Nečas před odchodem rozpustil NERV. Rusnok chce ekonomy povolat zpět

19.07.2013 8:37

Jedním z posledních kroků premiéra Nečase bylo, že rozpustil Národní ekonomickou radu vlády. Členové NERV však plánují, že budou v jiné formě v konzultacích pro stát pokračovat. Jde zejména o tom, aby nezapadly návrhy, které patnáctka ekonomů již od roku 2010 připravuje. Ve volném čase a zadarmo.

Nečas před odchodem rozpustil NERV. Rusnok chce ekonomy povolat zpět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Fischer s premiérem Rusnokem

„Když nastoupila úřednická vláda minule, bylo to obtížné. Zůstávaly před námi zásadní věci typu penzijní reforma. Teď je to však jiné. Řada důležitých změn je už v běhu a dopracovat stačí drobnosti,“ myslí si Jan Procházka, jeden z členů expertní skupiny.

Sám pracoval na zefektivnění státních úřadů. Jeho metodiku posuzování nákladů na administrativu, inspirovanou Velkou Británií či Kanadou, již schválilo Ministerstvo financí. Nyní je třeba jen dosadit do systému současné náklady, aby mohl začít fungovat.  

Obdobně uvažuje i Daniel Münich, který sepsal plán na rozhýbání pracovního trhu. „Má odbornost je veřejně k dispozici a jestli mě někdo bude chtít poslouchat, budu mluvit,“ prohlašuje pro Hospodářské noviny. A podobně uvažují i další bývalí členové ekonomické rady - Miroslav Zámečník, Michal Mejstřík nebo Pavel Kohout.

Všichni se shodují, že pokud je Jiří Rusnok požádá, budou dále pokračovat. A lze předpokládat, že žádost padne. Rusnok to naznačil již na neformální rozlučce NERVu, kam dorazil z titulu člena poradního sboru - seděl v něm totiž hned od jeho vzniku.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…