Nezaměstnanost bude strašit Česko dál. Firmy raději přetěžují současné zaměstnance

03.09.2013 17:23

Česko je prý z ekonomické stránky už z nejhoršího venku. Český statistický úřad potvrdil podle nasbíraných aktuálních dat konec recese. Důvod k jásotu? Zatím asi jen k opatrnému. ParlamentníListy.cz se v této souvislosti ale zajímaly spíše o to, jak se tato dobrá zpráva odrazí na míře nezaměstnanosti.

Nezaměstnanost bude strašit Česko dál. Firmy raději přetěžují současné zaměstnance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tunel Blanka

Nezaměstnanost totiž v létě, oproti všem dosavadním zkušenostem a očekáváním, začala v Česku dále mírně růst. A to i přes to, že letní sezona obyčejně představuje rostoucí poptávku po nových zaměstnancích ve stavebnictví, zemědělství a ubytování a stravování. „Očekává se, že situace na trhu práce bude i nadále stagnovat. Firmy budou nadále opatrné v náborech zaměstnanců a budou pokračovat v úsporných opatřeních a zvyšování efektivity. Na podzim nezaměstnanost každý rok roste a klesat začíná opět až v únoru nebo až v březnu. Hlavním důvodem je ukončení sezonních prací a příchod absolventů,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jiří Halbrštát, marketingový manažer personální agentury ManpowerGroup.

Je pravdou, že právě mladí lidé po škole, kteří se rozhodli si užít ještě poslední prázdniny před tím, než začínají hledat pracovní uplatnění, hrají poměrně významnou roli na podzimním trhu práce. Podle aktuálních údajů Eurostatu patří Česká republika v EU k zemím, kde je míra nezaměstnanosti obecně nejnižší. Přesto je u nás evidováno na úřadu práce až 96 tisíc mladých lidí do 24 let. Dle nedávného průzkumu na serveru vyplnto.cz se překvapivě až 55 % studentů o své budoucí uplatnění na trhu práce nebojí.

Jen v červenci vzrostl celorepublikově počet přihlášených absolventů škol a mladistvých na úřadech práce o 2 246 osob, přičemž po letních prázdninách lze očekávat další nárůst tohoto čísla. „Pracovní trh je v současné době opravdu vysoce konkurenční prostředí. Studenti a absolventi si navíc ze svých studií odnášejí mnohdy pouze teoretické znalosti a praxe nebo nějaké zkušenosti jim chybí. Tito mladí lidé pak mívají větší problém uplatnit se na trhu práce.“ potvrdil vedoucí oddělení trhu práce a analýz Generálního ředitelství Úřadu práce Viktor Najmon.

Proč došlo k nárůstu nezaměstnanosti i v létě? Je to překvapivé?

Červencový nárůst nezaměstnanosti na 7,5 % není nijak překvapivý například pro finančního analytika ČSOB Petra Dufka. Jak připomněl, skutečně to odráží fakt, že na trh práce zavítalo několik tisíc nových absolventů, z nichž přes dva tisíce zamířily rovnou na úřady práce. V této situaci navíc už nevznikala sezonní pracovní místa, takže počty nezaměstnaných se opět rozšířily. Meziročně je bez práce o 66 tisíc lidí více, v případě absolventů jde o navýšení o více než osm tisíc.

„Na jedno volné místo dnes připadá více než třináct uchazečů o práci, zatímco loni to bylo zhruba jedenáct. Za tímto průměrem se ovšem skrývá příznivá situace v Praze a naopak výrazně horší stav v ekonomicky slabých regionech, kde se o jedno místo teoreticky uchází až padesát lidí,“ upřesnil Petr Dufek.

I podle něj nyní v nadcházejících podzimních měsících navíc na trh zamíří další várka absolventů a začnou mizet dříve vzniklé sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství a ve službách. Nezaměstnanost se tak může znovu vrátit nad osm procent, což podle dříve používané metodiky znamená hodnoty nad deseti procenty.

