Lidé jsou vystresovaní. Ekonomka varuje před následky opatření ČNB

15.11.2013 10:01

Špatný vývoj ekonomiky ve třetím čtvrtletí potvrdil podle některých odborníků správnost rozhodnutí České národní banky o devizové intervenci. Česká ekonomika se totiž po krátkém růstu zase propadá.

Lidé jsou vystresovaní. Ekonomka varuje před následky opatření ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

„Čísla o vývoji českého hospodářství jen dokazují, že ten krok byl oprávněný,“ řekl ParlamentnímListům.cz Radim Synek, hlavní analytik a vedoucí oddělení finančních trhů záložny Creditas ke kroku ČNB. Předseda Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků a generální ředitel Sindat Group Karel Havlíček uvedl, že současný pokles HDP zahrál do karet České národní bance. „Z tohoto úhlu pohledu by intervence mohla splnit svůj účel,“ konstatoval. I ekonomka a ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová připustila, že devizová intervence České národní banky dává větší smysl, když se ukázala poslední čísla vývoje ekonomiky.

Studená sprcha a nepříjemné překvapení

Podle předběžného odhadu, který ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad, česká ekonomika opět klesá. Mezičtvrtletně se hrubý domácí produkt propadl o 0,5 procenta, oproti loňskému třetímu čtvrtletí dokonce o 1,6 procent. Analytici přitom očekávali pokračování oživení českého hospodářství, podle některých je to nepříjemné překvapení a studená sprcha.

Ekonomika není venku z recese

Ekonomika Markéta Šichtařová však ParlamentnímListům.cz přiznala, že pro ni to žádné překvapení není. „Spíš mne překvapily výsledky druhého čtvrtletí, které všichni – vláda i média – prezentovaly jako skvělé, tvrdily, že je ekonomika venku z recese,“ uvedla. „My jsme říkali, že česká ekonomika není venku z recese, že se pokles musí ještě vrátit, takže současná čísla nás naopak vůbec nepřekvapila,“ poznamenala, protože podle ní ekonomika není venku z recese a ani ve druhém kvartále nebyla. „Krize pořád trvala, ekonomika meziročně klesala a dál klesá, takže se další propad dal čekat,“ dodala Šichtařová.

Devizová intervence dává větší smysl

Po oznámení odhadu vývoje ekonomiky tak podle ředitelky Next Finance dává devizová intervence České národní banky, která vedla k oslabení koruny, větší smysl. „Intervence má dva efekty, první je na cenovou hladinu, na to, že by měla teoreticky zabránit deflaci. Druhý efekt by měl být na podporu ekonomiky skrz podporu exportu. A protože podle posledních čísel se zdá, že export neroste tak rychle, jak to vypadalo, intervence se jeví víc opodstatněná než před tím, než jsme ta čísla znali,“ přiznává ekonomka, že sice není stále příznivcem intervence, ale dívá se na ni o trochu smířlivěji než před zveřejněním odhadu Českého statistického úřadu.

Intervence není zdražení, je to oslabení měny

Chybou podle Šichtařové bylo, že když ČNB s devizovou intervencí přišla, začalo se o ní mluvit jako o zdražení. „Ale intervence směšuje několik věcí dohromady. Pohybuji se na finančním trhu víc než deset let, ale nikdy jsem se nesetkala s tím, že by se o intervenci mluvilo jako o zdražení. Intervence je oslabení měny, to není totéž jako zdražení,“ vysvětluje ekonomka, že média si to z nějakého důvodu přebrala jinak, než je ve světě zvykem, a začala mluvit o zdražení. „My bychom o ní mohli stejně tak mluvit jako o zlevnění. Intervence může sice částečně zdražit věci z dovozu, ale zlevňuje věci exportované,“ dodala.

Lidé vzali obchody s elektronikou útokem

Ekonomka objasnila, že intervenci chápala negativně ne z titulu „zdražování“ jako mnozí, ale protože se jí zdálo načasování naprosto nevhodné. „Měla jsem dojem, že když už, tak měla přijít o půl roku dřív, že by to dávalo větší smysl, že to nyní jen zbytečně destabilizuje měnové podmínky. Navíc mi připadalo, že to zbytečně vlije neklid mezi obyvatelstvo. Lidé jsou vystresovaní ze všech změn v oblasti daňové, fiskální, sociální atd., že na každou další změnu reagují až přehnaně hystericky,“ uvedla. Slabá koruna by podle ní měla teoreticky ekonomiku podpořit, ale obává se, že každá drobnost už tak hysterické veřejné mínění ještě víc destabilizuje. „To se potvrdilo, když o ní média nereferovala - jako kdysi v minulosti - jako o podpoře pro české exportéry, a tudíž o podpoře pro českou ekonomiku, ale jako o zdražování, což je nepochopitelné. Lidé se tím pádem vystresovali ještě víc a vzali obchody s elektronikou útokem. Ale to nebylo tím, že by začali víc utrácet, ale že své nákupy, které měli naplánované na lednové výprodeje, jen posunuli v čase. Jen tu potřebu přeskupili,“ konstatovala dále pro ParlamentníListy.cz Šichtařová.

