Ministr Fischer varuje: Ještě bude hůř, poroste nezaměstnanost

25.07.2013 16:59

Zatímco letos bude hrubý domácí produkt klesat, příští rok by měl o půl procenta stoupnout. Stejně tak poroste nezaměstnanost, která by měla v roce 2014 dosáhnout 7,6 procent, varuje Fischer.

Ministr Fischer varuje: Ještě bude hůř, poroste nezaměstnanost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

„Vláda plánuje pomoci hospodářskému oživení právě zvýšením investičních výdajů, především do oblasti vědy, výzkumu, vývoje a dopravní infrastruktury. Ty by neměly zvyšovat deficit vládního sektoru, protože současně chceme šetřit na neproduktivních provozních výdajích,“ řekl ministr financí. Letos to také vypadá lépe s deficitem veřejných financí - měl by poklesnout na 2,8 procent HDP.

Minulý rok se dostal na téměř dvojnásobek kvůli vyplacení církevních restitucí a problémům, které doprovázely čerpání peněz z fondů Evropské unie. Naopak míra nezaměstnanosti má letos stoupnout o půl procenta na sedm procent, v roce 2014 to má být dokonce 7,6 procent. Nový ministr financí Jan Fischer dosazený Jiřím Rusnokem nahradil v červenci Miroslava Kalouska. Ten Fischera v poslední době podrobuje ostré kritice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…