoce a doba nákupu dárků jsou časem velkých výdajů, které mohou vést – a také často vedou – k nadměrnému zadlužení.

To samozřejmě nejsou jediné chyby, které lidé dělají. Téměř 25 % dotázaných poukazuje na problém vydání většiny vydělaných peněz hned po obdržení příjmu. Ve výsledku dalších 17 % dotazovaných soudí, že Češi příliš často připouští, aby jim před výplatou chyběly peníze. Více než 17 % dotazovaných také uvádí, že si lidé neodkládají žádné úspory „na horší časy”.

Kontrola osobních financí je důležitá

Nejistá hospodářská situace má vliv na očekávání lidí, že rok 2014 bude z finančního hlediska obtížnější. Správně si proto dávají předsevzetí, že zlepší kontrolu domácího rozpočtu a soustředí se na šetření i malých částek.

Nejvíce dotázaných, až 27 %, plánuje v novém roce systematicky kontrolovat svoje výdaje. To je dobré předsevzetí, protože jsou si vědomi, že finanční plánování není jejich silná stránka. Stejně důležitá je i potřeba pravidelného šetření, bez ohledu na to, jestli mají konkrétní cíl nebo chtějí obecně dávat stranou peněžní prostředky „na horší časy”. Téměř 19 % dotazovaných chce šetřit na konkrétní cíl a 17 % „pro všechny případy”. Bez ohledu na motivaci, která je vede, snaha šetřit představuje určitě jednu z vlastností, které se vyplatí podporovat. Pouze zhruba pětina dotazovaných nemá do nového roku žádná finanční předsevzetí.

Nepovedlo se ušetřit ani korunu

Ze stejného průzkumu mezi klienty KRUK vyplývá, že polovina respondentů utrácí všechny vydělané peníze. Neexistence úspor znamená, že tato neobvykle početná skupina může snadno skončit v dluzích, pokud se v jejich životě objeví neplánované výdaje. Kritickým měsícem často bývá prosinec – výdaje na Vánoce nebo dárky se snadno mohou vymknout kontrole.

Obecně platí, že Češi neumí šetřit a kontrolovat své výdaje. Například stav konta kontrolují velmi sporadicky, téměř jedna třetina to dělá maximálně jednou za měsíc. Málokdo plánuje své výdaje na dobu delší než jeden měsíc dopředu. Velká část Čechů má místo toho dluhy, byť naštěstí ne moc vysoké, protože nepřesahují deset tisíc korun.

„Výsledky průzkumu ukazují, že se většina z nás snaží pravidelně splácet dluhy a nevidí potřebu uvádět to mezi novoročními předsevzetími,“ vysvětlila Veronika Kuřinová ze společnosti KRUK Česká a Slovenská republika. Podle ní stojí však za to si slíbit, že kdyby nastaly nějaké potíže s pravidelnou úhradou závazků, nebudeme se schovávat před zodpovědností. „Nejlepší je spojit se s věřitelem nebo s firmou spravující dluh a společně hledat řešení problému. Dluh je vždy třeba uhradit a díky aktivitě a upřímnosti vůči věřiteli se spotřebitelé vyhnou zbytečným problémům či dodatečným nákladům v podobě úroků a nákladů na soudní a exekuční řízení,“ zdůraznila Veronika Kuřinová.

Co je společnost KRUK?

Společnost KRUK Česká a Slovenská republika, s. r. o. (KRUK) je členem skupiny KRUK – mezinárodní společnosti, založené v roce 1998 a působící v České republice, Polsku, Rumunsku a na Slovensku. Společnost KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií a dalších služeb. Motto společnosti „Pomáháme splatit dluhy“ je výsledkem inovační politiky orientované na smírná řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…