Intervence může podpořit alespoň export

Ředitelka Next Finance přiznala obavu, že by intervence mohla destabilizovat veřejné mínění, což by bylo pro ekonomiku horší než lepší. „Ale teď, když vidím špatná čísla o české ekonomice, ne, že bych tvrdila, že intervence je úplně v pohodě, ale aspoň říkám, že dává větší smysl, aspoň podpoří export. O exportu jsme si ještě do včerejška mohli myslet, že funguje obstojně, ale teď už si to myslet nemůžeme. Alespoň tu jednu složku české ekonomiky – export – může intervence podpořit,“ připustila Markéta Šichtařová. Ale výměnou za to je podle ní bohužel stres obyvatelstva, které se na intervenci dívá spíš negativně, protože mu to nebylo dobře vysvětleno.

Záporná čísla jsou i jinde v Evropě

I předseda Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků a generální ředitel SINDAT GROUP Karel Havlíček není špatným vývojem ekonomiky překvapen. „Já jsem před třemi měsíci doporučoval, abychom nebyli příliš nadšeni. Vývoj české ekonomiky potvrzuje, že jako otevřená ekonomika jsme velmi závislí na svém okolí,“ upozornil ParlamentníListy.cz, že jako v minulém čtvrtletí čísla do určité míry korespondovala s vývojem ve střední Evropě, je to podobné i v tomto čtvrtletí, kdy se objevuje pokles i v německé ekonomice, na kterou jsme velmi vázaní. „Vidíme záporná čísla i jinde v Evropě, třeba ve Francii,“ poukázal pro ParlamentníListy.cz Havlíček.

Měli bychom se zaměřit na nezadlužování a eliminaci růstu nezaměstnanosti

Zástupce podnikatelů říká, že bychom si neměli „vytvářet mantru z HDP a z tendru HDP“: „Je to nepochybně jeden z důležitých ukazatelů, ale je třeba ho stále poměřovat s jinými neméně důležitými, a to je celková zadluženost,“ poukázal na fakt, že bude-li růst nepatrně HDP, ale když to bude v důsledku zadlužování, pak se tento údaj stává méně věrohodným. Podle Karla Havlíčka bychom neměli házet flintu do žita, protože podobný trend je v celé Evropě, ale měli bychom se víc zaměřit na to, abychom se nezadlužovali a abychom eliminovali růst nezaměstnanosti. „To jsou faktory, které vláda může alespoň částečně ovlivnit, HDP může ovlivnit hůř,“ podotkl.

Centrální banka vzbudila ve veřejnosti chuť nakupovat

Vzhledem k současné ekonomické situaci by devizová intervence ČNB mohla podle Karla Havlíčka splnit svůj účel. „Protože poklesl export, dá se očekávat, že po intervenci poroste, i když to asi nebude dlouhodobá záležitost, v následujících měsících by se to asi projevit mohlo,“ připustil. Podle něj pravděpodobně centrální bance vyšel i záměr vzbudit ve veřejnosti chuť nakupovat, protože lidi budou mít obavy, že se trochu zdraží, což podle něj bylo patrné už o minulém víkendu, když lidé začali s vánočními nákupy. „To jsou samo o sobě faktory, které HDP v následujících týdnech pomohou. Pokud nenastane velké hromobití v zemích kolem nás, jako je Německo, Polsko, Slovensko, a tento trend se pár týdnů udrží, dá se očekávat, že poslední čtvrtletí by mohlo být docela pozitivní,“ věří Havlíček.

Krok České národní banky byl na místě

Podle finančního analytika Radima Synka se mění situace v pohledu na krok ČNB, když se nepotvrdilo, že ekonomika roste, ale naopak došlo k poklesu HDP a dokonce i poklesu salda zahraničního obchodu. „Myslím, že Česká národní banka potvrdila svoje postavení, které má, a čísla potvrdila správnost jejich rozhodnutí,“ prohlásil. „Jejich analytici asi měli indikace, že by k něčemu takovému mohlo dojít. Obava z dalšího poklesu, nebo minimálně ne tak razantního růstu v příštím roce a hrozba deflační spirály jen dokládá, že ten krok byl oprávněný a byl na místě. Protože bankéři moc jiných kroků, jak ekonomice pomoci, neměli. Kdyby to neudělali, teď bychom tu měli tato čísla a ekonomové by zvažovali, co s tím dělat. A zase by se čekalo do příštího zasedání,“ je Synek přesvědčen, že ekonomové centrální banky odvedli dobrou práci a načasování devizové intervence bylo správné.

Bankéři čekali, jestli se ekonomika nezmátoří sama

Analytik záložny Creditas nesouhlasí s názory, že k devizové intervenci měla Česká národní banka přistoupit o několik měsíců dříve, jak namítá řada ekonomů. „Zpětně se to vždycky hezky říká, že se mělo něco udělat, ale rozhodnutí uměle zasáhnout do kursu není jednoduché. Museli počkat, až těch indikátorů bude víc, a snažili se čekat do poslední chvíle, jestli se z toho ekonomika nezmátoří sama. To je vždycky lepší, protože každý umělý zásah může přinést další efekty,“ uvedl Synek. „Devizová intervence je jeden z posledních kroků, které bankéři mohli udělat. V minulosti se snažili ekonomiku ovlivnit velmi uvolněnou monetární politikou, kdy snížili úrokové sazby až téměř na nulu, ale ekonomiku to nenastartovalo. A protože šedesát až osmdesát procent naší výroby jde na export, snaží se pomoci exportérům. A tohle je poměrně významná pomoc,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz Synek správnost opatření, k němuž odvážně přistoupila v minulých dnech Česká národní banka.

reklama

autor: Libuše Frantová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…