Na oblečení ne, Češi šetří na jídle. Ničíte si zdraví, varuje odbornice

19.03.2012 12:42

Neuplyne téměř jediný týden, aby Česká obchodní inspekce neinformovala o závadných potravinách, které si lidé mohou koupit v obchodech. Ačkoli tyto zprávy vzbuzují mnoho bouřlivých reakcí, a mnoha občanům vadí, že obchodníci hazardují s jejich zdravím, paradoxně se začíná čím dál tím více dařit obchodům, které prodávají nekvalitní či prošlé potraviny vědomě, avšak za velmi nízkou cenu. Hlavním argumentem pro nákup těchto potravin je snaha ušetřit. Má však cenu šetřit na něčem, co přímo ovlivňuje naše zdraví?

Na oblečení ne, Češi šetří na jídle. Ničíte si zdraví, varuje odbornice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Jana je jednatřicetiletá maminka na mateřské dovolené. V obchodech s levnými potravinami nakupuje poměrně často, „Nemáme peněz nazbyt. Samozřejmě, že základní potraviny nakupuji v supermarketu, ale například sušenky či jiné pochutiny zde. Nevidím důvod, proč za ně platit několikanásobně více. Nekoupila bych však nic, co by bylo prošlé opravdu dlouhou dobu.“ O zdraví strach nemá. „Proč bych se měla bát? Vždyť všechny potraviny, které si koupíte taky mnohdy nestihnete sníst a jíte je až po uplynutí minimální trvanlivosti.“

Češi nečtou etikety

Podobný přístup jako tato žena má mnoho lidí. Kvalitní potraviny jsou podle nich drahé a nemohou si je dovolit. Nutriční poradkyně ve výživě Petra Výskalová však z tohoto přístupu nadšená není. „Zde je snaha ušetřit opravdu nesprávná. Stačí se podívat do nákupních košíků. Čím více se lidé snaží ušetřit, tím více zbytečných a nekvalitních potravin nakupují. Je sice hezké koupit si například těstoviny za devět korun, protože ty za třicet jsou drahé, pokud bychom však porovnali jejích složení zjistili bychom, že v těch levnějších mohou být obsaženy suroviny, které nám mohou škodit,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Výskalová.

Podle ní Češi obecně k potravinám přistupují bezmyšlenkovitě. „Základním problémem Čechů je, že nečtou etikety. Přitom platí pravidlo - čím kvalitnější potravina, tím dříve se to pozitivně odrazí na našem zdraví.  A dodává: „Tímto přímo nahráváme výrobcům, aby k nám nekvalitní potraviny dováželi. Přitom platí logické pravidlo-například jogurt by měl být hlavně z mléka-proto by na prvním místě složení výrobku mělo být uvedeno právě mléko. To samé platí i pro uzeniny. Pokud chceme uzeninu, která obsahuje opravdu velký podíl masa, poznáte to podle etikety a také podle ceny. Ty kvalitní budou drahé,“ doplnila poradkyně přes výživu.

Jak jíst kvalitně a levně?

Jak tedy jíst kvalitně, aby to nezruinovalo rodinný rozpočet? Není to prý nic těžkého.„Spousta lidí si neuvědomuje, že kvalitních potravin není třeba nakoupit velké množství. Ano, například banán s pomerančem vyjdou dráž, než třeba čokoládová tyčinka, ale energie a množství vitamínů, které z nich dostaneme je nepoměrné a po jejich konzumaci nebudete mít delší dobu hlad. Čokoláda vás zasytí na chvíli, ale pak toho sníte daleko více, takže stejně neušetříte,“ vysvětluje Výskalová.

Šetřit na nesprávném místě je prý trendem naší doby. „Lidé potřebují dobře vypadat a to okamžitě. Proto si třeba raději koupí drahé oblečení, to jim zajistí okamžitý efekt, kdežto zdravá výživa je běh na dlouhou trať. Přitom jíst kvalitně je důležité. Pokud tělo nemá dostatek vitamínů, antioxydantů, nemá se jak bránit, upadá imunita a vznikají různé choroby a obezita. Ostatně, čím se krmí prasata? Rohlíky a bramborami. Proto vypadají tak, jak vypadají. A u lidí to funguje stejně,“uzavírá poradkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…