Odborář Dušek se pivu s Kalouskem nebrání. Než skončí na Pankráci

22.04.2012 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Šéf Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek hodnotí sobotní demonstraci na Václavském náměstí jako úspěšnou. Obává se ale, že dříve, než vládní činitelé sbalí kufry a skončí na Pankráci, ČR se stane druhým Islandem.

Odborář Dušek se pivu s Kalouskem nebrání. Než skončí na Pankráci
Foto: hns
Popisek: Jaromír Dušek

Jak trávíte běžnou půlnoc ze soboty na neděli a jak se od ní bude lišit ta dnešní?

Většinou ještě truchlím u televize, nebo spím. Tentokrát budu u televize nebo internetu určitě, ověřím si, jak probíhá objektivní zpravodajství o této akci, budu porovnávat referáty českých i zahraničních médií. 

Sejdete se před analýzou médií nebo po ní i s kolegy odboráři? Třeba v rámci zapití a oslav po dnešní akci...

Do hospody určitě nezamíříme, zatím není, co oslavovat. Za loňský rok byly provedeny miliony exekucí, řada lidí má skutečně vážné existenční problémy. Poprvé se můžeme napít až tehdy, pokud padne vláda.

Jak hodnotíte dnešní akci, protestní demonstraci na pražském Václavském náměstí? Překvapilo Vás na jejím průběhu něco?

Počet účastníků. Byl jsem na Václaváku i v listopadu 1989 a nejsem si jistý, zda tam tehdy bylo více lidí než dnes. Pokud ani tohle vádní garnituru nepřiměje k tomu, aby sbalila kufry, než skončí na Pankráci, kam patří, tak už nevím.

Mnozí demonstranti na protestu uvedli, že jsou připraveni svou nespokojenost v ulicích vyjadřovat i nadále. Plánujete další podobné akce?

Myslím, že protesty musí pokračovat. Načasovat ten hlavní na sobotu nebylo příliš šťastné. Ti, proti kterým byla namířena, totiž víkendy tráví na svých panských sídlech, na která si nakradli. Chce to razantní stávky.

Co podle Vás přiměje vládu k tomu, aby skutečně odešla?

Občané by měli držet obsazené ulice x týdnů za sebou. Je smutné, že Češi jsou nejmírnější protestující v Evropě. Ve Francii by už za podobné situace hořely ulice a byly by roztřískané výklady. 

Hrozí podle Vás projevy občanské neposlušnosti? Třeba lidé, kteří přestanou platit Kalouskovi daně...

V tuto chvíli už stačí jenom jiskra k tomu, aby protesty nikdo neměl pod kontrolou. Bojím se, že přijde podobná situace jako na Islandu, kde lidé  přejali postoj: my jsme to neudělali, vy jste ty dluhy nasekali, tak si je zaplaťte.


Dal byste si s některým ze členů vlády, třeba ministrem financí Miroslavem Kalouskem, pivo?

Klidně, problém s tím nemám. Ne že bych však takové setkání sám inicioval. Ve sporech s vládními činiteli nejsem osobně zainteresován, nejde o personální, ale věcné spory.




Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…