Netrpíme extrémní nezaměstnaností mladých lidí - zatím

„Ve srovnání s Evropou si ČR v nezaměstnanosti nevede zdaleka nejhůře. Česko tak patří stále mezi země s nejnižší nezaměstnaností a navíc i mezi země, které netrpí extrémní nezaměstnaností mladých lidí do 25 let. Toto tvrzení však asi jako útěcha pro rozšiřující se řady lidí bez práce nezafunguje. Lépe bude na trhu práce snad už v příštím roce, kdy by se díky oživení ekonomiky mohla začít vytvářet ve větší míře nová pracovní místa a kdy by se již měla obnovit investiční aktivita firem a snad i veřejného sektoru,“ předpovídá pozitivní vývoj Dufek.

Další finanční analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance upozorňuje v daných souvislostech ještě na jeden fakt. „Trh práce u nás tíží také nedostatečná potávka. Lidé nenakupují, zaměstnavatelé tak nové zaměstnance nepotřebují. Ve srovnání s loňskem je tedy bez práce o 64 499 lidí více (údaj za červenec 2013). Práce se tak logicky hledá hůř než před rokem, poněvadž na jedno volné místo připadá v průměru 13, 7 uchazečů o zaměstnání (vloni to bylo `jen` 11,8). Není se tedy čemu divit, že nálada mezi voliči houstne. Nespokojených totiž přibývá,“ upozornil Pikora. Jak dodal, není již žádným překvapením, že se situace na trhu práce výrazně odlišuje podle regionů. Zatímco nezaměstnanost na Mostecku dosahuje 13, 6 procent, v Praze-východ je to 3,4 procenta.

Strašlivé je to, že více než 9 měsíců máme přes půl milionu nezaměstnaných, říká ekonom

Upozorňuje však na jeden závažný a neopominutelný fakt. „Z mého pohledu nejhorší zprávou je to, že už více než devět měsíců v kuse máme více než půl milionu nezaměstnaných. Ekonomika se nedaří nastartovat, recese je dlouhá, a tak zaměstnavatelé, než by nabírali nové síly, raději přetěžují své stávající zaměstnance,“ doplnil ještě ekonom Pikora.

Lépe až příští rok na jaře?

I podle něj se však dá očekávat mírné zlepšení. K tomu by mohlo dojít v říjnu, ovšem jen dočasně, opět jen kvůli sezonním pracím. Zima nárůst nezaměstanosti přinese opět. „V lednu se situace s největší pravděpodobností ještě zhorší, poněvadž vyprchá řada pracovních kontraktů. Míra nezaměstnanosti tak i podle nové metodiky vyšplhá ještě nad oněch 8 procent. Dle mého až jaro 2014 přinese obrat k dlouhodobějšímu lepšímu trendu,“ uzavřel Vladimír Pikora svoji prognózu do blízké budoucnosti.

Tak trochu paradoxem v celé této situaci je, že odborníci varují před tím, že již brzy mohou v Česku chybět až stovky tisíc řemeslníků. A to i v případě, že by nezaměstnanost dále rostla. Řemeslníci totiž začínají chybět. „Pokud Česká republika v nejbližší době nezmění způsob základního a středoškolského vzdělávání, bude mít v příštích patnácti letech vážný problém s řemeslnickými profesemi a také s nezaměstnaností,“ upozorňuje šéf pobočky rakouské vzdělávací agentury hospodářské komory WIFI Czech Republic Tomáš Zdechovský.

Chybí kvalifikovaní řemeslníci - a budou chybět dál, pokud...

Podle výpočtů rakouských expertů, kteří situaci na českém trhu dlouhodobě monitorují, chybí totiž již nyní v České republice ročně kvůli demografickému vývoji deset až dvacet tisíc absolventů učňovských oborů. „Teď začíná období, kdy každý rok bude chybět více a více kvalifikované pracovní síly,“ vysvětluje ředitel Zdechovský.

V Česku totiž existuje mnoho maturitních oborů, které pak dále ale nemají uplatnění. Jsou to především obory spojené s cestovním ruchem, managementem nebo sociálními službami. Většina uchazečů pak chce dále pokračovat na vysokých školách, a to i přesto, že často tito studenti mají už na základní škole velmi špatné známky.

„Řada oborů, které by měly končit výučním listem, končí v České republice maturitou. Tím maturita ztrácí na svém významu a úrovni,“ vysvětluje rozdíly mezi Českou republikou a Rakouskem Tomáš Zdechovský. Podle něj totéž platí i na vysokých školách.

A tak s vysokými čísly statistik o nezaměstnaných paradoxně u nás stále častěji chybějí zedníci, svářeči, kuchaři nebo instalatéři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…