Lidé na tržišti: To je drahota. Budeme chovat slepice na balkoně, jako za války

13.03.2012 7:15

Tomuto místu se říká Břicho Brna a mnozí je městu nad Svratkou závidí. Zelný rynek, nebo také Zelný trh je už po staletí tradičním místem, které si zachovalo i přes všudypřítomné super a hypermarkety a mizející malé krámky svoji atmosféru. Vedle prodavačů ovoce a zeleniny, z nichž mimo překupníků je část skutečných pěstitelů z jihu Moravy, či z blízkého Slovenska, jsou zde již tradičně také prodejci vajec. Do Velikonoc je ještě sice daleko, ale fronty u jejich stánků jsou nebývalé. Stejně tak jako cena za vejce první velikosti. Pět padesát za kus, to nikdo nedokázal předvídat ani v těch nejhorších prognózách.

Lidé na tržišti: To je drahota. Budeme chovat slepice na balkoně, jako za války
Foto: dogmtnfarm.com
Popisek: Vejce, kam až vyšplhá jejich cena?

„Když se cena před Vánocemi vyšplhala až ke skoro třem korunám za domácí vajíčko, myslela jsem si, že se snad všichni zbláznili. Ale to, co se děje teď,  už opravdu nemá obdoby. A stejně tady stojím frontu. V mnoha obchodech totiž vajíčka, alespoň ta kvalitní, zmizela úplně. Mám čtyři vnučky, Velikonoce zde budou cobydup a chci jim jednak už předem připravit zdobené kraslice a pak taky musím počítat s tím, že si budou chtít koledníci odnést nějaké to pěkné vajíčko domů. U nás v Obřanech na okraji Brna se pořád ještě koleda a tradice s ní spojené dodržují. Takovou situaci jsme však tady ještě nezažili. A i když jsme slepice zrušili už před skoro třiceti léty, vážně s manželem uvažujeme, že si zase pár nosnic opatříme. Bude to sice na úkor zahrádky se skalkou. Ale co se dá dělat,“ uvažuje nahlas sedmašedesátiletá paní Božena ve frontě na vajíčka.

„Je to hrozný, ale nás už s dědou taky napadlo, že by se daly v klecích chovat i na balkoně. Mám ho dost velký. A když tam mohou mít lidi už i zahrádky s rajčaty a paprikami, proč by tam nemohly být i slepice,“ dodala další čekající. Obě ženy se však začaly vážně zabývat myšlenkami, že však hrozí nebezpečí, že pokud se domácí chovy drůbeže či jiných hospodářských zvířat rozmnoží, jistě zase někdo přijde s nápadem, jak je zdanit. „Bude to jak za války. O každém praseti se vědělo díky povinnosti odevzdávat kupon a slepice, to už chtěl berňák taky počítat. Ale já bych je i s Kalouskem hnala," rozčilovala se nad poněkud tragikomickou představou další žena.

Kam se vejce ztratila?

Za zmizení vajec z trhu zřejmě nemohou pouze přísnější unijní opatření ve vztahu k velikosti životního prostoru pro jednu nosnici. Na konci loňského roku totiž samotní zemědělci, ve strachu před dovozy ze zemí, které unijní požadavky neplní, apelovali na zástupce v evropské komisi, aby se postarali o zákaz dovozu vajec z těch zemí, kde se předpisy EU nemíní řídit. Podle informací expertů se na konci roku 2011 hrálo o více než 51 milionů slepic v nejméně 11 státech z 27 zemí EU. Právě na ně poukazovali stěžovatelé, kteří tvrdili, že sami investovali do rozšíření odpovídajících chovů nemalé peníze a důrazně žádají, aby se přestala dovážet vejce, která pocházejí ze zastaralých maloklecových odchoven. Vždyť podle informací Agrární komory stála české výrobce chovatele výměna klecí nejméně dvě miliardy korun.

Vejce se budou pašovat

Pokud současné zásilky vajec ze zahraničí nemají certifikáty o tom, že pocházejí z EU uznaných chovů nosnic, pak nesmí na český trh. Vráceny už tak byly zásilky z Polska a Maďarska. A tamní pěstitelé, než by riskovali další problémy s dovozem, si raději najdou jiná odbytiště. A čekají. Přestavěných chovů totiž v ČR není tolik, kolik se avizovalo. A tak vzniká problém. Dovozová vajíčka nejsou a domácích je rovněž poskrovnu. Dá se tedy očekávat, že vejce například z Polska a Maďarska se budou záhy z malochovů do příhraničních oblastí pašovat, tak, jako se kdysi pašoval cukr, líh i plátno. Ostatně, kdo by si nepamatoval kouzelné scény na toto téma z filmu Krakonoš a lyžníci?

Rušení chlívků je předčasné

„Zase taková legrace to není. Já jsem vážně ve svých skoro sedmdesáti letech uvažoval, že se přestanu plahočit a zruším chov prasat i slepic. Teď jsem si namísto odpočinku přibral ještě chov králíků. Ostatně běžte se podívat, jak jde jejich maso nahoru. A kdo chce žít aspoň trochu zdravě a vyhnout se geneticky dopovaným kuřatům, která jsou podle mne vyloženě nezdravá, tak hledá jiné maso.  A na jídle se přece jen i přes veškeré černé prognózy alespoň moc šetřit nebude. Zvláště, když opravdu zdravá strava je vůbec to nejdražší na trhu,“ domnívá se soukromý zemědělec Václav z Brněnska.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…