Lichva je stigmatem janovského ghetta. Nakupují jako o život, ale nemají peníze

11.11.2012 18:48

Protidluhovou kampaní hodlá vymýtit dlužníky ze severočeských ghett Diakonie Českobratrské církve evangelické. Zaměřena je zejména na litvínovské sídliště Janov, kde už udělala průzkum v terénu, aby zjistila největší hrozby finančního hýření zdejších obyvatel, převážně romských.

Lichva je stigmatem janovského ghetta. Nakupují jako o život, ale nemají peníze
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Chanovské sídliště

Neúměrné nakupování spotřebního zboží na splátky a také ztráta zaměstnání, s kterou souvisí snížení příjmu, jsou hlavními příčinami zadluženosti lidí ze sociálně vyloučených lokalit, jakými jsou mostecký Chanov nebo litvínovský Janov.

Více než polovina mužů a žen, oslovených v ulicích Janova, své dluhy vůbec neřeší, leckdy dokonce ani takovou potřebu necítí. „Zadlužování a s tím spojená lichva jsou hlavními problémy sociálně vyloučených lokalit. Finanční gramotnost je proto pro obyvatele těchto lokalit velmi důležitá,“ je přesvědčen sociální demokrat Martin Klika, který je nejen místním zastupitelem, ale zároveň ředitelem Městské policie v Litvínově.

S dlužníky má mnoho zkušeností, je totiž mimo jiné jedním z hlavních iniciátorů principů Nulové tolerance. Projekt je souborem nápravných opatření proti zneužívání sociálních dávek, mezi které patří pravidelná kontrola heren nebo zjištění majetkové situace příjemce sociální dávky, nelegální zaměstnávání, preventivní akce ve spolupráci s terénními pracovníky, sledování migrace především nepřizpůsobivých obyvatel, monitoring extremismu a drogové problematiky ve spolupráci s Policií ČR, samozřejmě i vymáhání pohledávek vůči městu.

Kdo šetří, má za tři

Vedle čistě represivní strategie ale Martin Klika vítá i podobné projekty, který rozjíždí mostecká diakonie. „Kromě toho v Janově například letos probíhá projekt pro děti v rámci prevence kriminality zaměřený na finanční gramotnost. Jmenuje se Kdo šetří, má za tři,“ připomněl. Pád do dlužné spirály, která může být následně důvodem nuceného vystěhování, se v litvínovských „slabších“ lokalitách pomáhá nově odvrátit právě i díky tomu, že se platební morálka začíná pěstovat už u dětí. V uvedeném projektu se děti učí nejen zacházet s penězi, ale také je umět spořit a podobně. „Děti za určitou aktivní činnost získávají žetonky s hodnotou korun. Je to náhrada peněz. Pak mohou získávat úroky, spořit si je v bance, směnit a podobně,“ vysvětlovala jeho princip místostarostka Litvínova Erika Sedláčková. 

Za zadluženými lenochy přijede autobus

Další novinku, mobilního poradce pro základy finanční gramotnosti, rozjíždí aktuálně krajská pobočka Úřadu práce v Ústí nad Labem. Autobus odborníků se zaměří přednostně na příjemce dávek hmotné nouze, kteří dostanou sKartu. „Budou se seznamovat se základy bankovnictví, učit se s kartou zacházet, ale také například sestavovat rodinný rozpočet nebo se orientovat v  úředních dopisech,“ uvedl zástupce ředitele krajské pobočky Jaroslav Kunc a dodal, že pokud bude mít zájem o služby mobilního poradce i někdo mimo oslovené pobiratele dávek, samozřejmě se nebrání informace poskytnout.

Mobilního poradce v podobě autobusu s expertem ale nepotkají lidé z větších měst jako jsou Litvínov a Most. Je totiž určen pro obce v  Ústeckém kraji s  méně než deseti tisíce obyvatel. „Rozhodli jsme se vynechat sociálně vyloučené lokality větších měst, protože města a neziskové organizace v těchto místech samy připravují projekty na posílení finanční gramotnosti,“ doplnil Jaroslav Kunc.  Na Mostecku tak autobus zavítá například do Lomu nebo do Bečova.

Dluhy nejsou osud

Občanská poradna mostecké diakonie může své záměry realizovat díky tomu, že vyhrála zakázku v projektu Komplexní program. Motto protidluhové kampaně s něm zní: Dluhy nejsou osud. „Součástí budou osvětové plakáty a letáky či přednášky pro veřejnost. Kampaň má poukázat na nejčastější okruhy dluhů a nabídnout obyvatelům sociálně vyloučených lokalit postupy a asistenci při jejich řešení,“ přiblížil Blahoslav Číčel, ředitel mostecké diakonie.

Pasti, pasti, pastičky

Občanská poradna v Mostě není v oblasti prevence zadlužování žádným nováčkem. Již několik let nabízí protidluhové poradenství a pomáhá řešit oddlužení. Vytvořila vzdělávací seminář „Pasti, pasti, pastičky aneb Úvod do finanční gramotnosti“, který prezentovala na několika školách ve městě a v současné době podala žádost o jeho akreditaci na ministerstvu práce a sociálních věcí. 

Velké dluhy jsou v regionu kromě jiného spojeny s platbou nájemného. Například v sousedním Mostě dluží za bydlení nejvíce lidí právě v Chanově. I na toto romské ghetto se proto nově poradci zaměří. „V rámci Komplexního programu poskytneme nově také odborné poradenství s akcentem na dluhovou problematiku i v Chanově,“ potvrdil Bohuslav Číčel. Na nájemném zde rodiny dluží městu kolem 95 milionů korun.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…